Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες μετοχές βάζουν στο ραντάρ οι ξένοι επενδυτές

«Εχουμε μάθει να είμαστε υπομονετικοί» τονίζουν στο Reuters στελέχη της αγοράς, μετά τη νέα παράταση στο θρίλερ για το χρέος. Δέλεαρ οι χαμηλές αποτιμήσεις του ΧΑ και οι προοπτικές ανάκαμψης της οικονομίας.

Ποιες μετοχές βάζουν στο ραντάρ οι ξένοι επενδυτές

Οι μεγάλοι διαχειριστές κεφαλαίων έχουν αρχίσει να αγοράζουν φθηνές ελληνικές μετοχές, καθώς απομακρύνονται τα σύννεφα πάνω από τις διαπραγματεύσεις των διεθνών πιστωτών με την ελληνική κυβέρνηση.

Η συμφωνία του Μαΐου σε τεχνικό επίπεδο δημιουργεί προσδοκίες για μια πιθανή ελάφρυνση χρέους, οδηγώντας στο μεγαλύτερο σερί για το ελληνικό χρηματιστήριο τις τελευταίες δύο δεκαετίες.

Αν και τη Δευτέρα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία μετά από οκτώ ώρες διαπραγματεύσεων, συνεχίζουν να αυξάνονται οι προσδοκίες για μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, σημειώνει το Reuters.

«Με την Ελλάδα έχουμε μάθει να είμαστε υπομονετικοί, αλλά η κατεύθυνση που θα ακολουθήσει είναι ξεκάθαρη» δήλωσε ο Κρίστοφερ Κολούνγκα, υπεύθυνος χαρτοφυλακίου μετοχών αναδυόμενων αγορών στη BlackRock.

«Στις περισσότερες διαπραγματεύσεις μέχρι σήμερα, η συμφωνία επιτυγχάνεται πάντα την τελευταία στιγμή. Όλοι περιμένουν, όχι μόνο οι Έλληνες» ανέφερε ο κ. Κολούνγκα. Το fund του, το οποίο διαχειρίζεται ενεργητικό 1 δισ. ευρώ, ήταν από τα πρώτα που τοποθετήθηκαν στις ελληνικές μετοχές το 2015. Τον Απρίλιο αύξησε την έκθεση του fund στην Ελλάδα στο 7,1%.

Την τελευταία δεκαετία, το ελληνικό χρηματιστήριο έχει βουτήξει από τις 5.000 μονάδες στις 780. Το χρηματιστήριο παραμένει φθηνό εξαιτίας του ρίσκου μιας κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για το χρέος. Το ρίσκο αυτό έχει κρατήσει πολλούς επενδυτές στο περιθώριο. Μεγάλα funds όπως η BlackRock, η Fidelity Investments και η Vanguard έχουν χτίσει θέσεις σε ελληνικές μετοχές, όπως αυτές της Eθνικής Τράπεζας και του ΟΠΑΠ. Αλλά η Ελλάδα παραμένει μια frontier market.

«Η Ελλάδα θεωρείται ακόμα κάτι δύσκολο να προβλεφθεί. Δεν αποτελεί το άλφα και το ωμέγα των παραδοσιακών μεγάλων διαχειριστών κεφαλαίων. Ενδιαφέρει hedge funds ειδικών καταστάσεων, που ψάχνουν για υπέρογκες αποδόσεις για τα χαρτοφυλάκιά τους» δήλωσε ο Νίκος Κοσκολέτος της Eurobank Equities.

Ωστόσο, σύμφωνα με το Reuters, πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι και άλλοι διαχειριστές κεφαλαίων αρχίζουν να ποντάρουν σε μια πιθανή συμφωνία που θα έκανε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο.

Εγχώριοι brokers επισημαίνουν πως το ελληνικό χρηματιστήριο εκτινάχτηκε τον Μάιο από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία είχε κολλήσει τα τελευταία δύο χρόνια, με τους επενδυτές να βάζουν στο στόχαστρο τις τράπεζες και blue chips όπως ο ΟΤΕ, η Μotor Oil και η Jumbo.

«Πολλοί άνθρωπο έχουν το βλέμμα στραμμένο στην Ελλάδα και όλοι περιμένουν για μια πολιτική λύση. Θα έρθουν σίγουρα χρήματα, αν υπάρξει μια τέτοια λύση» ανέφερε ο Ρούντολφ Μπόλι, επικεφαλής του ελβετικού hedge fund RBP Capital.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα του Reuters, ο κ. Μπόλι επένδυσε ένα ποσό δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ σε μετοχές ελληνικών τραπεζών, δελεαζόμενος από τις «γελοιωδέστατα» χαμηλές αποτιμήσεις και την οικονομική ανάκαμψη. Αναλυτές προβλέπουν πως η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με 1,5 ως 1,7%.

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τονίζοντας πως οι ελληνικές τράπεζες δείχνουν πιο αποτελεσματικές από τις ιταλικές.

«Μας αρέσουν οι Πειραιώς και Eurobank» σημείωσε.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με θετικό πρόσημο για 13 διαδοχικές συνεδριάσεις στις αρχές Μαΐου, εν μέσω αυξημένων προσδοκιών ότι είναι εφικτή μια πιο περιεκτική συμφωνία.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το Reuters, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου να βρίσκεται κοντά στο 6%. Ο κ. Κοσκολέτος της Eurobank εκτιμά πως αν οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων ευθυγραμμιστούν με αυτές των υπόλοιπων χωρών της περιφέρειας, όπως της Πορτογαλίας, θα δημιουργηθούν προοπτικές ανόδου 20 με 30% για τις ελληνικές μετοχές.

Αν προστεθούν και οι θετικές εκπλήξεις από το μακροοικονομικό μέτωπο, με την Ελλάδα να υπερβαίνει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, τότε oι επενδύσεις σε ελληνικά στοιχεία ενεργητικού γίνονται ακόμα πιο ελκυστικές.

«Αυτό που έχουμε δει ως τώρα είναι τα πρώτα στάδια του τι θα μπορούσε να συμβεί στην ελληνική αγορά» υποστήριξε ο κ. Κολούνγκα της BlackRock.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v