Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαραμάδα αισιοδοξίας για τις ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες

Η άνοδος των τιμών του νήματος και μια σειρά άλλων παραγόντων βελτιώνει φέτος ως ένα βαθμό την κατάσταση στον πολύπαθο κλάδο. Μεγάλα παραμένουν τα εμπόδια της υπερφορολόγησης και των ολοένα χαμηλότερων τραπεζικών πιστώσεων.

Χαραμάδα αισιοδοξίας για τις ελληνικές κλωστοϋφαντουργίες

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, κάποια σημάδια αισιοδοξίας σχετικά με την επιβίωση και γιατί όχι την ανάκαμψη του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου έχουν αρχίσει να διαφαίνονται, μετά και τη γενικότερη στροφή του εγχώριου οικονομικού μοντέλου προς τη βιομηχανία και γενικότερα προς την παραγωγή.

Έτσι, κόντρα σε ένα γενικότερο κλίμα που θεωρεί την κλωστοϋφαντουργική δραστηριότητα στην Ελλάδα ως «τελειωμένη»:

* Πέρυσι, η παραγωγή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σημείωσε μονοψήφιο ποσοστό ανόδου.

* Κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο, ο δείκτης κύκλου εργασιών των βιομηχανιών που δραστηριοποιούνται στον τομέα «κλωστοϋφαντουργικές ύλες» κατέγραψε άνοδο 13,5%, έναντι αύξησης κατά 0,4% στο αντίστοιχο διάστημα του 2016.

* Κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2017, ο δείκτης κύκλου εργασιών στον συγγενή κλάδο της ένδυσης εμφάνισε άνοδο 11,5%, έναντι του -4,9% της αντίστοιχης επίδοσης το 2016.

Βέβαια, οι βελτιωμένες αυτές επιδόσεις θεωρούνται αδύναμες από μόνες τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα δισεπίλυτα προβλήματα που προκλήθηκαν στις πλείστες βιομηχανίες του κλάδου: α) Από τις πολυετείς ζημίες και β) Από ένα περιβάλλον ολοένα και χαμηλότερων χρηματοδοτήσεων του τραπεζικού συστήματος.

Ωστόσο, η εκλογίκευση της συναλλαγματικής ισοτιμίας ευρώ-δολαρίου, οι πολιτικές των επιχειρήσεων για περικοπές δαπανών καθώς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Τούρκοι ανταγωνιστές μετά το περυσινό πραξικόπημα έχουν αρχίσει κάπως να βελτιώνουν το κλίμα και να δημιουργούν σε ορισμένους προσδοκίες επιβίωσης και γιατί όχι ανάκαμψης.

Για παράδειγμα, από την αρχή του έτους επαναλειτούργησε η μονάδα παραγωγής της Κλωστήρια Κιλκίς, θυγατρικής της Ελληνικής Υφαντουργίας, μετά από συμφωνία με τις πιστώτριες τράπεζες (με την κεφαλαιακή συνδρομή της οικογένειας Ακκά).

Επιπλέον, ενδιαφέρον από εταιρεία ξένης χώρας φέρεται να έχει εκδηλωθεί και για την απόκτηση του εργοστασίου (του ενεργητικού) της Ελληνικής Υφαντουργίας στα Γιαννιτσά, που ειδικευόταν στην παραγωγή του υψηλής προστιθέμενης αξίας εξειδικευμένου υφάσματος denim.

Επίσης, η παραγωγική μονάδα της Κλωστοϋφαντουργίας Ναυπάκτου στην Αιτωλοακαρνανία δουλεύει σε full capacity, με τη διοίκηση της εισηγμένης εταιρείας να εξετάζει το ενδεχόμενο υλοποίησης επένδυσης, που -μεταξύ άλλων- θα ανεβάσει την παραγωγική δυναμικότητα.

Τέλος, υπαρκτό παραμένει και το ενδιαφέρον των πρώην εργαζομένων του ομίλου της Ενωμένης Κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίοι σε συνεργασία με ελληνικών συμφερόντων fund του εξωτερικού ζητούν την απόκτηση των περιουσιακών στοιχείων του ομίλου (βρίσκεται σήμερα σε καθεστώς πτώχευσης) και την επαναλειτουργία από τον προσεχή Σεπτέμβριο τριών παραγωγικών μονάδων σε Ροδόπη και Ημαθία (υπάρχουν εμπόδια και ο επενδυτής έχει θέσει χρονικό περιθώριο έως την 30ή Ιουνίου).

Η ανάκαμψη του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου συμπλέει και με το νέο μοντέλο ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ελλάδας, που βασίζεται στην ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής και των εξαγωγών (ειδικότερα, όταν το μεγαλύτερο τμήμα της παραγωγής του κλωστοϋφαντουργικού κλάδου κατευθύνεται στο εξωτερικό).

Ανεβαίνει η τιμή του νήματος

Στα αξιοσημείωτα της φετινής χρονιάς συγκαταλέγεται και η σημαντική αύξηση των τιμών του νήματος (φαίνεται να οφείλεται στην ανοδική πορεία του βάμβακος αλλά και στα προβλήματα της Τουρκίας), γεγονός που μπορεί να επηρεάσει κατά δύο τρόπους τα αποτελέσματα των ελληνικών παραγωγικών μονάδων:

Πρώτον, να διευρύνει τον κύκλο εργασιών και τα μικτά περιθώρια κέρδους όσων εταιρειών διέθεταν την απαιτούμενη ρευστότητα και απέκτησαν πέρυσι σημαντικές ποσότητες βάμβακος (πρώτη ύλη) και

δεύτερον, να δυσκολέψει τις κινήσεις των εταιρειών που δεν διαθέτουν την απαιτούμενη ρευστότητα, καθώς η αύξηση της τιμής του βάμβακος έχει προκαλέσει άνοδο και στο απαιτούμενο κεφάλαιο κίνησης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v