Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον αέρα βρίσκεται ο ΕΔΟΕΑΠ

Αβέβαιο το μέλλον του ταμείου των δημοσιογράφων. Γιατί δεν καταβλήθηκαν χθες οι επικουρικές συντάξεις. Το δάνειο από τον ΕΦΚΑ, ο ρόλος των Ενώσεων και οι δραματικές εκκλήσεις της διοίκησης.

Στον αέρα βρίσκεται ο ΕΔΟΕΑΠ

Δραματικές είναι οι εξελίξεις για το μέλλον του ΕΔΟΕΑΠ, του αυτοδιαχειριζόμενου ταμείου υποχρεωτικής ασφάλισης των δημοσιογράφων, που παρέχει ιατροφαρμακευτική κάλυψη, εφάπαξ και επικουρική σύνταξη.

Μετά την κατάργηση του αγγελιόσημου από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δεν έχει βρεθεί πόρος χρηματοδότησης, με αποτέλεσμα το ταμείο να είναι μείον.

Εχθές δεν πληρώθηκαν οι συντάξεις, ενώ άγνωστο παραμένει το πότε θα καταβληθούν.

Το υπουργείο Εργασίας είχε δεσμευθεί για δάνειο από τον ΕΦΚΑ, όμως η υπόθεση -παρά τις διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υφυπουργού Τ. Πετρόπουλου- μπλόκαρε στο ελεγκτικό συνέδριο. Πλέον αναζητείται δάνειο από τις ενώσεις των εργαζομένων στον Τύπο, για να δοθεί ανάσα κάποιων λίγων μηνών. Όπως ενδεικτικά αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΔΣ του ταμείου, ο χρόνος τελείωσε. Αν δεν βρεθεί λύση άμεσα, ο ΕΔΟΕΑΠ δεν μπορεί να συνεχίσει...

Αναλυτικά, το αγγελιόσημο καταργήθηκε στις 15/9/2016, με αποτέλεσμα ο ΕΔΟΕΑΠ, που είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαιού, υποχρεωτικής ασφάλισης, με περίπου 18.000 ασφαλισμένους, να μείνει ουσιαστικά χωρίς έσοδα.

Όλους τους προηγούμενους μήνες, σύμφωνα με τη διοίκηση του ταμείου, η ρευστότητα βρισκόταν από ρευστοποίηση τίτλων, είσπραξη παλαιότερων οφειλών και χρηστή διαχείριση, με την ελπίδα να ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση και να βρεθεί πόρος χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των εκπροσώπων των εργαζομένων, των εκπροσώπων των εργοδοτών και της κυβέρνησης, αν και συνεχίζονται, είναι άκαρπες.

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή, προβλέφθηκε η δυνατότητα καταβολής δανείου ύψους 10 εκατ. ευρώ από τον ΕΦΚΑ. Όμως, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, παρά τις διαβεβαιώσεις του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου ότι η εκταμίευση θα ήταν άμεση, προέκυψε ζήτημα προέγκρισης από το Ελεγκτικό Συνέδριο και απαίτηση εγγυήσεων. Η διαδικασία αυτή δηλαδή φαίνεται πως καθυστερεί, ενώ οι ταμειακές ανάγκες του Οργανισμού είναι άμεσες.

Ο ΕΔΟΕΑΠ προσέφυγε στις τέσσερις ιδρυτικές του Ενώσεις, ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΠΗΕΘ, για τη χορήγηση δανείου, ώστε να μπορέσουν να καλυφθούν για δύο μήνες οι συντάξεις, οι ιατροφαρμακευτικές δαπάνες και οι μισθοί του προσωπικού, προσφέροντας ανάλογες εγγυήσεις.

Μάλιστα, εκφράζεται η εκτίμηση -και η ελπίδα- ότι οι διαδικασίες που απαιτούνται για τη σύναψη δανειακών συμβάσεων με τις Ενώσεις θα ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό, ώστε να είναι δυνατή η καταβολή συντάξεων, μισθοδοσίας και ιατροφαρμακευτικών δαπανών στο αμέσως επόμενο διάστημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v