Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παπαδημητρίου: Στα 500 εκατ. το όφελος από την άνοδο του ιατρικού τουρισμού

Ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει έναν από τους 8 αναπτυξιακούς μοχλούς της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή έτη, σημείωσε ο υπυοργός Οικονομίας. Οι προϋποθέσεις και τα μεγάλα οφέλη.

Παπαδημητρίου: Στα 500 εκατ. το όφελος από την άνοδο του ιατρικού τουρισμού

Την σημασία της ανάδειξης του ιατρικού και ιαματικού τουρισμού υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου, μιλώντας σε συνέδριο για τον κλάδο της υγείας. 

Οπως είπε ο υπουργός ο ιατρικός και ιαματικός τουρισμός μπορεί να αποτελέσει έναν από τους 8 αναπτυξιακούς μοχλούς της ελληνικής οικονομίας τα προσεχή έτη χάρις στη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και το κλίμα της χώρας, στην υψηλή επισκεψιμότητα της χώρας ως τουριστικού προορισμού, στον εκσυγχρονισμό των τουριστικών και ιατρικών υποδομών και στη διαθεσιμότητα εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Προϋπόθεση, ωστόσο, είναι να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα αδιαφάνειας των συστημάτων τιμολόγησης (κυρίως στα δημόσια νοσοκομεία), κάποια νομοθετικά κενά και η γραφειοκρατία.

Το εκτιμώμενο οικονομικό όφελος μπορεί να υπερβεί το μισό δισ. διαχρονικά, εφόσον πετύχουμε μία ετήσια προσέλευση 100.000 ασθενών και παράλληλη ιατρική εξυπηρέτηση όσων έρχονται για τουρισμό αλλά χρειάζονται ιατρική φροντίδα (πχ. νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, καρδιοπαθείς κα).

Μεγάλα τα περιθώρια ανάπτυξης στην υγεία 

Οπως ανέφερε ο υπουργός, η περίοδος στην οποία έχουμε εισέλθει είναι γεμάτη προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες ανάπτυξης της οικονομίας.

Όλοι σχεδόν οι οικονομικοί δείκτες εμφανίζουν σημαντική άνοδο το α’ τετράμηνο του 2017. Η συμφωνία με τους πιστωτές έχει προσωρινά μείνει ανοιχτή στο σκέλος διευθέτησης του χρέους, όμως σε όλα τα άλλα σημεία έχει ουσιαστικά κλείσει αποδεσμεύοντας σημαντικές ψυχολογικές και υλικές αναπτυξιακές δυνάμεις.

Ειδικότερα για τον τομέα της υγείας, τόνισε ότι προσφέρει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και πολλές ευκαιρίες επένδυσης τόσο λόγω των υφιστάμενων κοινωνικών αναγκών που προκαλούν η οικονομική και δημογραφική κρίση, όσο και εξαιτίας των ραγδαίων τεχνολογικών εξελίξεων.

Με συνολική δαπάνη που υπερβαίνει τα 15 δισ. ευρώ αποτελεί σήμερα το 8,3% του ΑΕΠ της χώρας όταν το 2009 άγγιζε το 10% και ο μέσος όρος στις χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ φθάνει το 9%. Ο κλάδος κατατάσσεται στην 8η θέση μεταξύ των 24 κλάδων της μεταποίησης για το 2014, ενώ η προστιθέμενη αξία του εκτιμάται στο 4% της μεταποίησης συνολικά.

Επίσης, συμπλήρωσε ο υπουργός, μολονότι οι πολιτικές εσωτερικής υποτίμησης περιόρισαν τη φαρμακευτική δαπάνη κατά 43% περίπου το διάστημα 2009-2013, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία επέδειξε σημαντική αντοχή και χάρις στην εξωστρέφεια και την αυξημένη ζήτηση για γεννόσημα ανέκαμψε τελευταία επιστρέφοντας στην κερδοφορία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v