Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιες είναι οι δύο περιοχές που ζητά για έρευνες η «Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ»

Νότια της Κρήτης και από τα Κύθηρα έως τα Χανιά, τα πιθανά blocks που θα βγουν στον διαγωνισμό. Τι προβλέπει η νομοθεσία για τα επόμενα βήματα της διαδικασίας. Τέλος του 2017 με αρχές του 2018 ο στόχος των εταιριών για τις σεισμικές έρευνες.

Ποιες είναι οι δύο περιοχές που ζητά για έρευνες η «Total-ExxonMobil-ΕΛ.ΠΕ»

Τα εννέα blocks νότια της Κρήτης αλλά και η έκταση από τα Κύθηρα μέχρι τα βορειοδυτικά των Χανίων είναι σύμφωνα με τις ενδείξεις οι δύο θαλάσσιες περιοχές που ζητά για έρευνες υδρογονανθράκων η κοινοπραξία των εταιριών Total-ExxonMobil-Ελληνικά Πετρέλαια.

Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και τα στελέχη των επιχειρήσεων δεν αποκαλύπτουν τα ακριβή όρια των δύο περιοχών, τα οποία θα βγουν σε διεθνή διαγωνισμό. Εκτιμήσεις, όμως, και με βάση τις επίμονες επίσημες αναφορές περί ερευνών σε ανεξερεύνητα και μεγάλα βάθη, συγκλίνουν στις δύο προαναφερόμενες περιοχές.

Για αυτές άλλωστε και πρόσφατα η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρία Υδρογονανθράκων είχε αναγγείλει τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών καθώς τα δεδομένα δεν είναι επαρκή, κάνοντας λόγο για γεωολογικές δομές οι οποίες έχουν αρκετές ομοιότητες με εκείνες του κοιτάσματος Ζορ που ανακαλύφθηκε πρόσφατα στην Αίγυπτο.

Να σημειωθεί ότι τα εννέα «οικόπεδα» νότια της Κρήτης είχαν βγει στον δεύτερο γύρο παραχωρήσεων την περίοδο 2014-2015, αλλά κανένα από αυτά δεν είχε χτυπηθεί... στη διαγωνιστική διαδικασία.

Η κοινοπραξία, στην οποία operator είναι η Total, αξιοποίησε τη διαγωνιστική διαδικασία της «παραχώρησης μετά από αίτηση». Με βάση λοιπόν τη νομοθεσία, η ΕΔΕΥ κατόπιν και σχετικής έγκρισης από τον υπουργό ΠΕΝ θα πρέπει να εκδώσει πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, με τις εκτιμήσεις να θέλουν αυτή να βγαίνει στον «αέρα» και να δημοσιοποιείται στην επίσημη εφημερίδα της Ε.Ε. σε τριάντα μέρες από την υποβολή της αίτησης. Κατόπιν τούτου, σε διάστημα τουλάχιστον 90 ημερών από τη δημοσίευση της πρόσκλησης, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να υποβάλουν προσφορές. Μπορεί δηλαδή η κοινοπραξία των τριών πετρελαϊκών εταιριών να ζήτησε τις δύο περιοχές, αλλά μπορεί να εμφανιστούν κι άλλοι υποψήφιοι.

Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στο πρόσφατο παρελθόν, όταν η ιταλική ENEL είχε ζητήσει τις τρεις χερσαίες περιοχές, της «Άρτας - Πρέβεζας», της «Αιτωλοακαρνανίας» και της «ΒΔ. Πελοποννήσου» για έρευνες υδρογονανθράκων. Η ENEL τελικά δεν κατέβηκε στον διαγωνισμό και εκδήλωσαν ενδιαφέρον τα «Ελληνικά Πετρέλαια» και η «Energean Oil & Gas». Οι συμβάσεις μίσθωσης παραχώρησης των τριών περιοχών υπογράφτηκαν την περασμένη εβδομάδα.

Τα στελέχη των επιχειρήσεων εκτιμούν ότι το υπουργείο και η ΕΔΕΥ θα τηρήσουν τα προαναφερόμενα χρονικά διαστήματα και στοχεύουν ώστε στο τέλος του 2017 μέχρι τις αρχές του 2018 να έχουν φέρει στα ελληνικά χωρικά ύδατα και σεισμογραφικό πλοίο. Από κει και πέρα, όταν ολοκληρωθούν οι σεισμικές, απαιτείται περίπου άλλος ένας χρόνος για την αξιολόγηση και ερμηνεία των δεδομένων, ώστε να προσδιοριστούν ακριβώς οι στόχοι των ερευνών. Ακολουθούν διαδικασίες αδειοδότησης και οι υπογραφές των συμβάσεων μίσθωσης των παραχωρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v