Τα 110 χρόνια του ΣΕΒ είναι σημαντικό ορόσημο, αλλά αυτό που πέρασε η Ελλάδα τα τελευταία οκτώ χρόνια ήταν χειρότερο από τη Μεγάλη Υφεση στις ΗΠΑ, τόνισε ο Prem Watsa μιλώντας στον ΣΕΒ περιγράφοντας την απώλεια ύψους 25% στο ΑΕΠ.
Όλα τα νούμερα δείχνουν ότι η χώρα πέρασε μεγάλη ύφεση και πρέπει να συγχαρούμε τους επιχειρηματίες που επιβίωσαν σε αυτές τις συνθήκες.
Εκτίμησε ότι η χώρα έπιασε πάτο και τώρα θα πάει καλύτερα. Σημείωσε χαρακτηριστικά στο τέλος της ομιλίας του ότι ακούει τα τύμπανα να χτυπούν.
Γιατί επενδύσαμε στην Ελλάδα; Είναι μέλος της ΕΕ και έχει καλό προσωπικό, υπογράμμισε.
Επενδύσαμε στην Eurolife που είναι μια από τις καλύτερες εταιρείες που επενδύσαμε και διοικείται από τον κ. Σαρρηγεωργίου, έχουμε το 18% στην Eurobank (Καραβίας-Καραμούζης), 40% στη Grivalia που διοικεί ο κ. Γιώργος Χρυσικός. Επενδύσαμε στην Μυτιληναίος που έχει απίστευτο «track record». Τοποθετηθήκαμε στην Praktiker που δεν έχασε λεφτά τα τελευταία 15 χρόνια.
Ο Prem Watsa αναφέρθηκε ονομαστικά στα στελέχη που τρέχουν τις εταιρείες, λέγοντας ότι είναι εξαιρετικά και θα μπορούσαν να τρέξουν οποιαδήποτε εταιρεία στις ΗΠΑ. Εχετε τεράστιο ταλέντο και πολύ καλό ανθρώπινο δυναμικό, σχολίασε.
Τι χρειάζεται για να προχωρήσετε; Η γνώμη μου είναι, οικονομική ελευθερία. Φιλικές για τις επιχειρήσεις πολιτικές που θα δημιουργήσουν δουλειές. Οι κυβερνήσεις χρειάζονται για τις υποδομές και την παιδεία αλλά οι επιχειρήσεις δημιουργούν δουλειές.
Είμαστε ομαδικοί παίκτες
Όπως είπε η Fairfax έχει μακροπρόθεσμη στρατηγική και δουλεύουμε ως ομάδα. Όπως είπε ο Ρήγκαν όλα είναι εφικτά αν δεν ενδιαφέρεσαι για το ποιος θα πάρει τα εύσημα.
Αναφέρθηκε στην περίπτωση της Ιρλανδίας που πέρασε ύφεση και βρέθηκε εκτός αγοράς και σημείωσε τα πολύ καλά επιτεύγματα που παρουσιάζει σήμερα κάνοντας συγκρίσεις με την Ελλάδα.
Τι πρέπει να κάνει η Ελλάδα
Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα γίνει όταν μια χώρα έχει πέσει τόσο πολύ σημείωσε αναφερόμενος στους πολύ υψηλότερους ρυθμούς που παρουσίασε η Ιρλανδία έναντι των προβλέψεων, είπε ο Watsa.
Τι μπορεί να γίνει στην Ελλάδα; Η παρούσα κυβέρνηση έκανε όλα όσα η τρόικα ήθελε να γίνουν. Ηταν σκληρό για την κυβέρνηση και τον Αλέξη Τσίπρα να το κάνει, αλλά το έκανε. Πρέπει να τον συγχαρώ.
Πρέπει να ολοκληρώσει την β’ αξιολόγηση για να φύγει η αβεβαιότητα. Προτείνω φιλικές για τις επιχειρήσεις πολιτικές να γίνει η Ελλάδα ένα από τα καλύτερα κράτη για να κάνεις δουλειές, τόνισε
Πρέπει να μειωθούν οι φόροι και βλέπω ότι γίνεται αυτό με προσπάθεια για μείωση της φοροδιαφυγής με χρήση περισσότερων ηλεκτρονικών συναλλαγών.
Πρέπει να φύγουν τα capital controls και τα ελληνικά ομόλογα να ενταχθούν στο QE.
Η χώρα δεν έχει πρόσβαση στις αγορές και αναγκάζεται να πάει στους επίσημους δανειστές. Αν τα κάνετε τα παραπάνω θα βγείτε στις αγορές και θα αποκτήσετε τον έλεγχο της ζωής σας. Είμαι αισιόδοξος ότι θα το πετύχει η χώρα.