Με περιβαλλοντικό τέλος οι λογαριασμοί ύδρευσης

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως η Κοινή Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση του νερού. Προβλέπει την επιβολή ανταποδοτικού περιβαλλοντικού τέλους στους λογαριασμούς. Θα εφαρμοστεί από το 2020 λένε στο υπουργείο.

Με περιβαλλοντικό τέλος οι λογαριασμοί ύδρευσης

Περιβαλλοντικό τέλος, με ανταποδοτικό χαρακτήρα ώστε να χρηματοδοτούνται έργα εξοικονόμησης και διαχείρισης υδάτων, θα περιλαμβάνουν οι λογαριασμοί ύδρευσης. Η πρόβλεψη εντάσσεται στην Κοινή Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Παρά το γεγονός πως στην κυβέρνηση έσπευσαν να ανακοινώσουν πως «το σύνολο της Απόφασης στοχεύει στην μείωση του κόστους και όχι στην αύξηση της τιμής του νερού», οι μεγάλοι καταναλωτές και κυρίως αρκετοί αγρότες, που δεν είχαν συνηθίσει στις επιβαρύνσεις για την άρδευση, θα κληθούν να πληρώσουν το μάρμαρο. Το περιβαλλοντικό τέλος για τους αγρότες, σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου, δεν αναμένεται να επιβληθεί πριν από 2020 και δεν θα ξεπερνά το ένα λεπτό του ευρώ ανά κυβικό μέτρο νερού για άρδευση.

Η έκδοση της ΚΥΑ ήταν μία από τις λεγόμενες αιρεσιμότητες, δηλαδή τις δεσμεύσεις που έπρεπε να ικανοποιήσει η ελληνική πλευρά ώστε να ξεκινήσει η διάθεση κονδυλίων του ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρεται ότι «η βελτίωση της ανάκτησης κόστους των υπηρεσιών ύδατος επιδιώκεται πρωτίστως με την μείωση του κόστους και όχι με την εισπρακτική προσέγγιση της αύξησης των τιμολογίων. Στις περιπτώσεις όμως που αυτό δεν καταστεί εφικτό επιτρέπονται περιοδικές αυξήσεις στις μέσες χρεώσεις υπηρεσιών ύδατος, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβούν το ποσοστό αύξησης του ΑΕΠ του προηγούμενου έτους. Με αυτό τον τρόπο συνδέεται η βελτίωση της ευημερίας των πολιτών, όπως αποτυπώνεται στο ΑΕΠ, με την όποια πιθανή αύξηση της τιμής του νερού».
Η Κοινή Υπουργική Απόφαση περιλαμβάνει γενικούς κανόνες τιμολόγησης για κάθε χρήση νερού (αγροτική κ.λπ.) καθώς και υποδείγματα για τον υπολογισμό του χρηματοοικονομικού κόστους, του κόστους πόρου και του περιβαλλοντικού κόστους από τις εταιρείες ύδρευσης και αποχέτευσης.

Προβλέπεται, επίσης, πως «η συχνότητα έκδοσης λογαριασμών παροχής των ανωτέρω υπηρεσιών θα πρέπει να διασφαλίζει ότι ενδεχόμενη υπερβολική κατανάλωση σε ορισμένη περίοδο δεν εξισορροπείται με μειωμένες καταναλώσεις σε προηγούμενη ή επόμενη περίοδο, έτσι ώστε η χρέωση να λειτουργεί ως κίνητρο για λελογισμένη κατανάλωση νερού». Το περιβαλλοντικό τέλος θα ενσωματωθεί και στους λογαριασμούς των ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, χωρίς μέχρι στιγμής να είναι γνωστές οι τυχόν επιβαρύνσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v