Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χωρίς δόση και χωρίς χρέος έληξε το Eurogroup

Η Ελλάδα έκανε «εντυπωσιακές μεταρρυθμίσεις» αλλά Γερμανία και ΔΝΤ δεν βρήκαν χρυσή τομή στο χρέος. Απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια. Καλύφθηκαν 115 από τα 140 προαπαιτούμενα.

Χωρίς δόση και χωρίς χρέος έληξε το Eurogroup

Χωρίς συμφωνία στο θέμα του χρέους, ζήτημα που παραπέμπεται στο επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, αλλά και χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση και να δρομολογηθεί η εκταμίευση της δόσης έληξε η μαραθώνια συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών όπως παραδέχτηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης είναι κοντά, υποστήριξε. Πρέπει να ολοκληρωθούν τα τελευταία προαπαιτούμενα (σ.σ. ο Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε ότι ήδη εκπληρώθηκαν τα 115 από τα 140).

Η αδυναμία ωστόσο να γεφυρωθεί η διαφορά μεταξύ της Γερμανίας και του ΔΝΤ ήταν ορατή στα λόγια του επικεφαλής του Eurogroup. Σε ό,τι αφορά στο χρέος, τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη καθαρότητα για το τι θα γίνει μετά το τέλος του προγράμματος, για να μπορεί να πάει το ΔΝΤ στο Δ.Σ., σημείωσε.

Σε ό,τι αφορά στις επιλογές που υπάρχουν για το θέμα του χρέους, ο Γ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι κάποια μέτρα που συμφωνήθηκαν τον περασμένο Μάιο είναι συγκεκριμένα, όπως τα ANFA. Άλλα όπως η επιμήκυνση των δανείων του EFSF και η περίοδος χάριτος είναι ανοικτά. Μιλήσαμε γι’ αυτά δείχνοντας ότι μπορούμε να βρούμε τη συμφωνία που χρειάζεται. Βέβαια θα πρέπει και το ΔΝΤ να δεχτεί τους περιορισμούς μας και το γεγονός ότι δεν μπορούμε να πάμε πέρα από τη συμφωνία του Μαΐου του 2016. Σε αυτό πρέπει να βρούμε τη λύση, σημείωσε.

Αναφορικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα, αυτά θα διατηρηθούν στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια και μετά η Ελλάδα θα πρέπει να καλύπτει τις απαιτήσεις του συμφώνου σταθερότητας, δηλαδή μπορεί να μειωθούν, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται αν θα κινηθούν στη ζώνη του 2% ή κοντά στο 3% του ΑΕΠ.

Συμφωνήσαμε, είπε ο Γερούν Ντάισελμπουμ, στο ότι οι πληρωμές για χρέος δεν μπορούν να ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ και αργότερα το 20% του ΑΕΠ. Οπως είπε, το ΔΝΤ δηλώνει έτοιμο να πάει στο Δ.Σ. αλλά θα πρέπει να έχει περισσότερη ορατότητα για το τι θα γίνει. Όπως είπε, μπορούμε να είμαστε επιτυχείς τις επόμενες εβδομάδες.

Θέλουμε χρηματοδοτική συμμετοχή του ΔΝΤ, ήμασταν κοντά αλλά θέλουμε να το κάνουμε και το Ταμείο να συμμετέχει πριν το καλοκαίρι.

Σημαντική η προσπάθεια της Αθήνας

«Κάναμε τεράστια πρόοδο στο θέμα των μεταρρυθμίσεων και η συμφωνία βρέθηκε μεταξύ κυβέρνησης-θεσμών. Εγινε πολύ σημαντική προσπάθεια από την Αθήνα για τα prior actions και η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να προχωρήσει αυτή τη δουλειά, ώστε να δοθεί η δόση πριν το καλοκαίρι», δήλωσε.

Αναφορικά με το θέμα του χρέους ο Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε πως τo Eurogroup μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το τι χρειάζεται, αλλά υπάρχουν δύο περιορισμοί: ότι πρέπει να είναι εντός του πλαισίου που συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016 και ότι η τελική απόφαση για το τι χρειάζεται θα ληφθεί στο τέλος του προγράμματος.

Το ΔΝΤ ξεκαθάρισε ότι είναι εντυπωσιασμένο από την προσπάθεια των Ελλήνων, ότι είναι έτοιμο να πάει στο Δ.Σ. για ένα πρόγραμμα, αλλά περιμένει να δει το θέμα του χρέους, σημείωσε ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Πρέπει να κλείσουμε το κενό και αυτό θα μας φέρει σε μια πιο θετική ολοκλήρωση στο επόμενο Eurogroup.

Μοσκοβισί: Καλύφθηκαν 115 προαπαιτούμενα

Δεν φτάσαμε σε συμφωνία αλλά έγινε σημαντική πρόοδος. Σε ό,τι αφορά στη συμφωνία κυβέρνησης - θεσμών έγιναν σημαντικές κινήσεις, τόνισε ο Ευρωπαίος επίτροπος.

Δεν χρειάστηκαν όλες νομοθέτηση, αλλά 140 μέτρα έπρεπε να ληφθούν καλύπτοντας όλο το εύρος της οικονομίας. Ενημέρωσα το Eurogroup ότι τα 104 από τα 140 μέτρα μπορούν να θεωρηθούν «τελειωμένα».

Ακόμα και σήμερα έγινε πρόοδος και φτάσαμε στις 115 ολοκληρωμένες δράσεις.

Όλα τα δημοσιονομικά μέτρα φτάνουν το 4% του ΑΕΠ, με σκληρές επιλογές σε ό,τι αφορά στις συντάξεις, συμπλήρωσε.

Είμαι σίγουρος ότι σύντομα θα πούμε ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι έπρεπε για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Σε ό,τι αφορά στο χρέος έγινε συζήτηση και μιλήσαμε με περισσότερες λεπτομέρειες. Δεν φτάσαμε σε συμφωνία αλλά έγινε πρόοδος και πιστεύουμε ότι θα καταλήξουμε στις 15 Ιουνίου. Η προσπάθεια που έγινε δεν θα πάει χαμένη. Υπάρχει καλή βάση για το επόμενο ραντεβού και η Κομισιόν παραμένει έτοιμη να βοηθήσει.

Ρέγκλιγνκ: Δεν υπάρχει πολύς χρόνος

Εγινε πρόοδος και είναι καλό ότι υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα για το πακέτο πολιτικής, σημείωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του ESM. Φτάσαμε στο σημείο να συμφωνούν όλοι οι θεσμό γι’ αυτό, παρότι πήρε λίγο χρόνο.

Υπάρχει χρόνος να δουλέψουμε για το θέμα της δόσης αλλά όχι πολύς, γιατί έρχονται οι λήξεις ομολόγων τον Ιούλιο.

Η Ελλάδα πήρε ήδη μια αναδιάρθρωση χρέους το 2012 και τώρα δουλεύουμε τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που συμφωνήσαμε τον Μάιο του 2016.

Η ανακοίνωση του Eurogroup

To Εurogroup καλωσορίζει την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών για τις διαρθρωτικές πολιτικές οι οποίες θα ενισχύσουν την οικονομική ανάκαμψη της χώρας.

Η συμφωνία είναι ένα σημαντικό βήμα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του μακροοικονομικού προγράμματος προσαρμογής της Ελλάδας.

Το Eurogroup επαίνεσε την πρόοδο που πέτυχε η Ελλαδα στην εφαρμογή ενός σημαντικού μέρους των προαπαιτούμενων.

Τα μέτρα που νομοθέτησε η Ελλάδα καλύπτουν τομείς όπως οι συντάξεις, η φορολογία, η αγορά εργασίας αλλά και τα ενεργειακά. Θα πρέπει να ενισχύσουν τη στροφή της οικονομίας προς την ανάπτυξη και να καταστήσουν τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική πιο εύρωστη.

Το Eurogroup καλεί τόσο τους θεσμούς όσο και την Ελλάδα αλλά και τρίτα μέρη να στηρίξουν την ολιστική στρατηγική ανάπτυξης.

Το Eurogroup είχε μία σε βάθος συζήτηση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά δεν υπήρξε συνολική συμφωνία. Η εργασία θα συνεχιστεί εντός των επόμενων εβδομάδων, βάσει του σχεδίου που έχει συμφωνηθεί τον Μάιο του 2016, με στόχο να υπάρξει μία ξεκάθαρη κατάληξη στο επόμενο Eurogroup. Σε αυτό (σ.σ. τον στόχο) περιλαμβάνεται και η επίτευξη ενός φιλόδοξου, οικονομικά βιώσιμου μεσοπρόθεσμου πρωτογενούς πλεονάσματος για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v