Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηθεοδοσίου: Η χώρα δεν είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα

Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επί της ουσίας μία οργανωμένη προσπάθεια στον τομέα των επενδύσεων, δήλωσε ο Γ. Χατζηθεοδοσίου. Για να έρθει κάποιος να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στη χώρα, πρέπει να αισθάνεται ότι υπάρχει ένα σχέδιο, υπογράμμισε.

Χατζηθεοδοσίου: Η χώρα δεν είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα

Σε μια εποχή που έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι σε όλους και όλα, οφείλουν πολιτικές δυνάμεις, κοινωνικοί εταίροι, επίσημοι φορείς, επιμελητήρια, συνδικάτα, να συνεργαστούν για τη χάραξη του αναπτυξιακού δρόμου που θα βαδίσουμε από κοινού, δήλωσε ο προέδρου του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών Γ. Χατζηθεοδοσίου, στο συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα με τίτλο «Επενδύσεις στην Ελλάδα και Αναπτυξιακή Προοπτική 2017»

Οπως τονίσε ο ίδιος, πρώτο μέλημα είναι η προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων. Μέχρι σήμερα δεν υπήρξε επί της ουσίας μία οργανωμένη προσπάθεια σε αυτόν τον τομέα και κυρίως δεν υπήρξε απτό αποτέλεσμα. Και αυτό γιατί η χώρα δεν είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Για να έρθει κάποιος να επενδύσει σημαντικά κεφάλαια, πρέπει να αισθάνεται ότι -αν μη τι άλλο- υπάρχει ένα σχέδιο, μία σοβαρή προοπτική.

Χωρίς σταθερό φορολογικό πλαίσιο και με ανύπαρκτα κίνητρα, μην περιμένετε να ενδιαφερθεί κανένας σοβαρός επενδυτής. Ό,τι έχει γίνει έως σήμερα είναι αποσπασματικό και επιβεβαιώνει τον κανόνα. Οφείλει λοιπόν η κυβέρνηση να θέσει τους κανόνες και να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές σε βασικούς τομείς, προκειμένου να γίνει ελκυστικότερη η οικονομία μας για επενδύσεις.

Με μείωση της υφιστάμενης φορολογίας επιχειρήσεων, με παροχή κινήτρων, με πάταξη της γραφειοκρατίας, τότε ναι, ο στόχος είναι εφικτός. Και εφόσον επιτευχθεί, τότε η Ελλάδα ξαναμπαίνει δυναμικά στον χάρτη, ενώ παράλληλα στέλνει και ηχηρό μήνυμα στις διεθνείς αγορές.

Οι ενέργειες που θα γίνουν όμως πρέπει να είναι συνδυαστικές και να πρεσβεύουν την αρχή της ισότητας και της ισονομίας. Να αποφύγουμε δηλαδή πάση θυσία τον αθέμιτο ανταγωνισμό σε βάρος των ελληνικών επιχειρήσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, η πολιτεία οφείλει να προστατεύσει τον Έλληνα επιχειρηματία και να επενδύσει σε αυτόν.

Η επιτυχία του θα είναι επιτυχία της οικονομίας μας στο σύνολό της. Προστασία όμως σε αυτό το οικονομικό περιβάλον που θυμίζει βάλτο δεν υπάρχει. Οφείλω να αναγνωρίσω ότι έχουν σημειωθεί κάποια βήματα προόδου προς αυτή την κατεύθυνση, με την ψήφιση κάποιων νομοσχεδίων που επιχειρούν να δώσουν λύσεις στα συσσωρευμένα προβλήματα της επιχειρηματικής κοινότητας. Επειδή όμως ακόμα δεν έχει εφαρμοστεί τίποτα, κρατάμε μικρό καλάθι. Παραμονεύει πάντα ο κίνδυνος των καθυστερήσεων, κάτι που έχει αποδειχθεί εξαιρετικά αρνητικό έως τώρα. Καθημερινά κλείνουν πάρα πολλές επιχειρήσεις στη χώρα, με τα γνωστά αποτελέσματα, υπογράμμισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η εφαρμογή του εξωδικαστικού μηχανισμού λοιπόν, η δεύτερη ευκαιρία για όσους είναι ένα βήμα πριν από την καταστροφή, η επίλυση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι βελτιωτικές αλλαγές για τον υπολογισμό φορολογικών συντελεστών και ασφαλιστικών εισφορών, είναι επιβεβλημένες ενέργειες και αυτό θα ήθελα να το σημειώσουν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης που σήμερα μας τιμούν με την παρουσία τους. Απαραίτητη προϋπόθεση για να στεφθεί με επιτυχία το όποιο εγχείρημα είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής. Δεν χρειάζονται κι άλλες δηλώσεις καλών προθέσεων, αλλά συγκεκριμένες και κυρίως αποτελεσματικές δράσεις.

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω, είναι απολύτως αναγκαίο να επενδύσουμε και να προτάξουμε τα δικά μας όπλα, τα δικά μας βαριά χαρτιά. Η προώθηση των ελληνικών προϊόντων πρέπει να είναι ψηλά στην ατζέντα της δράσης μας. Σκεφθείτε πόσα πολλαπλά κέρδη θα αποκομίσουμε, αν καταφέρουμε να μειώσουμε τις εισαγωγές και ταυτόχρονα αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Έτσι στηρίζεται η πρωτογενής παραγωγή μας, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος, ο εξαγωγέας, ενώ προστατεύεται σημαντικό κεφάλαιο που μέχρι τώρα είχε προορισμό το εξωτερικό. Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να εξάρω την αλλαγή νοοτροπίας πάρα πολλών επιχειρήσεων, που πλέον συνεργάζονται με στόχο να διεισδύσουν σε μεγαλύτερες αγορές.

Ρήση που πρέπει να αποτελεί οδηγό για όλους μας, είναι η ισχύς εν τη ενώσει. Επειδή τα μεγέθη μας είναι σχετικά μικρά, μόνο μέσω συνεργασιών και συντονισμένων δράσεων μπορεί να βρεθεί ευκολότερα ο δρόμος για τις διεθνείς αγορές.

Ένα άλλο μεγάλο όπλο που έχουμε στη φαρέτρα μας είναι ο τουρισμός μας. Έχουμε την ευλογία να ζούμε σε μία καταπληκτική γωνιά του πλανήτη, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατομμύρια ανθρώπους. Για πολλούς οικονομικούς παράγοντες, ο τουρισμός αποτελεί τη βαριά μας βιομηχανία. Για την καλύτερη προστασία του προϊόντος λοιπόν και την περαιτέρω ανάπτυξή του, είναι χρήσιμο να δούμε πώς θα τον εξελίξουμε. Η εποχή του ρουμς του λετ, της γκρικ σάλαντ και του μουζάκα, είναι πλέον παρωχημένη, ανήκει στο παρελθόν. Και εμείς πρέπει να έχουμε το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Η στόχευσή μας σε αυτόν τον τομέα πρέπει να είναι η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, ώστε όχι μόνο να διατηρήσουμε την ηγετική θέση που έχουμε στη διεθνή αγορά, αλλά να προσελκύσουμε ακόμα περισσότερους επισκέπτες, τόνισε ο κ. Χατζηθεοδοσίου.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v