Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητράκος: Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία

«Εκτιμώ ότι έχει ολοκληρωθεί η αποκλιμάκωση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος. Προβληματισμός για τις τράπεζες. Χρειάζεται προσπάθεια από όλους για τα κόκκινα δάνεια.

Μητράκος: Οι τράπεζες δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία

«Το σύστημα των ελληνικών τραπεζών δεν μπορεί να επιτελέσει το έργο του και δεν είμαι καθόλου αισιόδοξος ότι για τα επόμενα τρίμηνα -για να μην πω για τα επόμενα ένα ή δύο έτη- θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει δυναμικά την οικονομία».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο του 12ου RED Business Forum, ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Θεόδωρος Μητράκος, συμπληρώνοντας πως επιβοηθητικά θα μπορούσαν να λειτουργήσουν τα νέα εργαλεία χρηματοδότησης αλλά και η διαχείριση των κόκκινων δανείων, που μπορεί να αποτελέσει μια πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης.

Ο κ. Μητράκος παραδέχτηκε πως στο ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων τα μέχρι τώρα αποτελέσματα είναι φτωχά, ωστόσο σημείωσε πως «υπήρχαν σημαντικά προβλήματα, τα οποία όμως αντιμετωπίστηκαν πλήρως. Τώρα χρειάζεται προσπάθεια από όλους».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως οι τράπεζες πρέπει να προχωρήσουν σε αναλύσεις βιωσιμότητας και σε μακροπρόθεσμες λύσεις, ενώ οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εστιάσουν στην κεφαλαιακή τους ενίσχυση, την πιθανότητα εξαγορών-συγχωνεύσεων και την εταιρική διακυβέρνηση.

Σύμφωνα με τον κ. Μητράκο, η οικονομία διάγει τον όγδοο χρόνο επίπονης προσαρμογής που επέφερε μεγάλο κοινωνικό κόστος, αλλά και απτά αποτελέσματα. Οι βασικές ανισορροπίες στα δημοσιονομικά και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχουν αποκατασταθεί και σήμερα βρισκόμαστε σε σημείο καμπής, καθώς υπάρχει ορατή διέξοδος για προοπτική ανάπτυξης γύρω στο 2% μέσα στο 2017 και για καλύτερες επιδόσεις στο μέλλον.

Η ελληνική οικονομία χρειάζεται θετικά σοκ και ελπίζουμε πως η ένταξη των ομολόγων της χώρας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης είναι ικανή να οδηγήσει την Ελλάδα σε φάση ανάπτυξης.

Αναφερόμενος στην αγορά ακινήτων, ο κ. Μητράκος είπε πως οι τιμές των οικιστικών ακινήτων έχουν υποχωρήσει κατά 41,9% και πως κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017 η πτώση ήταν μόλις 1,7%.

«Εκτιμώ ότι έχει ολοκληρωθεί η αποκλιμάκωση των τιμών στα οικιστικά ακίνητα» ανέφερε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας πως οριακή ανάκαμψη σημείωσαν ήδη οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v