Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Από το 2018 τα μαζικά πωλητήρια ακινήτων

Στο πρώτο εξάμηνο του 2018 αναμένεται να εμπλουτιστούν οι δικτυακοί τόποι των τραπεζών για πωλήσεις ακινήτων. Τώρα άρχισε το μεγάλο ξεκαθάρισμα των χιλιάδων ακινήτων που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια. Οι δοκιμαστικοί ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί.

Τράπεζες: Από το 2018 τα μαζικά πωλητήρια ακινήτων

Παρά τις εξαγγελίες περί των επικείμενων ηλεκτρονικών δημοπρασιών χιλιάδων ακινήτων ανά την Ελλάδα, οι δικτυακοί τόποι των τραπεζών μέσω των οποίων πωλούνται ακίνητα ή ανακοινώνονται πλειστηριασμοί παραμένουν φτωχοί.

Οσοι παρακολουθούν την αγορά real estate υποστηρίζουν πως τώρα έχει αρχίσει η προσπάθεια ώστε να ξεκαθαριστούν τα τεράστια χαρτοφυλάκια των τραπεζών και από τις αρχές του επόμενου έτους θα δούμε τις πρώτες ουσιαστικές πρωτοβουλίες. Θα αφορούν είτε τη διάθεση χαρτοφυλακίων «καθαρών» πλέον ακινήτων ή μεμονωμένων ακινήτων-φιλέτων μέσω διαφόρων καναλιών.

Μέχρι στιγμής οι δικτυακοί τόποι των τραπεζών περιέχουν ελάχιστα ακίνητα σε σχέση με τον αριθμό που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των τραπεζών, με τα στελέχη της αγοράς real estate να επισημαίνουν πως στους δικτυακούς τόπους κάποιων τραπεζών, όπως το Properties4Sale που δημιούργησε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς, «εντάσσονται απολύτως καθαρά ακίνητα», ώστε η διαδικασία πώλησης (ενίοτε μίσθωσης) να είναι εύκολη και γρήγορη.

Μάλιστα, όσοι συμμετάσχουν στις σχετικές δημοπρασίες μπορούν να πάρουν και στεγαστικό δάνειο από την τράπεζα με συνοπτικές διαδικασίες, αφού δεν χρειάζεται η γνωστή πολυήμερη έρευνα για το ακίνητο. Προς το παρόν, μόνο η Πειραιώς διαθέτει κόμβο ηλεκτρονικών δημοπρασιών.

Το συγκεκριμένο κανάλι είναι ένα από τα εργαλεία μέσω των οποίων θα διατεθούν στην αγορά μεμονωμένα ακίνητα ή χαρτοφυλάκια ακινήτων/κόκκινων δανείων. Ηδη προχωρούν συνεργασίες των τραπεζών με εξειδικευμένες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων που συνδέονται με κόκκινα δάνεια, με στόχο να «καθαρίσουν» νομικά και να αναβαθμίσουν τεχνικά συγκεκριμένα ακίνητα, ώστε στη συνέχεια να διατεθούν στην αγορά. Χωρίς την απαραίτητη νομική προεργασία και τις επισκευές, χιλιάδες κατοικίες ή άλλα ακίνητα (από οικόπεδα μέχρι καταστήματα) δεν μπορούν να βγουν προς πώληση.

Μια εξήγηση για τις περιορισμένες επιλογές όσων ενδιαφέρονται σήμερα να αποκτήσουν ακίνητο μέσω των τραπεζών δίνει ο κ. Παύλος Λοΐζου, συνέταιρος (Partner) στη Resolute Asset Management, η οποία συνεργάζεται με την Τράπεζα Κύπρου στη διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που συνδέονται με κόκκινα δάνεια, καθώς και με τρεις ελληνικές τράπεζες.

Όπως εξηγεί, «η διαδικασία βρίσκεται ακόμα στην αρχή» αφού τώρα δημιουργούνται οι ξεχωριστές μονάδες που θα διαχειριστούν τα ακίνητα στις τράπεζες, «καταρτίζεται η στρατηγική όπως έχει ζητηθεί από τον ESM», ενώ θα χρειαστούν μήνες για να αναπτυχθεί μια βάση δεδομένων με «καθαρά» ακίνητα.

Κατά τον κ. Λοΐζου, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περίπου έξι μήνες ώστε να δημιουργήσουν μια κρίσιμη μάζα από ακίνητα που έχουν ξεκάθαρο νομικό, πολεοδομικό καθεστώς και έχουν ελεγχθεί τεχνικά ώστε να είναι έτοιμα προς πώληση. Ο ίδιος υπολογίζει πως στο πρώτο εξάμηνο του 2018 θα δούμε και τις πρώτες κινήσεις για διάθεση χαρτοφυλακίων ακινήτων ή την πώληση μέσω άλλων καναλιών όπως οι ηλεκτρονικές δημοπρασίες, δίκτυα μεσιτών κ.λπ.

Στελέχη που παρακολουθούν τη διαδικασία συμμαζέματος των χαρτοφυλακίων ακινήτων των τραπεζών προσθέτουν πως η κατάσταση είναι χαοτική καθώς έχουν συγκεντρωθεί ακίνητα από το 2007-2008 μέχρι και σήμερα. Για τα περισσότερα από τα συγκεκριμένα ακίνητα δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα έλεγχος όσον αφορά στην κατάσταση που βρίσκονται όχι μόνο από πολεοδομικής πλευράς, αλλά και αν χρειάζονται επισκευές (και ποιες επισκευές) ώστε να διατεθούν στην αγορά. Πρόκειται για επίπονη διαδικασία που θα χρειαστεί πολλούς μήνες.

Τι βρίσκεις σήμερα 

Σχετικά μεγάλο αριθμό ακινήτων προς πώληση ή μίσθωση έχει ο δικτυακός τόπος της Eurobank Property Services και στην κατηγορία «Ακίνητα Ομίλου», αφού η εταιρεία ασχολείται και με μεσιτικές υπηρεσίες προς τρίτους.

Μεγάλη είναι και η λίστα των ακινήτων προς πώληση του ομίλου της Alpha Bank, που περιλαμβάνονται στον δικτυακό τόπο της θυγατρικής Alpha Αστικά Ακίνητα. Οποιος μελετήσει τις λίστες θα διαπιστώσει πάντως πως είναι περιορισμένος ο αριθμός των κατοικιών που διατίθενται προς πώληση, ενώ μεγάλος αριθμός αγγελιών αφορά σε επαγγελματικά ακίνητα, από καταστήματα μέχρι ξενοδοχεία και βιομηχανοστάσια.

Η Alpha Bank, για παράδειγμα, έχει προς πώληση οκτώ ξενοδοχεία ανά την Ελλάδα και συγκεκριμένα δύο εξαώροφα κτίρια στο Λουτράκι, έναν παραδοσιακό ξενώνα στη Μακρινίτσα Πηλίου, ημιτελή εγκατάσταση σε οικόπεδο 27 στρεμμάτων στην Ιεράπετρα, αλλά και συγκρότημα στο Μεγάλο Πάπιγκο στα Ζαγοροχώρια.

Στον δικτυακό τόπο της Eurobank Property Services εντοπίζονται προς πώληση ή μίσθωση 22 ξενοδοχεία, αλλά όλα ανήκουν σε τρίτους και όχι στον όμιλο της τράπεζας. Κανένα ξενοδοχείο δεν περιλαμβάνεται στη λίστα με τα μόλις 58 ακίνητα που βρίσκονται στον δικτυακό τόπο που δημιούργησε πρόσφατα η Τράπεζα Πειραιώς.

Οι περισσότεροι ενδιαφερόμενοι επικεντρώνονται στα διαμερίσματα, τα οποία επίσης είναι λίγα σε σχέση με όσα διαβάζουμε εδώ και μήνες περί «πλειστηριασμών χιλιάδων κατοικιών» κ.λπ. Στη λίστα της Τράπεζας Πειραιώς βρίσκονται 33 διαμερίσματα, από τα οποία εννέα στη Θεσσαλονίκη και επτά στην Αττική. Οι τιμές εκκίνησης στην Αττική ξεκινούν από τις 28.000 ευρώ (για διαμέρισμα 78 τετραγωνικών μέτρων στους Αμπελόκηπους) και φτάνουν μέχρι τις 150.000 ευρώ για διαμέρισμα στο Παλαιό Φάληρο. Πωλούνται, επίσης, και έξι μεζονέτες/μονοκατοικίες σε Αττική, Χαλκιδική, Βοιωτία και Εύβοια, με τιμές εκκίνησης από 43.000 έως 300.000 ευρώ.

Περίπου 580 κατοικίες εντοπίζονται στον δικτυακό τόπο της Eurobank Property Services (καθώς και 12 εξοχικά προς πώληση), οι 184 από τις οποίες βρίσκονται στην Αττική. Το πιο ακριβό διαμέρισμα στη συγκεκριμένα λίστα βρίσκεται στο Κολωνάκι (σε πρώτο όροφο πολυκατοικίας), είναι επιφάνειας 155 τ.μ. και πωλείται προς 290.000 ευρώ. Ακολουθεί μεζονέτα δύο επιπέδων στην Κηφισιά, επιφάνειας 140 τ.μ. που πωλείται προς 241.000 ευρώ.

Σε μια αναζήτηση για διαμέρισμα άνω των 70 τ.μ. εντοπίζονται ακίνητα στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές, που πωλούνται σε τιμές από 30.000 έως 40.000 ευρώ. Η πλειοψηφία των 109 διαμερισμάτων άνω των 70 τ.μ. πωλούνται σε τιμές μεταξύ 50.000 και 90.000 ευρώ. Στην ίδια κατηγορία εντοπίζονται και 79 αγγελίες για τη Θεσσαλονίκη, με τιμές από 36.000 έως 287.000 ευρώ.

Οι αγγελίες της Alpha Αστικά Ακίνητα για κατοικίες φτάνουν τις 360 και σε αρκετές από αυτές δεν αναφέρονται τιμές. Η πιο ακριβή κατοικία είναι οροφοδιαμέρισμα 250 τ.μ. στην οδό Καρνεάδου 10 στο Κολωνάκι, που πωλείται 800.000 ευρώ, και ακολουθεί διώροφη κατοικία στη Μύκονο (Πλατύς Γιαλός) που πωλείται 230.000 ευρώ.

Εκτός από τα διαμερίσματα, οι τράπεζες πωλούν και εκατοντάδες καταστήματα ανά την Ελλάδα. Στους δικτυακούς τόπους των Alpha Αστικά Ακίνητα και Eurobank Property Services εντοπίζονται περί τα 350 καταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Περιλαμβάνονται επίσης δεκάδες βιομηχανικά κτίρια για τα οποία είναι δύσκολο να βρεθούν αγοραστές. Περίπου 20 τέτοια κτίρια πωλεί η Eurobank και άλλα 20 η Alpha Bank, η οποία έχει προς διάθεση και 71 αποθήκες.

Προς το παρόν, μόνο η Τράπεζα Πειραιώς έχει δημιουργήσει δοκιμαστικά δικτυακό τόπο ηλεκτρονικών δημοπρασιών, στον οποίο οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα ακίνητα, τις ημερομηνίες που θα γίνει η δημοπρασία, τις τιμές εκκίνησης κ.λπ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v