Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΗ: Οι διαφωνίες Παναγιωτάκη με τους υπουργούς ΠΕΝ

Το μέλλον της ΔΕΗ στη μεταλιγνιτική εποχή και η ασφυκτική οικονομική κατάσταση της εταιρίας, πεδίο διαφορετικών αντιλήψεων ανάμεσα στον πρόεδρο της ΔΕΗ με την πολιτική ηγεσία.

ΔΕΗ: Οι διαφωνίες Παναγιωτάκη με τους υπουργούς ΠΕΝ

Υψηλά βολτ... διαπερνούν τα χρόνια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τις σχέσεις ανάμεσα στον πρόεδρο της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκη και των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας που εποπτεύουν τη μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας.

Από τον Απρίλιο του 2015 ξεδιπλώνονται δύο διαφορετικές αντιλήψεις για τη στρατηγική αντιμετώπισης της ασφυκτικής οικονομικής κατάστασης που βιώνει η ΔΕH καθώς και της χάραξης της μελλοντικής της πορείας μέσα από τις συμπληγάδες... των μνημονίων.

Αν και ο Μανώλης Παναγιωτάκης ήταν μία επιλογή για τη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου μέσα από την οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις οι διαφωνίες με τους συντρόφους του υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη, Πάνο Σκουρλέτη και Γιώργο Σταθάκη, δεν άργησαν να βγουν στην επιφάνεια. Και να επιβεβαιώσουν τον κανόνα που θέλει στον σκληρό πυρήνα της ενέργειας να υπάρχουν δύο αντίθετοι κόσμοι: εκείνος της πολιτικής και ο άλλος της ΔEΗ...

Οι τελευταίες διαφορετικές προσεγγίσεις μεταξύ του υπουργού ΠΕΝ Γιώργου Σταθάκη και του προέδρου της εταιρίας Μανώλη Παναγιωτάκη για την τύχη της ΔEH στο νέο διαμορφούμενο τοπίο της αγοράς ενέργειας είναι αφορμή για μία αναδρομή στις σχέσεις του πρώην συνδικαλιστή της ΓΕΝΟΠ και των μέχρι πρότινος απλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, την εποχή που φώναζαν κατά του ξεπουλήματος της δημόσιας επιχείρησης.

Οι σχέσεις με τον Γιώργο Σταθάκη

Στις αρχές Απριλίου, ο Γιώργος Σταθάκης γυρνά από τις Βρυξέλλες μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις με τους δανειστές, φέρνοντας άσχημα νέα για τη ΔEH: Η πώληση του 40% των λιγνιτικών μονάδων όχι απλά είχε πέσει στο τραπέζι αλλά είχε συμφωνηθεί από τον υπουργό ΠΕΝ, ο οποίος επικαλέστηκε για αυτό το αποτέλεσμα την καταδικαστική σε βάρος της χώρας απόφασης για τον λιγνίτη.

Ο Γιώργος Σταθάκης επέλεξε να κάνει τις ανακοινώσεις από την Πτολεμαΐδα, την καρδιά της λιγνιτικής παραγωγής της ΔEΗ. Ωστόσο, παρών δεν ήταν ο κ. Παναγιωτάκης, με τις "κακές γλώσσες" να παρατηρούν τα πρώτα σύννεφα στις σχέσεις μεταξύ των δύο ανδρών.

Ο υπουργός δε, είχε προχωρήσει σε μία ακόμη αιφνιδιαστική, κατά το περιβάλλον του προέδρου της εταιρίας, αναγγελία: Την ακύρωση και επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού για την εκμετάλλευση του ορυχείου λιγνίτη της Βεύης στη Φλώρινα. Χωρίς αυτό είναι αδύνατο να προχωρήσει το επενδυτικό σχέδιο της ΔEH με τον κινεζικό κολοσσό CMEC για την κατασκευή δεύτερης μονάδας παραγωγής λιγνίτη στη Μελίτη. Ένα project κι ένα μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ των δύο εταιριών, που είχε και τις ευλογίες του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, απειλείται να τιναχτεί στον αέρα...

Ο πρόεδρος της ΔEΗ, λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις Σταθάκη, έσπευσε να δηλώσει πως «το project Μελίτη θα γίνει και θα είναι ντάλα μεσημέρι...». Κάποιοι ερμήνευσαν την τοποθέτησή του ως μήνυμά του προς τον υπουργό ΠΕΝ.

Οι μέρες από τον Απρίλιο και μετά περνούν. Οι πληροφορίες θέλουν τους κ. Σταθάκη και Παναγιωτάκη να μην έχουν τόσο καλή επικοινωνία. Οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης και δανειστών συνεχίζονται για το θέμα της ΔEH και ο υπουργός πετυχαίνει βελτιώσεις στη συμφωνία. Ο τελευταίος, στις 27 Απριλίου, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, με επιστολή του προς τον πρόεδρο και το διοικητικό συμβούλιο ζητά την ανάθεση σε εξειδικευμένο σύμβουλο της εκπόνησης μελέτης που να αφορά στον αναθεωρημένο στρατηγικό σχεδιασμό της ΔΕH, λαμβάνοντας υπόψη τα νέα δεδομένα της συμφωνίας με τους δανειστές. Η κίνηση αυτή ερμηνεύτηκε από στελέχη της ΔΕH ως υπουργική παρέμβαση στη διοίκηση της εταιρίας.

Η συμφωνία ανάμεσα στους δανειστές και την κυβέρνηση κλείνει και γίνεται γνωστό πως ένας από τους όρους στη διαδικασία της αποεπένδυσης της ΔEΗ στον λιγνίτη είναι να μη συμμετέχει σε επενδύσεις ούτε καν ως μέλος κοινοπραξίας.

Πριν από περίπου δέκα μέρες, ο κ. Παναγιωτάκης με συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», αιφνιδιάζει το υπουργείο ΠΕΝ και μιλά για την ανάγκη νέων λιγνιτικών μονάδων, σε συνεργασία με ιδιώτες.

Μάλιστα, πηγές θέλουν μέχρι και εκπρόσωποι των θεσμών να ενοχλήθηκαν από αυτές τις δηλώσεις, πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι της συμφωνίας. Αλλά και συνεργάτες του κ. Σταθάκη απέφυγαν να σχολιάσουν τις προτάσεις του προέδρου της ΔEH...

Μετά την επιστροφή από την Κίνα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της αποστολής που τον συνόδευε, στην οποία μετείχε και ο κ. Παναγιωτάκης, ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας ρωτήθηκε για το θέμα της επένδυσης στη Μελίτη αλλά και για την πρόταση του προέδρου της ΔEΗ. Εμμέσως πλην σαφώς απορρίπτει τις θέσεις Παναγιωτάκη, μιλώντας για την ανάγκη ανοικτών διαγωνιστικών διαδικασιών. Ο πρόεδρος της ΔEΗ ανταπάντησε επιμένοντας στη θέση του.

Μόλις χθες, ο τελευταίος, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, επανέφερε την πρότασή του για κοινοπραξίες ιδιωτών και ΔEΗ σε αναβαθμίσεις και νέες επενδύσεις στις λιγνιτικές μονάδες. Υποστήριξε πως μπορούν να γίνουν βελτιώσεις στη συμφωνία με τους δανειστές, ενώ εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξει συντονισμός με το υπουργείο για τις διαπραγματεύσεις στο θέμα της συμμετοχής της ΔEH σε κοινοπραξίες για τον λιγνίτη.

Οι διαφωνίες με Σκουρλέτη

Αντικρουόμενες ήταν και οι θέσεις του κ. Παναγιωτάκη με τον προηγούμενο υπουργό ΠΕΝ Πάνο Σκουρλέτη.
Σημεία αντιπαράθεσης ήταν το θέμα της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων λογαριασμών ρεύματος, με τον κ. Σκουρλέτη γύρω στον Δεκέμβριο του 2015 να επιρρίπτει ευθύνες στη διοίκηση της ΔEΗ για τις αποκοπές ρεύματος σε χαμηλοοφειλέτες. Είχε κάνει σχετική αναφορά, λένε οι πληροφορίες, σε ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Αλλά η δύσκολη συγκατοίκηση Σκουρλέτη - Παναγιωτάκη φάνηκε και με τη θέσπιση των ΝΟΜΕ. Ο πρόεδρος της ΔEΗ προσέφυγε στο ΣτΕ.

Διαφωνία είχε ο κ. Παναγιωτάκης και με τον τρόπο επιλογής της εισόδου επενδυτή στον ΑΔΜΗΕ.

Αλλά η αποκορύφωση της κόντρας ήλθε όταν ο υπουργός ΠΕΝ τασσόταν κατά της πώλησης του 17% της ΔEH και από την άλλη μεριά ο κ. Παναγιωτάκης δήλωνε «τι 51%, τι 34%, το δημόσιο πάλι τον έλεγχο θα έχει...».

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης

Η διαφωνία του προέδρου της ΔEΗ με τον πρώτο υπουργό ΠΕΝ επί ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη είχε να κάνει με τη στάση του απέναντι στο θέμα των θεσμών.

Ο κ. Παναγιωτάκης πάντα πίστευε πως ο κ. Λαφαζάνης θα έπρεπε να συμμετάσχει σε διαπραγματεύσεις λόγω των δύσκολων αποφάσεων που έρχονταν για τη ΔEH. Ο τότε υπουργός φυσικά ούτε ζωγραφιστούς δεν ήθελε να δει τους δανειστές...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v