Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υψηλό πενταετίας για τις ασφαλίσεις ζωής

Η ακτινογραφία του ασφαλιστικού κλάδου ζωής για το 2016. Ποιοι παράγοντες οδήγησαν την συνολική παραγωγή στο +14% και σε ποια προϊόντα εστίασαν το ενδιαφέρον τους οι πελάτες. Ωφελημένες οι τράπεζες και τα ομαδικά συνταξιοδοτικά συμβόλαια.

Υψηλό πενταετίας για τις ασφαλίσεις ζωής

Σημαντικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ) για την πορεία και τη διάρθρωση της παραγωγής του κλάδου ζωής το 2016.

Ειδικότερα, η συνολική παραγωγή αυξήθηκε από το 1,862 στα 2,123 δισ ευρώ (+14%), επίδοση που αποτελεί υψηλό πενταετίας (2,004 δισ το 2012, 1,743 δισ το 2013, 1,944 δισ το 2015, 1,862 το 2015). Ωστόσο, παρά την προαναφερθείσα άνοδο, η παραγωγή παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ως ποσοστό του ΑΕΠ (μόλις στο 1,1%) και διαμορφώθηκε 18% πιο κάτω από την αντίστοιχη επίδοση του 2009.

Κοινή διαπίστωση είναι πως η ανάγκη ασφαλιστικής κάλυψης είναι σήμερα πολύ πιο έντονη σε σχέση με το παρελθόν λόγω των προβλημάτων που εμφανίζουν τα συστήματα της κοινωνικής ασφάλισης και της υγείας, ωστόσο ανασταλτικό παράγοντα στη διαμόρφωση της τελικής ζήτησης αποτελούν τα ολοένα και μειούμενα διαθέσιμα εισοδήματα των νοικοκυριών και πολλών επιχειρήσεων.

Πώς όμως σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς στους οποίους απευθύνθηκε το Euro2day.gr τα στοιχεία που παρέθεσε η ΕΑΕΕ;

Πρώτον, αναφέρονται στην αξιοσημείωτη άνοδο που παρουσιάζουν τα ομαδικά ασφαλιστήρια ζωής, τα οποία πλέον αποτελούν το 24% της συνολικής παραγωγής του κλάδου ζωής. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η άνοδος των ομαδικών συμβολαίων οφείλεται σε δύο κυρίως λόγους:

α) Στην πρόθεση παροχής κινήτρων εκ μέρους των εταιρειών προς τους εργαζόμενους και τα στελέχη τους (συνήθως υπάρχουν ταμειακές καταβολές τόσο από τις εταιρείες, όσο και από το προσωπικό τους), προκειμένου οι τελευταίοι να ενισχύσουν τη μελλοντική τους σύνταξη, σε μια περίοδο που το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης εμφανίζει σοβαρά προβλήματα.

β) Στην ύπαρξη φορολογικών κινήτρων, ιδίως για στελέχη με υψηλές αποδοχές και ανάλογους συντελεστές επιβάρυνσης.

Δεύτερον, επισημαίνουν την μεγαλύτερη συμβολή των τραπεζικών δικτύων (bancassurance) ως ποσοστό επί της συνολικής παραγωγής. Ειδικότερα, το 36% της παραγωγής πέρασε μέσα από τις τράπεζες, το 39% από ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές αποκλειστικής συνεργασίας, το 14% από πράκτορες και μεσίτες, ενώ το 10% αφορούσε direct πωλήσεις (μεταξύ αυτών και του διαδικτύου).

Τρίτον, μεγάλη αύξηση παραγωγής παρατηρήθηκε στα προγράμματα σύνταξης/αποταμίευσης/επένδυσης που αποτέλεσαν το 64% του συνόλου των ατομικών ασφαλίσεων (το 30% αφορούσε προγράμματα εφάπαξ καταβολής ασφαλίστρων και το 34% προγράμματα περιοδικών καταβολών).

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται ως ένα βαθμό στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σύστημα της κοινωνικής ασφάλισης και στην προσπάθεια πολλών πελατών να αντιμετωπίζουν τους κινδύνους ενός πιθανού GREXIT και ενός ενδεχόμενου κουρέματος καταθέσεων.

Τέταρτον, με διψήφιο ποσοστό αύξησης συνέχισε να «τρέχει» και η παραγωγή των προγραμμάτων υγείας, με την κάλυψη νοσοκομειακής περίθαλψης να είναι υπεύθυνη για το 30% της συνολικής παραγωγής ατομικών ασφαλίσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v