Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στις 18 Ιουλίου συνεχίζεται η δίκη Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Πρωτόδικα ο Α. Γεωργίου είχε αθωωθεί για αυτή τη υπόθεση, ωστόσο η Εισαγγελία η Πρωτοδικών άσκησε έφεση. Σε τεταμένο κλίμα η ακροαματική διαδικασία. Τι κατέθεσε ο τότε αντιπρέοδρος της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής.

Στις 18 Ιουλίου συνεχίζεται η δίκη Α. Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ

Ξεκίνησε και αναμένεται να συνεχιστεί στις 18 Ιουλίου, στο Τριμελές Εφετείο η δίκη του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου. Η υπόθεση αφορά το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος κατ'΄εξακολούθηση καθώς σύμφωνα με τη κατηγορία ο κ. Γεωργίου φέρεται να είχε διατηρήσει για μερικούς μήνες , μέχρι το τέλος του 2010, παράλληλα με την ιδιότητα του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ και εκείνη του μέλους του ΔΝΤ.

Επίσης κατηγορείται ότι δε συγκαλούσε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΛΣΤΑΤ αν και υποχρεούτο , και επίσης του αποδίδεται ότι η απόφαση για την εκτίμηση του ελλείμματος δημοσίου χρέους ελήφθη χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των μελών του ΔΣ.

Πρωτόδικα ο κ. Γεωργίου είχε αθωωθεί για αυτή τη υπόθεση, ωστόσο η Εισαγγελία η Πρωτοδικών άσκησε έφεση.

Η ακροαματική διαδικασία διεξήχθη σε μάλλον τεταμένο κλίμα καθώς το ακροατήριο «γιουχάρισε» τον απόντα από τη διαδικασία πρώην πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ ιδιαίτερα οξείς εμφανίστηκαν ο πρόεδρος και ο εισαγγελέας της έδρας στις τοποθετήσεις τους.

Με την έναρξη της διαδικασίας απορρίφθηκε ένσταση της υπεράσπισης για απόρριψη της έφεσης ως μη αιτιολογημένης. Ο εισαγγελέας χαρακτήρισε την έφεση «πλήρως αιτιολογημένη» προσθέτοντας ότι "πρόκειται για διατριβή! Και οδηγεί στην εξαφάνιση της πρωτόδικης απόφασης».

Εν συνεχεία απορρίφθηκε από το δικαστήριο το αίτημα των πρώην μελών του ΔΣ της ΕΛΣΤΑΤ Νικ. Λογοθέτη και Ζωής Γεωργαντά να παρασταθούν ως πολιτική αγωγή "γιατί υφίστανται ζημία και ηθική βλάβη». γιατί πρόκειται για ανεξάρτητη αρχή".

Η κατάθεση του Ν. Λογοθέτη

Κόλαφος κατά του κατηγορούμενου Ανδρέα Γεωργίου ήταν ο τότε αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νικ. Λογοθέτης ο οποίος , καταθέτοντας στο δικαστήριο απέδωσε βαρύ κατηγορώ: «Μπήκαν τα επαχθή μέτρα, το psi κλπ με αυτό το έλλειμμα. Δεν είναι σωστό ότι ο Γεωργίου ευθύνεται για το πρώτο μνημόνιο, φταίει για όλα! Στο σημείο αυτό το ακροατήριο ξέσπασε σε χειροκροτήματα αποδίδοντας παράλληλα και σωρεία χαρακτηρισμών στον απόντα κατηγορούμενο.

Η υπεράσπιση από την πλευρά της διαμαρτυρήθηκε επειδή το δικαστήριο δεν διέκοψε για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Το πόσο συναισθηματικά αντιδρά το ακροατήριο δεν με αφορά, η επαναφορά της τάξης στην αίθουσα με αφορά, ανέφερε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου.

Σύμφωνα με τον κ. Λογοθέτη, ο Ανδρέας Γεωργίου αποφάσιζε μόνος του για τα θέματα.

"Δεν υπογράφαμε εμείς αποφάσεις. Και ξαφνικά, επειδή διαφωνούσαμε, σταμάτησαν οι συναντήσεις. Ο Γεωργίου είχε εξάρτηση και όφελος από το ΔΝΤ. Μέχρι τις 9/11/10 είχε εξάρτηση. Το όφελος ήταν να πάρει σύνταξη και υγειονομική ασφάλεια και να εισπράττει τον παχυλό μισθό του. Αν το είχε δηλώσει στους προέδρους της Βουλής στις 30/6/10 δεν θα γινόταν πρόεδρος. Ο ίδιος ο Παπακωνσταντίνου τον παρουσίασε ότι έχει παραιτηθεί».

Ο μάρτυρας παρουσίασε μάλιστα και επιστολή του στον Πολ Τόμσεν του ΔΝΤ με την οποία «του ζητούσε βοήθεια να αλλάξει ο ιδρυτικός νόμος της ΕΛΣΤΑΤ για να μπορεί να αποφασίζει μόνος του».

Κατά τον μάρτυρα μέχρι τέλος Οκτωβρίου του 2010 έπρεπε να υπολογιστεί το έλλειμμα 2009 καθώς «ήμασταν σε καθεστώς ελέγχου».

Παρουσίασε μάλιστα μια «ακτινογραφία» του ελλείμματος για να καταλήξει πως «η υποψία μας ήταν ότι ο Γεωργίου ήθελε τη διόγκωση του χρέους. Το έλλειμμα του 2009 ήταν το μόνο επιστημονικό εύρημα που θα μας εμπόδιζε να βγούμε στις αγορές και να έρθουν τα μνημόνια.

Στο έλλειμμα του 2009 μπήκε και μέρος του χρέους από τα swaps του Σημίτη για να μπούμε στο ευρώ που έληγε το 2020 ή και το 2030.

Εβαλαν 21 δισ. χωρίς να υπάρχει λόγος ενώ τα swaps δεν είχαν λήξει μόνο και μόνο για να διογκωθεί το έλλειμμα. Προσπαθούσανε να βάλουν και άλλα μέσα στο έλλειμμα, να το φουσκώσουν. Έβαζαν και κάποιες ΔΕΚΟ στη Γενική Κυβέρνηση. Εμείς θέλαμε να γίνουν μελέτες, αλλά ο Γεωργίου μας παρεμπόδιζε».

Συγκεκριμένα είπε πως η εκτίμηση του γγ του ΥΠΟΙΚ τον Οκτώβρη του 2009 ήταν πως το έλλειμμα ήταν στο 6%. Όμως ο Παπακωνσταντίνου ουσιαστικά τον καθαίρεσε και διαβίβασε τον Απρίλη του 2010 εκτίμηση 12% στην Eurostat. Για να καταλήξουμε στο 13,6 του κ. Πλασκοβίτη.

Όταν ξεκίνησε η διαδικασία ζητήσαμε τις μελέτες που έγιναν για να καταλήξει σε αυτή την εκτίμηση. Ουδέποτε θα δόθηκαν , προφανώς δεν υπήρχαν. Τελικά στις 9/11/10 ο κ. Γεωργίου ο οποίος ακόμα τελούσε υπό εξάρτηση από το ΔΝΤ, πήρε μόνος του το δικαίωμα να τα διαβιβάζει μόνος του τα στοιχεία. Σκοπός του να προσποριστεί και υλικό και ηθικό όφελος".

Ο μάρτυρας κατέθεσε επίσης πως όταν είπε τα γεγονότα στον κ. Παπακωνσταντίνου εκείνος του είπε έλεγε «ό,τι πει ο Γεωργίου, εφόσον τον υποστηρίζει η Eurostat».

Επόμενη μάρτυρας ήταν η κ. Ζωή Γεωργαντά , πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛΣΤΑΤ. Στην μαρτυρία της είχε στηριχθεί η κατηγορία που είχε απαγγελθεί σε βάρος του κ. Γεωργίου για διόγκωση του ελλείμματος από την οποία τελικώς ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ αθωώθηκε.

«Είχα πει στους Παπακωνσταντίνου, Πετσάλνικο και Κακλαμάνη ότι θέλω να παραιτηθώ. Ο Παπακωνσταντίνου μου είχε πει ότι θα κάνετε ό,τι πει η Eurostat να μην παραιτηθώ, ότι είμαι πατριώτισσα, ίσως ο Γεωργίου να είναι αυταρχικός και θα συνηθίσει επειδή δεν ζει στην Ελλάδα εδώ και χρόνια. Όλο το μετέπειτα διάστημα ασχολιόμουν με στοιχεία, τον ενημέρωνα προφορικά, του έλεγα σε προσωπικό επίπεδο να πάμε για καφέ να του εξηγήσω πώς λειτουργούμε στην Ελλάδα.

Πρόεδρος. Ψυχολόγος ήσασταν; Να τον εξημερώσετε, αγροίκος ήταν;

Μάρτυρας. Ναι! Είχε και τη λόξα να είναι μόνος του και της εξουσίας.

«Τη στιγμή που έβλεπα ότι μας έφερνε νούμερα από τον ουρανό που κανένας μας δεν υπέγραψε, τι να έκανα, να παραιτηθώ και να πάω να κοιμάμαι ήσυχη; Έφερνε ξένους νομικούς και οικονομικούς συμβούλους.

Είχε μεγαλομανία με σκοπό τον προσπορισμό υλικού και ηθικού οφέλους. Ήθελε μετά την ΕΛΣΤΑΤ να πάει σε υψηλότερη θέση στην Ευρώπη. Ο γενικός δ/της Eurostat έστειλε mail στον Παπακωνσταντίνου να βάλει μέσα και τα swaps και εκείνος το προώθησε στον Γεωργίου.

Νόμιζε ότι είμαστε Αφρική, δεν ήξερε ότι κρατάμε πρακτικά. Θα παραιτηθείς μέχρι το βράδυ, αλλιώς θα σε καταστρέψω είχε πει στον Λογοθέτη ο Παπακωνσταντίνου».

Όπως είπε η μάρτυρας «θα ήταν μονοψήφιο το έλλειμμα αν εισακουόμασταν τα μέλη του ΔΣ από τον Γεωργίου με βάση τα στοιχεία που είχα. Θα είχαμε μπει στο πρώτο μνημόνιο που θα έληγε το 2013, δηλαδή θα παίρναμε μερικές δόσεις και θα τελειώναμε. Ούτε θα το νομιμοποιούσε το πρώτο μνημόνιο ούτε θα ακολουθούσε το δεύτερο».

Εισαγγελέας: Αν όλα αυτά που λέτε ισχύουν τότε μιλάμε για πανευρωπαϊκή συνωμοσία. Απευθυνθήκατε σε κάποιο ευρωπαϊκό όργανο;

Μάρτυρας: Χρειάζεται αμετάκλητη απόφαση ελληνικού δικαστηρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v