Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σταθάκης: Ανοίξαμε συζητήσεις με ξένες εταιρίες για υδρογονάνθρακες

Υπεγράφησαν σήμερα με τα ΕΛΠΕ και την Energean Oil & Gas οι συμβάσεις μίσθωσης των τριών χερσαίων οικοπέδων στη Δυτ. Ελλάδα. Ακολουθούν οι δύο θαλάσσιες περιοχές, «μπλοκ 2» και «μπλοκ 10» στο Ιόνιο.

Σταθάκης: Ανοίξαμε συζητήσεις με ξένες εταιρίες για υδρογονάνθρακες

Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία συνιστούν οι επενδύσεις και το ενδιαφέρον πετρελαϊκών κολοσσών για τις έρευνες υδρογονανθράκων, σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Ο κ. Σταθάκης έκανε επίσης γνωστό με δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της υπογραφής των συμβάσεων μίσθωσης με τα Ελληνικά Πετρέλαια για τις έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στις περιοχές Αρτα - Πρέβεζα  και ΒΔ Πελοπόννησο και με την Εnergean Oil & Gas για την Αιτωλοακαρνανία, ότι «ανοίξαμε κύκλο συζητήσεων και με διεθνείς πετρελαϊκές εταιρίες και για άλλες περιοχές πλην του Ιονίου».

Να σημειωθεί ότι την περασμένη Παρασκευή είχαν βρεθεί στην Αθήνα κορυφαία στελέχη της ExxonMobil και της Total, ενώ σήμερα στις τελετές υπογραφής των συμβάσεων παρόντες ήταν και εκπρόσωποι της ισπανικής Repsol, με την οποία η Energean Oil έχει κάνει κοινοπραξία για τις έρευνες σε Αιτωλοακαρνανία και Ιωάννινα.

Ο κ. Σταθάκης ανακοίνωσε επίσης ότι σύντομα θα υπογραφούν και οι συμβάσεις μίσθωσης των θαλάσσιων οικοπέδων 2 στο Ιόνιο με την κοινοπραξία Total - Edison -ΕΛΠΕ και του οικοπέδου 10 με τα ΕΛΠΕ.

Ο Γρηγόρης Στεργιούλης

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Γρηγόρης Στεργιούλης τόνισε τις τρεις προϋποθέσεις που χρειάστηκαν για το χτίσιμο συμμαχιών με ξένες εταιρίες:

1. Η ύπαρξη κοιτασμάτων.
2. Η πορεία σταθερότητας της οικονομίας
3. Η οικονομική ισχύς των εμπλεκομένων

Ο Μαθιός Ρήγας

Μήνυμα σταθερότητας χρειάζεται να εκπέμψει, και αυτό συμβαίνει τώρα, η χώρα μας για να προσελκύσει επενδυτές όπως η Repsol.

Την επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιός Ρήγας, μετά την υπογραφή της σύμβασης μίσθωσης με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο κ. Ρήγας έκανε γνωστό επίσης ότι η εταιρία μαζί με την ισπανική πολυεθνική ενδιαφέρονται και για έρευνες σε θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδας.

Ανήγγειλε δε την έναρξη της ερευνητικής φάσης στην Αιτωλοακαρνανία άμεσα, σημειώνοντας ότι το κόστος των σεισμικών ερευνών θα ανέλθει στα 15 με 20 εκατ. δολάρια, ενώ η κάθε γεώτρηση ανέρχεται στα 30 εκατ. δολ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v