Τέσσερα εξαγωγικά «αστέρια» παρουσιάστηκαν στο ΧΑ

Κόντρα στην οικονομική κρίση, υπάρχουν εταιρείες που ανεβάζουν με ταχύτητα τις οικονομικές τους επιδόσεις μέσα από τη διάθεση προϊόντων και υπηρεσιών στο εξωτερικό. Ποιες από αυτές «φλερτάρουν» με το ΧΑ.

Τέσσερα εξαγωγικά «αστέρια» παρουσιάστηκαν στο ΧΑ

Το ενδιαφέρον των στελεχών από τη χρηματιστηριακή αγορά, αλλά και από τον χώρο των επιχειρήσεων προκάλεσε η χθεσινή εκδήλωση του ΧΑ, κατά την οποία παρουσιάστηκαν τέσσερις ελληνικές εταιρείες με έντονες εξαγωγικές δραστηριότητες και με αναπτυξιακή πορεία κατά τα τελευταία χρόνια, κόντρα στις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης.

Η Septona είναι αμιγώς ελληνική εταιρεία που παράγει πολλές κατηγορίες προϊόντων προσωπικής περιποίησης, όπως μπατονέτες, μωρομάντιλα, βρεφικά καλλυντικά, βαμβάκι, γαλακτώματα και μαντίλια ντεμακιγιάζ, δροσομάντιλα και υποσέντονα.

Σύμφωνα με τη CEO της εταιρείας Κωνσταντίνα Ευαγγελίου, η Septona διαθέτει τέσσερα εργοστάσια, συνολικού εμβαδού 60.000 τ.μ. Το 68% των πωλήσεων κατευθύνεται στο εξωτερικό (σε 70 χώρες), ενώ τα μερίδιά της στην εγχώρια αγορά την κατατάσσουν συνήθως μεταξύ της 1ης και της 2ης θέσης, κόντρα σε πολύ ισχυρούς ανταγωνιστές.

Κατά την τελευταία επταετία, έχουν υλοποιηθεί επενδύσεις άνω των 36 εκατ. ευρώ, κατά την τελευταία εξαετία ο όγκος της παραγωγής έχει διπλασιαστεί, ενώ κατά την περίοδο 2011-2016 ο αριθμός των εργαζομένων έχει αυξηθεί κατά 74%, φτάνοντας στα 510 άτομα. Αξιοσημείωτα είναι τα ποσά που επενδύονται κάθε χρόνο σε έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ στους στόχους της εταιρείας περιλαμβάνεται η ενίσχυση της προϊοντικής γκάμας και η γεωγραφική επέκταση των πωλήσεων.

Το 2016 η Septona σημείωσε κύκλο εργασιών 53 εκατ. ευρώ και EBITDA 7,5 εκατ. ευρώ.

Η Siamidis είναι μια κλωστοϋφαντουργική εταιρεία που σε αντίθεση με πολλές άλλες επιχειρήσεις του κλάδου καταφέρνει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς. «Εμείς δεν προσπαθούμε να προσαρμόσουμε την αγορά στα μέτρα μας, αλλά αντίθετα επιχειρούμε να προσφέρουμε κάτι το καινούριο, δραστηριοποιούμενοι στα τεχνικά υφάσματα προϊόντων που αποσκοπούν στην ατομική προστασία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο CEO της εταιρείας Μιχάλης Σιαμίδης.

Οι πελάτες της Siamidis είναι κυρίως θεσμικοί (π.χ. το ΝΑΤΟ, Υπουργεία Άμυνας, αστυνομίες και πυροσβεστικές υπηρεσίες πολλών χωρών), αλλά και ιδιωτικές επιχειρήσεις του εξωτερικού. Η Siamidis διαθέτει δύο παραγωγικές μονάδες (Οινόφυτα και Αλβανία), το 82% των πωλήσεών της κατευθύνεται στο εξωτερικό, ενώ κατά την περίοδο 2014-2016 οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 84% και οι εξαγωγές της κατά 100%.

Η εταιρεία Salfo δραστηριοποιείται στον χώρο του construction management, καλύπτοντας όλα τα είδη των κατασκευαστικών έργων. Κατατάσσεται στις 200 εταιρείες του χώρου στον κόσμο, με βάση τη διεθνή της δραστηριότητα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρό της Γιώργο Σαλπέα, κατά την περίοδο της κρίσης (από το 2007 έως σήμερα) οι εργαζόμενοι της Salfo έχουν αυξηθεί από τα 64 στα 340 άτομα (το 55% αυτών είναι Έλληνες μηχανικοί) και ο κύκλος εργασιών (υπηρεσίες) από τα 4,1 εκατ. υπερβαίνει σήμερα τα 30 εκατ. ευρώ. Το 82% των εσόδων προέρχεται από δραστηριότητες εξωτερικού (κυρίως Μέση Ανατολή και Βαλκάνια), ενώ στους στόχους συγκαταλέγεται και η περαιτέρω γεωγραφική επέκταση. Στα σχέδια της Salfo είναι επίσης η είσοδός της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας έως το έτος 2020.

Ανοιχτό ενδεχόμενο για είσοδο στο ΧΑ, ή/και έκδοση εταιρικού ομολόγου εξέφρασε και η διοίκηση της Olympian Green, η οποία έχει έδρα την Ηλεία και δραστηριοποιείται στις πωλήσεις ελαιολάδου και άλλων σχετικών τροφίμων (π.χ. ελιές).

Σύμφωνα με τον Φώτη Μαυρουδή, γενικό διευθυντή της εταιρείας, η Olympian Green προχώρησε το 2015 σε πολύ σημαντικές επενδύσεις, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα σύγχρονη μονάδα παραγωγής στην Ολυμπία, έχοντας λάβει πολλές πιστοποιήσεις και βραβεύσεις και εξάγοντας το 100% της παραγωγής της.

«Εμείς δεν ανταγωνιζόμαστε τις άλλες ελληνικές εταιρείες, αλλά τις ισχυρές επιχειρήσεις της Ιταλίας και της Ισπανίας» υποστήριξε ο κ. Μαυρουδής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v