Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προχωράει η κυβέρνηση το σχέδιο αναπλάσεων στην Αθήνα

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επέμεινε σήμερα πως θα προχωρήσει, με θεσμική ασφάλεια, το σχέδιο μεταφοράς του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδή, με ταυτόχρονη πρόβλεψη για Μητροπολιτικό Πάρκο και σειρά αναπλάσεων στην Αθήνα.

Προχωράει η κυβέρνηση το σχέδιο αναπλάσεων στην Αθήνα

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχέδιο «Νέα Αθήνα», που προβλέπει σειρά παρεμβάσεων στην πρωτεύουσα, υποστήριξε σήμερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέντευξη Τύπου, μετά την επίσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Τσίπρας υπεραμύνθηκε του σχεδίου μεταφοράς του γηπέδου του Παναθηναϊκού στο Γουδή. «Εχουμε την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε σε μια πολύ μεγάλη αλλαγή για το πολεοδομικό συγκρότημα της Αθήνας» υποστήριξε, επικαλούμενος και το μεταπτυχιακό του στην πολεοδομία. Ειδικά για τη μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ από τη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, τόνισε πως έχει «θετικό περιβαλλοντικό ισοζύγιο διότι αποσυμφορεί μια περιοχή πυκνής κατοικίας στο κέντρο της Αθήνας και ταυτόχρονα ανοίγει την πόρτα σε ένα βιώσιμο περιβαλλοντικό έργο με το πάρκο Γουδή».

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός, «κάπου έπρεπε να πάει και το γήπεδο» και τόνισε πως οι ιστορικές ομάδες πρέπει να διαθέτουν έδρες εντός της περιοχής τους. «Δεν μπορείς να βάλεις τον Ολυμπιακό στην Κηφισιά και τον Παναθηναϊκό στη Δραπετσώνα» πρόσθεσε και κατέληξε πως την ίδια άποψη είχε και για το γήπεδο της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια. Οσον αφορά τις σημερινές προβλέψεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου της Αθήνας κ.λπ., ο κ. Τσίπρας τόνισε πως «οι νόμοι είναι αντικείμενο διαβούλευσης και συσχετισμών» και πως η κυβέρνηση θα προχωρήσει «με θεσμική ασφάλεια».

Νωρίτερα είχε μιλήσει για το σχέδιο «Νέα Αθήνα» ως ένα «φιλόδοξο σχέδιο αστικών αναπλάσεων για την αναβάθμιση και παραγωγική στήριξη της πρωτεύουσας». Προβλέπει τη μεταφορά του γηπέδου του ΠΑΟ στο Γουδή, τη δημιουργία μητροπολιτικού πάρκου στο Γουδή, την κατεδάφιση του γηπέδου στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας για τη δημιουργία ενιαίου χώρου πρασίνου από τον Λυκαβηττό έως τις προσφυγικές κατοικίες, καθώς και ανάπλαση του Βοτανικού και «εκτεταμένες παρεμβάσεις στο ιστορικό κέντρο, για την επιστροφή της κατοικίας».

Για τις υπόλοιπες παρεμβάσεις στον τομέα του περιβάλλοντος, ο πρωθυπουργός τόνισε πως στη διαχείριση στερεών αποβλήτων «αρχίζει μια νέα στρατηγική που δίνει ρόλο και ευθύνη στον πολίτη, στον παραγωγό και στην τοπική αυτοδιοίκηση. Έτσι τροφοδοτείται η κυκλική οικονομία, στην οποία δίνουμε ιδιαίτερα βαρύνοντα ρόλο». Αναφέρθηκε στο νέο νόμο για την ανακύκλωση που θα κατατεθεί σύντομα, αλλά θεωρεί πως «η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση αφορά στη σύνταξη, ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών». Όπως είπε, «πρόκειται για ένα στοιχειώδες εργαλείο εκσυγχρονισμού, για εκκρεμότητα 40 και πλέον ετών», με το οποίο «τακτοποιείται η σχέση δάσους και γεωργικής εκμετάλλευσης. Είναι δύσκολη δουλειά που οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφευγαν και έκρυβαν τα προβλήματα κάτω από το χαλί». Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση ξεκινά την κωδικοποίηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και την αποτύπωση όλων των ρυθμίσεων του χώρου σε ενιαίο ψηφιακό υπόβαθρο, δομή που είναι απαραίτητη για το αναπτυξιακό σχέδιο της χώρας και θα βοηθήσει στην προσέλκυση επενδύσεων.

Για το Εθνικό Κτηματολόγιο είπε πως σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη 36 συμβάσεις κτηματογράφησης που αφορούν το 23,4% της έκτασης της χώρας. Σε στάδιο συμβασιοποίησης βρίσκονται διαγωνισμοί για το υπόλοιπο 67,7% της χώρας (47,5% των δικαιωμάτων), με στόχο ολοκλήρωσης το 2020. Ο πρωθυπουργός είπε πως «έχοντας δασολόγιο, Κτηματολόγιο και χωρικό σχεδιασμό, κωδικοποίηση της νομοθεσίας, θα μπορεί ο κάθε πολίτης με απλό τρόπο να έχει πλήρη εικόνα του τι μπορεί να κάνει».

Υποδομές επικίνδυνων αποβλήτων

Για τις υποδομές διάθεσης επικίνδυνων αποβλήτων, που δεν υπάρχουν σήμερα και η Ελλάδα καταβάλλει πρόστιμα στην Ε.Ε., είπε πως είναι «ζήτημα που αφορά στην υγεία των πολιτών και την προστασία του περιβάλλοντος και τα πρόστιμα που καλείται να πληρώνει η χώρα μας». Η επίλυση του προβλήματος «μπορεί να στηρίξει τη βιομηχανική και αγροτική ανάπτυξη. Προχωράμε στην υλοποίηση ολοκληρωμένων παρεμβάσεων όπως ο Ασωπός, όπου έχουν γίνει μεγάλα εγκλήματα περιβαλλοντικά και για δεκαετίες υπήρξε απίστευτη αδράνεια και αδιαφορία». Στον Ασωπό, «ενισχύουμε τους περιβαλλοντικούς ελέγχους και προχωράμε σε απορρύπανση και στην περιοχή της Τανάγρας (με μελέτη έργων ύδρευσης και άρδευσης) και άμεσα προγραμματίζεται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας στερεών και υγρών επικίνδυνων αποβλήτων». Προωθείται ταυτόχρονα η κεντρική εγκατάσταση επεξεργασίας βιομηχανικών και θέσπιση οργανωμένου επιχειρηματικού πάρκου στην περιοχή, παράλληλα με την περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.

Με αφορμή την αναφορά του πρωθυπουργού στο πρόγραμμα της Περιφέρειας για την εξυγίανση του Ασωπού και την ανάπτυξη της περιοχής, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης, δήλωσε πως 
«είναι ιδιαιτέρως σημαντική η αναφορά του Πρωθυπουργού, σήμερα, στο πρόβλημα του Ασωπού αλλά και στο σχέδιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας για την εξυγίανση και την ανάπτυξη ολόκληρης της περιοχής. Χαίρομαι γιατί εμείς εδώ, στη Στερεά, δώσαμε όλοι τα χέρια και ξεκινήσαμε τον αγώνα για τον Ασωπό μας. Όσο περισσότεροι συμμετέχουν σοβαρά και υπεύθυνα στον αγώνα αυτό, τόσο πιο γρήγορα θα πετύχουμε τον στόχο μας. Εύχομαι να υλοποιηθεί και η δέσμευση του Πρωθυπουργού για τη χρηματοδότηση του σχεδίου μας».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης επικεντρώθηκε στις νέες θεσμικές παρεμβάσεις του υπουργείου όπως ο νόμος ο οποίος αφορά την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που θα κατατεθεί εντός του Ιουνίου, τα δύο ειδικά χωροταξικά για τουρισμό και λατομεία καθώς και η αναθεώρηση του λατομικού νόμου.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος είπε πως «πρέπει να περάσουμε από την περίοδο των προστίμων (σ.σ. στην Ε.Ε. για μη τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας) στην περίοδο που έχουμε ολοκληρωμένες υποδομές. Τόνισε πως το υπουργείο έχει να διαχειριστεί έργα στερεών αποβλήτων ύψους περί το ένα δισ. ευρώ, ενώ άλλο ένα δισ. ευρώ είναι ο προϋπολογισμός στα έργα υγρών αποβλήτων ανά την Ελλάδα. Για τα επικίνδυνα απόβλητα είπε πως θεωρούνται απαραίτητες πέντε-έξι υποδομές ανά την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v