Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οριακές διαπραγματεύσεις για λευκό καπνό στο Eurogroup

Θέλουμε να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει, τονίζει. Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο τέλος του προγράμματος. Παραδέχεται τις διαφορές μεταξύ ΕΕ και Ταμείου στις προβλέψεις για την ανάπτυξη. Μπορεί να αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης.

Οριακές διαπραγματεύσεις για λευκό καπνό στο Eurogroup

Συνεχείς, διμερείς και πολυμερείς επαφές πραγματοποιούνται εδώ και περίπου δύο ώρες στο περιθώριο του Eurogroup, ανέφερε ευρωπαϊκή πηγή από τις Βρυξέλλες στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η συνεδρίαση του Eurogroup διακόπηκε για πολυμερείς διαβουλεύσεις, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική πρόταση για συμφωνία που θα ικανοποιεί όλες τις πλευρές. Οι επαφές ξεκίνησαν με τετραμερή συνάντηση μεταξύ του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, του γερμανού και του γάλλου υπουργού οικονομικών, Βόλφκανγκ Σόιμπλε και Μπρούνο Λεμέρ και του Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ. Οι επαφές συνεχίζονται ακόμα σε διάφορα επίπεδα και με διαφορετικές συνθέσεις.

Και ενώ η συνεδρίαση συνεχίζεται στο επίκεντρο της διαπραγμάτευσης φαίνεται πώς βρίσκονται οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα μετά το 2022 και ως το 2060 (που θα είναι 3,5% του ΑΕΠ) και οι εκτιμήσεις για την ανάπτυξη την ίδια περίοδο, καθώς αυτά θα καθορίσουν την ελάφρυνση χρέους που απαιτείται.

Προσπαθώ και δουλεύω για «μια συμφωνία» σήμερα, που όμως δεν θα είναι «η συμφωνία», δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στο Eurogroup.

Οπως έχω πει, η τελική ή συγκεκριμένη (concrete) συμφωνία θα έρθει στο τέλος του προγράμματος. Από την άλλη πλευρά, το ΔΝΤ αναζητά περισσότερη σαφήνεια για το πού μπορούμε να φτάσουμε. Αυτό είναι το θέμα σήμερα, αν μπορούμε να δώσουμε περισσότερες λεπτομέρειες. Η επίσημη απόφαση για τη συμμετοχή στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, αν χρειαστεί, θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος, ξεκαθαρίζει ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Οπως είπε, υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε θέματα ανάπτυξης. Οταν θα φτάσουμε στις τελικές αποφάσεις του χρόνου, αναμένω να έχουμε περισσότερη σαφήνεια για το θέμα. 

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, στόχος σήμερα είναι να πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Πάνω σε αυτό θα δουλέψουμε σήμερα, τόνισε.

Δεν μπορείς να ζητάς από τους υπουργούς Οικονομικών να αποφασίσουν ποιες είναι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη, αυτή είναι τεχνική δουλειά, συμπλήρωσε. Ελπίζουμε ότι όταν αποφασίσουμε ακριβώς για το μέγεθος των μέτρων για το χρέους του χρόνου, είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει σύγκλιση στο θέμα των προβλέψεων για την ανάπτυξη.

Αν όλα πάνε καλά σήμερα και τα prior actions έχουν εκπληρωθεί, μπορεί να γίνει πολύ έγκαιρα, πριν το καλοκαίρι, διευκρίνισε αναφορικά με την εκταμίευση της δόσης. 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί η Κομισιόν κάνει για το θέμα των prior actions θετική εισήγηση

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v