Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Θέλουμε να γίνουμε διεθνές hub στην ενέργεια

Αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής πολιτικής η ενέργεια, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό. Οι αγωγοί μεταφοράς και το ενδιαφέρον πολυεθνικών ομίλων για έρευνες. Επενδύσεις 1 δισ. ευρώ στις ΑΠΕ. Τέλος το 2020 οι χρεώσεις ΥΚΩ στα τιμολόγια ρεύματος.

Τσίπρας: Θέλουμε να γίνουμε διεθνές hub στην ενέργεια

Η ενέργεια αποτελεί την αιχμή του δόρατος της αναπτυξιακής μας πολιτικής, ενώ το περιβάλλον και η προστασία του είναι απαραβίαστη προϋπόθεση για μια δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, τόνισε ο πρωθυπουργός από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Όπως είπε, ο ενεργειακός σχεδιασμός είναι βασικό εργαλείο για την προσέλκυση επενδύσεων. Παράλληλα αναβαθμίζει τη θέση της χώρας, που έχει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα λόγω του σημείου της στον χάρτη.

«Θέλουμε να γίνουμε πολλαπλός ενεργειακός κόμβος», τόνισε. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος και στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα μπορεί να γίνει ένα διεθνές hub όχι μόνο στις μεταφορές αλλά και στην ενέργεια. «Οι ενεργειακοί δρόμοι του μέλλοντος δεν μπορούν παρά να περνούν από την Ελλάδα», τόνισε.

Η ενεργειακή συνεργασία είναι στο επίκεντρο των επαφών που γίνονται σε τριμερείς συνεργασίες με άλλες χώρες αλλά και στις διμερείς επαφές με άλλα κράτη.

Τι προχωρά

Όπως είπε ο πρωθυπουργός:

* Εξελίσσεται γρήγορα η κατασκευή του TAP. Προχωρά με ταχύτητα ενός χιλιομέτρου την ημέρα.

* Προχωρά η επένδυση στη Ρεβυθούσα και η κατασκευή πλωτής μονάδας LNG στην Αλεξανδρούπολη.

* Επεκτείνεται μέσω TAP η χρήση φυσικού αερίου σε νέες περιοχές στην Ελλάδα.

* Υπογράψαμε κοινή συμφωνία για τον East Med, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ στην Ευρώπη.

* Προχωρά ο αγωγός μεταξύ Ελλάδας - Βουλγαρίας.

* Προωθείται η ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας. Διερευνώνται οι μορφές συνεργασίας μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

* Η ηλεκτρική διασύνδεση Αττικής - Κυκλάδων αποτελεί έργο υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου

Σε ό,τι αφορά στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων, όπως υπενθύμισε ο πρωθυπουργός, κατακυρώθηκαν τρία συμβόλαια, δύο χερσαίων και ενός θαλάσσιου οικοπέδου. Αύριο θα πέσουν οι υπογραφές.

Προχωρούν διαγωνιστικές διαδικασίες για παλαιά και νέα οικόπεδα, μετά το έντονο ενδιαφέρον πολυεθνικών εταιρειών. Για την υλοποίηση του σχεδίου ενεργοποιείται η Ελληνική Διαχειριστική Αρχή Υδρογονανθράκων.

Όπως είπε, επί του θέματος «θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και μήνες».

Οι ΑΠΕ

Βρίσκονται σε εξέλιξη επενδύσεις άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ σε αιολικά πάρκα.

Τα τιμολόγια ρεύματος

Η διασύνδεση των νησιών και το νέο πλαίσιο για τις ΑΠΕ διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις ώστε μέχρι το 2020 να μηδενιστούν οι χρεώσεις των ΥΚΩ, οι οποίες επιβαρύνουν σήμερα όλους τους καταναλωτές.

Οι δασικοί χάρτες

Είναι ένα στοιχειώδες εργαλείο εκσυγχρονισμού που προχωρά μετά από 40 χρόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Είναι δύσκολη δουλειά, που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφευγαν ως ο διάβολος το λιβάνι», τόνισε. Αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα όπου υπάρχουν και προχωρούμε στην αποτύπωση όλων των στοιχείων σε μία βάση, κάτι απαραίτητο για την προσέλκυση και επενδύσεων.

Αναφορικά με το κτηματολόγιο, σημείωσε ότι βρίσκονται σε εξέλιξη 36 συμβάσεις κτηματογράφησης που αφορούν το 22% των δικαιωμάτων. Στόχος είναι ως το 2020 όλα να έχουν ολοκληρωθεί.

Το 2020 κάθε πολίτης θα ξέρει με εύκολο τρόπο, από τον υπολογιστή του, τι μπορεί να κάνει σε μια έκταση σε κάθε σημείο της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v