Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Επιμένει ο Μ. Παναγιωτάκης για νέες επενδύσεις στον λιγνίτη

Κοινοπραξίες με ιδιώτες στη λιγνιτική παραγωγή προτείνει ο πρόεδρος της ΔΕΗ. Αιχμές για Σταθάκη. Τον Ιούνιο πώληση του 7% των πελατών της εταιρίας. Τα σενάρια για τις μονάδες που θα πουληθούν. Τι λέει για τους Κινέζους της CMEC.

ΔΕΗ: Επιμένει ο Μ. Παναγιωτάκης για νέες επενδύσεις στον λιγνίτη

Επιμένει ο πρόεδρος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης στην πρότασή του για κοινοπραξίες της επιχείρησης με ιδιώτες σε επενδύσεις αναβάθμισης αλλά και σε νέες λιγνιτικές μονάδες, σημειώνοντας ότι ελπίζει σε συντονισμό με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Τα παραπάνω έκανε γνωστά ο κ. Παναγιωτάκης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, αναγγέλλοντας ταυτόχρονα διαγωνισμό τον Ιούνιο ή τον Ιούλιο για πώληση του 7% των πελατών της, με σκοπό τη μείωση του μεριδίου της στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Επιπλέον ο πρόεδρος της ΔEH, συνομιλώντας με δημοσιογράφους, είπε πως η εταιρία ετοιμάζει το σχέδιό της για το ποιοι σταθμοί λιγνιτικής παραγωγής θα πουληθούν, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές.

Κοινοπραξίες με ιδιώτες

Ειδικότερα ο κ. Παναγιωτάκης κλήθηκε να εξηγήσει την πρότασή του για νέες επενδύσεις σε λιγνιτικές μονάδες, από τη στιγμή που το μνημόνιο δεν το επιτρέπει.

Όπως είπε, «αν δεν γίνουν επενδύσεις στη λιγνιτική παραγωγή, τότε το 2025 το μερίδιο του λιγνίτη θα πέσει κάτω από το 20%. Πρέπει να αποφασίσουμε αν θέλουμε αυτή την εξέλιξη», σημείωσε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Η πρότασή μας είναι να κάνουμε κοινοπραξίες με ιδιώτες στη λιγνιτική παραγωγή και με τον τρόπο αυτό το μερίδιο της ΔEH θα μειωθεί. Επίσης δεν είναι τεχνικά εφικτό να πουληθεί ένας σταθμός που προμηθεύεται λιγνίτη από ορυχείο το οποίο εφοδιάζει έναν άλλο σταθμό. Συνεπώς θα πρέπει ιδιώτες και δημόσια επιχείρηση να συνυπάρξουν». Σύμφωνα με τον ίδιο, η ΔEH σε αυτή την κοινοπραξία θα έχει μικρό ποσοστό και η διαχείριση του σταθμού θα ανήκει στον ιδιώτη.

Αναφορικά με την ύπαρξη του σχετικού περιορισμού στη συμφωνία με τους δανειστές, ο κ. Παναγιωτάκης απάντησε ότι «το μνημόνιο δεν είναι γραμμένο σε πέτρα. Μπορούμε να συζητήσουμε με τους δανειστές και να γίνουν βελτιώσεις».

Σε σχέση με τη θέση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για το θέμα, ο πρόεδρος είπε: «Το έχουμε προτείνει στην ηγεσία. Ελπίζω να συντονιστούμε...». Ο πρόεδρος της ΔEH είπε χαρακτηριστικά ότι «είναι μια ύστατη προσπάθεια».

Πώληση χαρτοφυλακίου λιανικής

Εντός του Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο η ΔEH θα βγάλει σε διαγωνισμό την πώληση εταιρίας με το 7% του χαρτοφυλακίου λιανικής.

Ο κ. Παναγιωτάκης είπε ότι θα έχει 450.000 πελάτες της και ως κίνητρο για την πώληση θα δώσει σταθερή τιμή για δύο με τρία χρόνια σε σχέση με την οριακή και πάνω από την τιμή των ΝΟΜΕ. Ο ίδιος είπε ότι έχει βάσιμες ελπίδες για την επιτυχία του διαγωνισμού.

Πώληση του 40% των λιγνιτικών σταθμών

Η ΔEH εργάζεται αυτή την περίοδο ώστε μέσα στον Ιούνιο να έχει έτοιμη την πρότασή της για την πώληση μονάδων. Στο σημείο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι δεν θα είναι μέσα οι μονάδες της Μελίτης. Είπε ότι οι σταθμοί θα επιλεχθούν με οικονομικά και επιχειρηματικά κριτήρια και με βάση το υπόλοιπο της διάρκειας της ζωής τους.

Η συνεργασία με τους Κινέζους

Ο κ. Παναγιωτάκης ρωτήθηκε για τη συνεργασία με τη CMEC και κατά πόσο η απόφαση του υπουργού Γιώργου Σταθάκη για ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού της Βεύης επηρεάζει τη συμφωνία για το επενδυτικό σχέδιο της Μελίτης.

Όπως είπε, χωρίς τη Βεύη θα υπάρξει εμπλοκή με τους Κινέζους αλλά ούτε και η υπάρχουσα μονάδα θα μπορεί να λειτουργήσει. Εκτίμησε πως αν γίνει γρήγορα η επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού και η ολοκλήρωσή του π.χ. σε έναν χρόνο, τότε υπάρχει περιθώριο υλοποίησης της συμφωνίας με τη CMEC.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v