Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χαρίτσης: Αιχμάλωτη διαφωνιών των θεσμών η χώρα

Υλοποιήσαμε πλήρως τα συμφωνηθέντα, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης σε εκδήλωση του «Φόρουμ Βιομηχανίας». Ποια στρατηγική θα ακολουθήσει για την ενίσχυση της μεταποίησης. Πρώτη δημόσια παρέμβαση της Ελληνικής Παραγωγής.

Χαρίτσης: Αιχμάλωτη διαφωνιών των θεσμών η χώρα

«Η κυβέρνηση έκανε τις αναγκαίες υποχωρήσεις για να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς και υλοποίησε στο ακέραιο τις δικές της δεσμεύσεις. Η ευθύνη τώρα είναι στη μεριά των θεσμών. Η αξιολόγηση έπρεπε να έχει ήδη κλείσει -εμείς υλοποιήσαμε πλήρως τα συμφωνηθέντα- και τώρα έπρεπε να συζητάμε τα μέτρα της οριστικής διευθέτησης του χρέους. Δεν μπορούν εκλογικές σκοπιμότητες ή διαφωνίες μεταξύ των θεσμών να κρατάνε αιχμάλωτη μία ολόκληρη χώρα και να υπονομεύουν τις αναπτυξιακές της προοπτικές. Είναι η στιγμή που όλοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους».

Αυτό επεσήμανε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης από το βήμα εκδήλωσης για τον ένα χρόνο ύπαρξης του «Φόρουμ Βιομχανίας». Στο συγκεκριμένο φόρουμ, έκανε και την πρώτη δημόσια εμφάνισή της η «Ελληνική Παραγωγή», εκπροσωπούμενη από το ιδρυτικό στέλεχός της Ευριπίδη Δοντά.

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η ελληνική οικονομία αντέχει, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που συντηρεί η καθυστέρηση της αξιολόγησης. Μία καθυστέρηση που, όπως τόνισε, δεν είναι ευθύνη της κυβέρνησης, όπως αναγνωρίζει μέχρι και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, τα στοιχεία μαρτυρούν τη συσσωρευμένη αναπτυξιακή δυναμική της οικονομίας. Τον Φεβρουάριο είχαμε μεγάλη αύξηση κατά 9,6% σε σχέση με πέρυσι, του όγκου των πωλήσεων στο λιανεμπόριο. Γεγονός που δείχνει ότι η ιδιωτική κατανάλωση ανακάμπτει.

Σημαντική άνοδο κατέγραψαν και οι εξαγωγές (πλην καυσίμων), που το πρώτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν κατά 6,4% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016.

Ακόμα πιο σημαντική η αύξηση της βιομηχανικής και μεταποιητικής παραγωγής. Αυξήθηκε κατά 8,6% τον Μάρτιο και κατά 5,5% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σε σχέση με το 2016.

Συνολικά, τα στοιχεία αυτά δείχνουν όχι μόνο την ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας αλλά και τον σταδιακό αναπροσανατολισμό της στην κατεύθυνση της εξωστρέφειας. Κρίσιμο και αναντικατάστατο ρόλο σε αυτή την προσπάθεια παίζει η βιομηχανία, σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει ανεπτυγμένη χώρα με ισχυρή και δυναμική οικονομία που να μην στηρίζεται σε μία εύρωστη και ανταγωνιστική βιομηχανία.

Το ξεπέρασμα της κρίσης και η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας περνούν αναγκαστικά μέσα από τη στροφή όλο και περισσότερων παραγωγικών συντελεστών στον δευτερογενή τομέα, την αναζωογόνηση της βιομηχανίας και τη στήριξη της μεταποίησης, με όρους όμως που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητά τους στις νέες, πιο απαιτητικές συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική ισορροπία.

Οι παρεμβάσεις του Υπουργείου Οικονομίας

Στη συνέχεια, ο κ. Χαρίτσης καταμέτρησε τις δράσεις που προωθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης για τη στήριξη των επιχειρήσεων στη βιομηχανία/μεταποίηση, οι οποίες εστιάζουν στους εξής στόχους:

· δημιουργία αλυσίδων αξίας μέσω συνεργατικών σχηματισμών και δικτυώσεων, ιδίως των δυναμικών ΜμΕ,

· υποστήριξη της εξαγωγικής τους δραστηριότητας και της παρουσίας τους στις διεθνείς αγορές,

· ενθάρρυνση των παραγωγικών επενδύσεων στην καινοτομία για την παραγωγή προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας και νέες παραγωγικές διαδικασίες, μέσω οριζόντιων κινήτρων,

• αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών για ψηφιοποίηση των επιχειρήσεων και συνεργατικών σχημάτων και δικτύων, με στόχο τη βελτίωση των επιδόσεων των επιχειρήσεων και αξιοποίηση των δυνατοτήτων της έξυπνης βιομηχανίας (smart industry),

· βελτίωση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού τους.

Για τους στόχους αυτούς συντονίζουμε και κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία -οι προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος-, ενώ και οι θεσμικές μας παρεμβάσεις αποβλέπουν στη δημιουργία ενός ευρύτερου οικονομικού περιβάλλοντος που ευνοεί και διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα (και) στη βιομηχανία και τη μεταποίηση.

ΕΣΠΑ

Στο νέο ΕΣΠΑ, συνέχισε ο κ. Χαρίτσης, σχεδιάσαμε και υλοποιούμε ένα πλήθος από προγράμματα για τη στήριξη της βιομηχανικής και μεταποιητικής δραστηριότητας που πλαισιώνουν τους παραπάνω στόχους:

· Τρέχουν ήδη 4 προγράμματα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ με ιδιαίτερη έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ενίσχυση υφιστάμενων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων (και) στην μεταποίηση (Β’ Κύκλος δράσεων ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας).

· Ενίσχυση Αλυσίδων Προστιθέμενης Αξίας - Συνεργατικοί Σχηματισμοί και Δικτυώσεις.
Στηρίζει την ανάπτυξη διεπιχειρησιακών συνεργασιών με τη μορφή κάθετων ή οριζόντιων διασυνδέσεων που δραστηριοποιούνται σε όλο το εύρος της αλυσίδας αξίας των τομέων προτεραιότητας. Στον πυρήνα τίθεται η μεταποιητική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει ενέργειες όπως η ανάπτυξη τελικών ή ενδιάμεσων νέων ή διαφοροποιημένων προϊόντων με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση και την πιστοποίησης. Τη μεταφορά τεχνογνωσίας και την κατοχύρωση και προστασία πνευματικής ιδιοκτησίας κοινού ενδιαφέροντος, την πιστοποίηση προϊόντων με βάση τα διεθνή πρότυπα και της προώθησή τους στις διεθνείς αγορές κ.α.

· Εξωστρέφεια - Διεθνοποίηση ΜμΕ
Στοχεύει στην υποστήριξη ΜΜΕ που έχουν ήδη ή σχεδιάζουν ν’ αναπτύξουν εξαγωγική δραστηριότητα αλλά και να προβούν σε εξωστρεφείς ενέργειες με σκοπό την επαναφορά των εξαγωγών ως στρατηγική επιλογή της χώρας.

· Περιβαλλοντική Βιομηχανία
Χρηματοδοτεί επενδυτικά σχέδια για την επιχειρηματική αξιοποίηση υγρών, στερεών και αέριων αποβλήτων και απορριμμάτων τρίτων.

· Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Εξοικονόμηση ενέργειας - μείωση του κόστους παραγωγής - βελτίωση της ανταγωνιστικότητά τους.

· Ανάπτυξη Επιχειρηματικών Πάρκων Τοπικής Εμβέλειας για τη Μεταποίηση και την Εφοδιαστική Αλυσίδα.
Αποσκοπεί στη δημιουργία σύγχρονων επιχειρηματικών και βιομηχανικών υποδομών στις περιφέρειες της χώρας που θα συμβάλουν ουσιαστικά στις τοπικές οικονομίες, στη διάχυση της τεχνολογίας στην προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων στις γύρω περιοχές.

Αντίμετρα

Όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, δώσαμε μάχη και πετύχαμε η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης να περιέχει και σημαντικά αναπτυξιακά αντίμετρα συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021. Αυτά αφορούν 300 εκατ. ευρώ για την ενεργειακή αναβάθμιση βιομηχανικών και μεταποιητικών μονάδων.

Πρόκειται για τον τρίτο πυλώνα του σχεδίου ενεργειακής αναβάθμισης που υλοποιούμε ως Υπουργείο Οικονομίας, πλάι στην ενεργειακή αναβάθμιση ιδιωτικών κατοικιών μέσα από το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» και την ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων και δημοτικών κτιρίων μέσα από το Ταμείο Υποδομών. Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει την ελληνική βιομηχανία να μειώσει το κόστος παραγωγής και να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητά της, εξοικονομώντας παράλληλα ενέργεια.

Άλλα 300 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθούν στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, αυξάνοντας τον προϋπολογισμό των καθεστώτων του, ώστε να καλυφθεί η αυξημένη ζήτηση και να ενισχυθούν πολλοί περισσότεροι δικαιούχοι.

Επικριτικός ως προς τον βαθμό υιοθέτησης των προτάσεων των παραγωγικών φορέων που κατατέθηκαν στο πλαίσιο του «Φόρουμ Βιομηχανίας» ήταν ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του ΣΕΒ Κωνσταντίνος Μπίτσιος. Όπως σημείωσε, το φόρουμ ξεκίνησε με τις καλύτερες προθέσεις, αλλά δυστυχώς οι προτάσεις μας έμειναν αναξιοποίητες, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του επιχειρηματικού κόσμου για την κατάργηση του υφυπουργείου Βιομηχανίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Μπίτσιος παρουσίασε τις βασικές προτάσεις του ΣΕΒ για τη βιομηχανική πολιτική, αναδεικνύοντας παράλληλα την ανάγκη ενίσχυσης της ελληνικής μεταποίησης.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς ανέδειξε τη σημασία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην προσπάθεια ανασύνταξης του παραγωγικού προτύπου της οικονομίας, σημειώνοντας ότι δεν αρκεί μόνο το κλείσιμο της αξιολόγησης καθώς πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο στήριξης του ιδιωτικού τομέα με στοχευμένα μέτρα και ενίσχυση της ρευστότητας.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕΑ και εκπρόσωπος της ΚΕΕΕ Παύλος Θωμόγλου, ο οποίος έκανε λόγο για τη δημιουργία ενός φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα.

Απαντώντας στις επικρίσεις των παραγωγικών φορέων για το έλλειμμα ρευστότητας, η Χαρούλα Απαλαγάκη, γενική γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, σημείωσε ότι το τραπεζικό σύστημα πέρασε κι αυτό πολύ δύσκολα στα χρόνια της κρίσης. Ενδεικτικά ανέφερε ότι το 2009, το ποσοστό των κόκκινων δανείων ήταν περίπου 7% - 8% και στα τέλη του 2015 εκτοξεύθηκε στο 38%...

Η ίδια χαρακτήρισε ως σημαντικό εργαλείο τον εξωδικαστικό μηχανισμό, επισημαίνοντας ότι η ΕΕΤ συνέβαλε ουσιαστικά στη διαμόρφωση του θεσμικού πλαισίου.

Την ανάγκη συνεργασίας της κεντρικής κυβέρνησης με την αυτοδιοίκηση και τους επιχειρηματικούς φορείς, ανέδειξε ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που μπορεί να παράξει και να εξάγει. Αναφερόμενος στο ζήτημα της φορολογίας, ο κ. Αγοραστός πρότεινε να μετατραπεί η Ελλάδα σε φορολογικό παράδεισο των Βαλκανίων.

Τέλος, ο Ευρυπίδης Δοντάς, σημείωσε ότι η παρουσία του στο «Φόρουμ Βιομηχανίας» αποτελεί την πρώτη δημόσια παρέμβαση της «Ελληνικής Παραγωγής». Αναφέροντας τους βασικούς στόχους της πρωτοβουλίας, σημείωσε ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αυξηθεί η συνεισφορά της μεταποίησης στο ΑΕΠ, από το 8,5% που είναι σήμερα, τουλάχιστον στο 15% του ΑΕΠ, ποσοστό που «κατείχε» πριν 20 χρόνια.

Ο κ. Δοντάς κάλεσε την κυβέρνηση να αναδείξει την ενίσχυση της βιομηχανίας σε κορυφαία προτεραιότητα και ανακοίνωσε ότι στις 6 Ιουνίου θα παρουσιαστεί η μελέτη του ΙΟΒΕ για τη μεταποίηση, η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό της «Ελληνικής Παραγωγής»

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v