Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικές υπολογίζονται οι πωλήσεις ειδών κεντρικής θέρμανσης το 2016

Διαχρονική μείωση εμφανίζει η εγχώρια αγορά ειδών κεντρικής θέρμανσης τα τελευταία έτη στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων, με μικρή ανάκαμψη το 2015. Ο παραγωγικός τομέας είναι ιδιαίτερα περιορισμένος.

Πτωτικές υπολογίζονται οι πωλήσεις ειδών κεντρικής θέρμανσης το 2016

Η εγχώρια αγορά ειδών κεντρικής θέρμανσης περιλαμβάνει τους λέβητες (χυτοσιδήρους, χαλύβδινους και ατομικές μονάδες θέρμανσης), τους καυστήρες, τα θερμαντικά σώματα (τύπου Ακάν και panel), τους κυκλοφορητές, τις αντλίες θερμότητας (ψύξη & θέρμανση) καθώς και τα ενεργειακά τζάκια.

Οι πρόσφατες εξελίξεις του κλάδου επισημαίνονται στην τελευταία έκδοση της σχετικής κλαδικής μελέτης που εκπόνησε πρόσφατα η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group Α.Ε.

Η εγχώρια ζήτηση καλύπτεται σε μέγιστο βαθμό από εισαγόμενα προϊόντα, καθώς η εγχώρια παραγωγή είναι περιορισμένη. Στην αγορά δραστηριοποιούνται λίγες παραγωγικές επιχειρήσεις, οι οποίες κατασκευάζουν λέβητες, ατομικές μονάδες και θερμαντικά σώματα. Αντίθετα, ο εισαγωγικός τομέας χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων, οι περισσότερες των οποίων είναι μικρού και μεσαίου μεγέθους.
Πολλές δραστηριοποιούνται παράλληλα στην εισαγωγή ή εμπορία και άλλων προϊόντων (π.χ. είδη υγιεινής, υδραυλικά είδη, κλιματιστικά κ.ά.).

Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζήτηση των εξεταζόμενων προϊόντων είναι η εξέλιξη της οικοδομικής (κυρίως) δραστηριότητας, οι μεταβολές στην τιμή του πετρελαίου, οι οποίες οδηγούν τους καταναλωτές σε εναλλακτικούς τρόπους θέρμανσης, ο βαθμός αντικατάστασης παλαιών συστημάτων θέρμανσης, η εξέλιξη του ξενοδοχειακού δυναμικού κ.ά. Είναι αυτονόητο ότι εξαιτίας της δραστικής μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας, οι προοπτικές για αύξηση της ζήτησης ειδών κεντρικής θέρμανσης από νέες οικοδομές δεν εμφανίζονται θετικές, σημειώνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v