Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σόιμπλε: Θα τα βρούμε με το ΔΝΤ γιατί είμαστε... μέτοχοι!

«Το ΔΝΤ αποδείχθηκε δύσκολο στις διαπραγματεύσεις» σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει τελικώς συμφωνία εντός τριών εβδομάδων. Εμείς δεν μπλοκάρουμε τίποτα, είπε.

Σόιμπλε: Θα τα βρούμε με το ΔΝΤ γιατί είμαστε... μέτοχοι!

Εάν όλα πάνε καλά, θα έχουμε συμφωνία εντός τριών εβδομάδων, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μετά το χθεσινό «ναυάγιο» στο Eurogroup. 

Ο Σόιμπλε υπεραμύνθηκε των θέσεών του από τις Βρυξέλλες, σημειώνοντας ότι οι προβλέψεις της ευρωζώνης για τις οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι διαφορετικές από αυτές του ΔΝΤ.

«Το ΔΝΤ αποδείχθηκε δύσκολο στις διαπραγματεύσεις», σημείωσε, εκτιμώντας ότι θα υπάρξει τελικώς συμφωνία εντός τριών εβδομάδων.

Τόνισε ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπλοκάρει τίποτε για την Ελλάδα, «απλώς επιμένει στους κανόνες», σημείωσε ότι πάντοτε οι γερμανικές θέσεις τύχαιναν ευρείας στήριξης στην ευρωζώνη, ενώ εκτίμησε ότι το ΔΝΤ τελικώς θα συναινέσει. «Έίμαι πολύ βέβαιος ότι το ΔΝΤ θα συμφωνήσει τελικά στην προτεινόμενη συμφωνία για την Ελλάδα, καθώς είμαστε μέτοχοι στο Ταμείο», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη διαφωνία με το ΔΝΤ εξήγησε ότι επιχειρήθηκε η επίλυση του προβλήματος σε δύο σημεία: «Το ένα είναι να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να ξεκινήσει μετά το τέλος του προγράμματος. Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι το Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη λήξη του Ecofin, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ εξήγησε σύμφωνα με το ΑΠΕ ότι οι επόμενες τρεις βδομάδες θα αξιοποιηθούν «ώστε οι Ευρωπαίοι να πείσουν το ΔΝΤ να τηρήσει αυτά τα οποία συμφωνήθηκαν ήδη από την αρχή της συμμετοχής του στα προγράμματα σωτηρίας στα οποία λαμβάνει μέρος ήδη από το 2010» και προσέθεσε: «Γι' αυτό και πρέπει να συνεχίσει να συμμετέχει σε αυτή την γραμμή, διότι διαφορετικά θα πρόκειται για ένα άλλο πρόγραμμα το οποίο θα χρειάζεται την έγκριση μιας σειράς ευρωπαϊκών κοινοβουλίων, κάτι το οποίο δεν θα ήθελε κανείς στην Ευρώπη. Γι' αυτό κινηθήκαμε σε αυτό το πλαίσιο».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Σόιμπλε, αν και γύρω στα μεσάνυχτα υπήρχε η αίσθηση για συμφωνία, «ένα μέλος της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν μπορεί να συμφωνήσει σε αυτή τη βάση και ότι έπρεπε να επεξεργαστεί αυτό στο οποίο χτες τα μεσάνυχτα είχαμε καταλήξει».

Τόμσεν: Ρεαλισμό και εξειδίκευση θέλει το ΔΝΤ 

Νωρίτερα, ο Πολ Τόμσεν δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει υιοθετήσει ένα δυνατό πρόγραμμα με τις αποφάσεις της προηγούμενης εβδομάδας, ένα πρόγραμμα που μπορούμε να στηρίξουμε. Παράλληλα ζήτησε καθαρότητα στο θέμα του χρέους και ρεαλιστικές εκτιμήσεις για τους στόχους.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του ευρωπαϊκού τομέα του ΔΝΤ, το πρόγραμμα, όπως έχει διαμορφωθεί, στηρίζει την ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα και αντιμετωπίζει τα δύσκολα θέματα της ασφαλιστικής και φορολογικής μεταρρύθμισης.

Υπάρχει ωστόσο ανάγκη για περισσότερο ρεαλισμό στις εκτιμήσεις και περισσότερη εξειδίκευση. Εγινε πρόοδος αλλά δεν είμαστε ακόμα στο τέλος, συμπλήρωσε αναφορικά με το χρέος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το ΔΝΤ αποδέχεται τις βασικές παραδοχές της συμφωνίας του Μαΐου, ότι δηλαδή τα μέτρα για το χρέος δεν χρειάζεται να «κλειδώσουν» στην τελευταία λεπτομέρεια πριν το τέλος του προγράμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v