Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιτσιόρλας: «Στήνονται» βάσεις κρουαζιέρας στο Αιγαίο

Το καλοκαίρ θα ληφθούν οι αποφάσεις για τη δημιουργία βάσεων κρουαζιέρας σε νησιά του Αιγαίου, δήλωσε ο Στ. Πιτσιόρλας. Δρομολογούνται οι διαγωνισμοί για την πώληση των μαρινών σε Άλιμο, Χίο, Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά) και Αργοστόλι.

Πιτσιόρλας: «Στήνονται» βάσεις κρουαζιέρας στο Αιγαίο

Την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει άμεσα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων μαρινών και κυρίως τη δημιουργία βάσεων κρουαζιέρας σε λιμάνια του Αιγαίου (οι αποφάσεις θα ληφθούν το καλοκαίρι) ανακοίνωσε ο Στέργιος Πιτσιόρλας, μιλώντας από το βήμα του συνεδρίου για τον θαλάσσιο τουρισμό «Posidonia Sea Tourism Forum».

O κ. Πιτσιόρλας προανήγγειλε την άμεση δρομολόγηση των διαδικασιών προκήρυξης διαγωνισμών για την παραχώρηση των μαρινών Αλίμου, Χίου, Θεσσαλονίκης (Καλαμαριά) και Αργοστολίου.

Ταυτόχρονα, όπως σημείωσε, αναμένονται τον Ιούνιο οι προσφορές του διαγωνισμού που βρίσκεται σε εξέλιξη για την παραχώρηση της μαρίνας Πύλου.

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε παράλληλα πως το Υπουργείο βρίσκεται σε επαφές με τους δέκα Οργανισμούς λιμένων πέραν του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, στους οποίους υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης υποδομών για μαρίνες και κρουαζιερόπλοια.

Σημείωσε χαρακτηριστικά την περίπτωση του λιμανιού της Καβάλας, όπου έχει δημιουργηθεί ένα νέο λιμάνι και εξετάζεται η δυνατότητα μετατροπής του παλαιού σε μαρίνα.

Σε αντίστοιχες συζητήσεις βρίσκεται το Υπουργείο με το λιμάνι της Ηγουμενίτσας για τη δημιουργία μεγάλης μαρίνας, αλλά και την αναβάθμιση μικρότερων υφιστάμενων υποδομών σε περιοχές όπως τα Σύβοτα. Ανάλογα σχέδια για τη δημιουργία μαρίνας εξετάζονται και με τον Οργανισμό Λιμένα Κέρκυρας.

Από την πλευρά του ο Μ. Βαρβιτσιώτης δημοσιοποίησε την ύπαρξη πρότασης από το 2014 από τον κυπριακό όμιλο Louis (Celestyal Cruises) για την παραχώρηση τμήματος του λιμανιού στο Λαύριο ώστε να δημιουργήσει τερματικό σταθμό κρουαζιερόπλοιων. Επισήμανε μάλιστα ότι το θέμα έχει παγώσει την τελευταία διετία.

Αντιδρώντας ο κ. Πιτσιόρλας τόνισε ότι το θέμα προχωρά και ήδη εξετάζεται από την κυβέρνηση η πρόταση της εταιρείας για την παραχώρηση τμήματος του λιμανιού του Λαυρίου.

Το τουριστικό ρεύμα από την Κίνα

Ο κ. Πιτσιόρλας ανέφερε επιπλέον πως στο πρόσφατο ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κίνα καταγράφηκαν οι μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της τουριστικής κίνησης από τη χώρα, εξέλιξη την οποία απέδωσε σε μεγάλο βαθμό στην αλλαγή δεδομένων μετά την ανάληψη διαχείρισης του λιμανιού του Πειραιά από την Cosco αλλά και την απόφαση έναρξης απευθείας πτήσεων μεταξύ Αθήνας-Πεκίνου από τον Σεπτέμβριο.

Για τον σκοπό της τουριστικής κίνησης από την Κίνα, όπως ανέφερε, η κυβέρνηση βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με ομίλους, οι οποίοι διακινούν επισκέπτες από τη συγκεκριμένη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v