Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανταλλαγή «βολών» Σταθάκη-Παναγιωτάκη για τις λιγνιτικές μονάδες

«Τέτοια ώρα τέτοια λόγια», το σχόλιο του υπουργού ΠΕΝ για τις θέσεις του προέδρου της ΔΕΗ περί νέων επενδύσεων της εταιρίας στο λιγνίτη. «Δεν θα υπογράψουμε πώληση μονάδων για ένα κομμάτι ψωμί...», η απάντηση Παναγιωτάκη.

Ανταλλαγή «βολών» Σταθάκη-Παναγιωτάκη για τις λιγνιτικές μονάδες

Συνεχίζεται η κόντρα, αν και σε χαμηλότερους τόνους, μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη και του προέδρου της ΔΕΗ Μανώλη Παναγιωτάκη.

Στη διάρκεια του 38ου συνεδρίου της ΓΕΝΟΠ ΔEΗ, που πραγματοποιείται στην Πτολεμαϊδα, ο κ. Σταθάκης απαντώντας στην προ ημερών θέση του προέδρου της ΔEΗ για κονοπραξία της εταιρίας με ιδιωτικές εταιρίες στην κατασκευή λιγνιτικών μονάδων, απάντησε: «Τέτοια ώρα τέτοια λόγια. Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει πριν από χρόνια. Έπρεπε να πάμε σε μία ξεκάθαρη λύση», σημείωσε ο κ. Σταθάκης αναφερόμενος στα δεδομένα που έφερε η καταδικαστική για τη χώρα μας απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου κι εξήγησε: «Η ΔEΗ θα κάνει το ρόλο της να εκσυγχρονίσει μονάδες της κάνοντας τις αποδοτικές και τα κοινοπρακτικά σχήματα να κάνουν επενδύσεις για να διατηρηθεί το λιγνιτικό δυναμικό».

Από την άλλη μεριά ο πρόεδρος της ΔEΗ, έστειλε τα ακόλουθα μηνύματα στον υπουργό αλλά και στην κυβέρνηση. Το πρώτο αφορά στο τίμημα πώλησης λιγνιτικών μονάδων: «Θα υποχρεωθούμε να διαθέσουμε περιουσιασκά στοιχεία. Δεν υπάρχει περίπτωση αυτό να γίνει για ένα κομμάτι ψωμί... Δεν θα βρεθεί κανείς να υπογράψει κάτι τέτοιο. Δεν θα πουλήσουμε περιουσιακά στοιχεία για να καλύψουμε τρέχουσες ανάγκες. Ήταν η τελευταία φορά που δεχτήκαμε να το κάνουμε αυτό με τον ΑΔΜΗΕ. Τα χρήματα που θα εισπράξουμε θα πάνε σε παραγωγικές επενδύσεις».

Το δεύτερο μήνυμα έχει να κάνει στις παρεμβάσεις της κυβέρνησης και συγκεκριμένα της ηγεσίας του υπουργείου ΠΕΝ στη διοίκηση της ΔEΗ: «Πρέπει να αλλάξει το μοντέλο σχέσων της Πολιτείας με τη ΔEΗ. Εφόσον είμαστε εκτεθειμένοι στον ανταγωνισμό θα πρέπει να μας δωθούν τα εφόδια», σημείωσε ο κ. Παναγιωτάκης.

Στο Δημόσιο το 51% της ΔEΗ

Από τη μεριά του ο κ. Σταθάκης επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης περί διατήρησης του 51% της ΔΕΗ στο δημόσιο, ενώ εμφανίστηκε και κατηγορηματικά αντίθετος στο ενδεχόμενο να πουληθούν υδροηλεκτρικοί σταθμοί.

Υπογράμμισε δε, ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον για το λιγνίτη και αυτό θα εκδηλωθεί, όπως εκτίμησε ο κ. Σταθάκης. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του λιγνίτη ως «βασικό στοιχείο του ενεργειακού μείγματος το 2030, με τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή», πρόσθεσε, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε συγκεκριμένο ποσοστό.

Ο υπουργός ΠΕΝ, περιέγραψε για μία ακόμη φορά το δύσκολο πλαίσιο στο οποίο κινήθηκαν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές με δεδομένες τις εξελίξεις στην Ε.Ε. που είναι οι πλήρεις ιδιωτικοποιήσεις, η ολική απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και ο διαχωρισμός δικτύων από την παραγωγή.

Σημείωσε δε, το γεγονός πως η κυβέρνηση απέτρεψε την επαναφορά της μικρής ΔEΗ, την πώληση υδροηλεκτρικών σταθμών και κέρδισε τη συμμετοχή του δημοσίου άμεσα και έμμεσα στη συμμετοχή κοινοπρακτικών σχημάτων στη λιγνιτική παραγωγή.

Ο κ. Παναγιωτάκης άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις και διοικήσεις της ΔEΗ για τη μη διεκδίκηση δωρεάν δικαιωμάτων ρύπων, αλλά και στο θέμα της αντιμετώπισης της απόφασης του ευρωπαϊκού δικαστηρίου.

Περιέγραψε δε, τη δραστηριοποίηση της ΔEΗ σε άλλες δραστηριότητες στην Ελλάδα καθώς και την έξοδο της στο εξωτερικό.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ ΔEΗ

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Γιώργος Αδαμίδης, υπενθυμίζοντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού: «Εμείς υποστηρίζουμε στο ακέραιο τις τότε δηλώσεις του για τη μικρή ΔEΗ, όταν μιλούσε για εθνικό έγκλημα. Τώρα, όμως, οι θέσεις του άλλαξαν...».

Ο κ. Αδαμίδης έκανε λόγο για «μία ΔEΗ περίπου πτωχευμένη που αναγκάζεται να κάνει κάθε χρόνο επενδύσεις 1 δισ. ευρώ...»

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v