Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η mega επένδυση Μυτιληναίου και τα μηνύματα στην αγορά

Τα οφέλη του ομίλου από τον μετασχηματισμό και οι δύο μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία. Τι δήλωσε ο Ε. Μυτιληναίος για τον P. Watsa και την οικονομική κατάσταση της χώρας. Η έκδοση του ομολογιακού και το... Ευαγγέλιο της εταιρείας.

Η mega επένδυση Μυτιληναίου και τα μηνύματα στην αγορά

Ένα μεγάλο άλμα... στη νέα εποχή που εισέρχεται ο όμιλος Μυτιληναίος, με την ολοκλήρωση των διαδικασιών του μετασχηματισμού του ακόμη και σε υψηλότερα επίπεδα αμερικανικών και αγγλικών εταιριών, υποσχέθηκε στους μετόχους ο Ευάγγελος Μυτιληναίος.

Τη δέσμευση την έδωσε στη διάρκεια της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μετόχων, η οποία και ενέκρινε σημαντικές αποφάσεις για τη νέα μορφή του ομίλου. «Το μυστικό και η ουσία της συγχώνευσης είναι ότι θα ξεκλειδώσουμε αξία για τους μετόχους», τόνισε με έμφαση σε μία χειμαρρώδη ομιλία και απαντώντας με θετική διάθεση σε όλες τις ερωτήσεις των παρευρισκομένων.

Δεν θέλησε να αποκαλύψει ποιο είναι το «μεγάλο άλμα...» του ομίλου, ωστόσο, ένα πρώτο δείγμα της δυναμικής που αναπτύσσει ήλθε από πληροφορίες που θέλουν τον Μυτιληναίο να ετοιμάζει δύο μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο της βιομηχανίας.

Πρώτον, σχεδιάζεται νέο εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας στα Άσπρα Σπίτια της Βοιωτίας, στο «Αλουμίνιον της Ελλάδας», μία επένδυση ύψους 400 εκατ. δολαρίων που θα δημιουργήσει 300 θέσεις εργασίας. Είναι το πρώτο εργοστάσιο βαριάς βιομηχανίας που κατασκευάζεται μετά από πολλά χρόνια στην Ελλάδα, με δυναμικότητα παραγωγής 1 εκατ. τόνων αλουμίνας. Το πρώτο εργοστάσιο παράγει 820.000 τόνους. Η μονάδα, από τη στιγμή που θα ξεκινήσει να κατασκευάζεται, θα χρειαστεί για να ολοκληρωθεί 18 μήνες.

Δεύτερον, προχωρά σε επενδύσεις ύψους 100 εκατ. ευρώ στο εργοστάσιο παραγωγής αλουμινίου, με στόχο η παραγωγή να αυξηθεί από τις 190.000 τόνους στις 250.000 τόνους.

Πέραν αυτών, άλλη μία κίνηση του ομίλου Μυτιληναίος δίνει το στίγμα των επενδυτικών προθέσεών του, έχοντας πια τη δυναμική και στιβαρότητα «μιας εταιρίας corporate», σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που ο ίδιος ο κ. Μυτιληναίος έκανε.

Εκδοση ομολογιακού δανείου

Πιο συγκεκριμένα, ανήγγειλε μέχρι τέλος του Ιουνίου την έκδοση ομολογιακού δανείου, του «μεγαλύτερου σε ύψος στην Ελλάδα και με το χαμηλότερο επιτόκιο που έχει πετύχει ποτέ ελληνική εταιρία», υπογραμμίζοντας τη «συμμετοχή της EBRD με 50 εκατ. ευρώ». Πληροφορίες θέλουν να είναι ύψους 250 με 300 εκατ. ευρώ και στόχος, η διαμόρφωση επιτοκίου κάτω από 4%.

Ο κ. Μυτιληναίος εξήγησε τους λόγους της έκδοσης του ομολογιακού δανείου, που είναι να μεταφερθεί το σύνολο του δανεισμού με ημερομηνία μέχρι 31 Δεκεμβρίου του 2017 σε πενταετές balloon χωρίς δόσεις.

Ενδιαφέρον για ιδιωτικοποιήσεις

Με τον τρόπο αυτό, ο όμιλος θα έχει ανοικτές γραμμές πίστωσης 1,4 δισ. ευρώ, μια «γραμμή πυρός» όπως είπε χαρακτηριστικά, προκειμένου να αξιοποιήσει ρευστότητα για «εξαγορά», δείχνοντας τις «ιδιωτικοποιήσεις της κυβέρνησης με έμφαση στον ενεργειακό τομέα». Επιπλέον θα πετύχει το χαμηλότερο δυνατό χρηματοοικονομικό κόστος, σκοπεύοντας στον μηδενισμό του το 2019. Έκανε ακόμη γνωστό ότι θα δοθεί και η δυνατότητα συμμετοχής για επενδυτές με ποσά μέχρι 1.000 ευρώ.

Αναφορικά με τις ιδιωτικοποιήσεις στον ενεργειακό τομέα, ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, ερωτηθείς από τους μετόχους αν πρόκειται να ενδιαφερθεί για μονάδες της ΔΕΗ, απάντησε: «Δεν πρόκειται ποτέ να εκδηλώσουμε ενδιαφέρον για εταιρία του δημοσίου, αν δεν είναι ξεκάθαροι οι όροι των διαγωνισμών».

Πάντως πληροφορίες θέλουν τον όμιλο να μην έχει πια στις προτεραιότητές του τη ΛΑΡΚΟ, θεωρώντας ότι η εταιρία έχει τεράστια χρέη και μη αντιμετωπίσιμα.

Ο Prem Watsa

Ο πρόεδρος του ομίλου έκανε πολλές αναφορές και στον Prem Watsa, ο οποίος επισκέφθηκε την εταιρία και στη διάρκεια ενημέρωσης που του έγινε από το διοικητικό συμβούλιο και από τους γενικούς διευθυντές, εντυπωσιάστηκε -σύμφωνα με τις περιγραφές του κ. Μυτιληναίου- από το ομολογιακό που σχεδιάζει και την πορεία της εταιρίας: «Μας δείχνει απεριόριστη εμπιστοσύνη», σημείωσε ο κ. Μυτιληναίος, ο οποίος όταν ρωτήθηκε από μέτοχο για το αν η Fairfax θα αυξήσει τη συμμετοχή της στον όμιλο, απάντησε: «Δεν θα είχαμε αντίρρηση. Δεν το αποκλείω να συμβεί...».

Ο ιδρυτής του ομίλου τόνιζε με έμφαση στη διάρκεια της ομιλίας του και των απαντήσεων που έδινε τη σημασία του μετασχηματισμού του ομίλου: «Το Ευαγγέλιο της εταιρίας στηρίζεται στο τρίπτυχο: Να υιοθετήσουμε μεθόδους corporate governance που έχουν προχωρημένες εταιρίες του κόσμου, να εγκαθιδρύσουμε αποτελεσματική εταιρική δομή και να ενισχύσουμε το ήδη πετυχημένο management».

Επίσης ανήγγειλε μέρισμα στους μετόχους για τη χρήση του 2017 και εκτίμησε ότι ο κύκλος εργασιών του ομίλου θα διαμορφωθεί στο 1,5 δισ. ευρώ, τα EBITDA πάνω από 300 εκατ. ευρώ και τα καθαρά προ φόρων κέρδη πάνω από τα 200 εκατ. ευρώ.

Τα οφέλη του μετασχηματισμού

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, αναφερόμενος στις αλλαγές που εξελίσσονται στον όμιλο, σημείωσε ότι είναι προσωπικά υπερήφανος για αυτή τη νέα δομή: «Είμαι πιο πολύ ευχαριστημένος για αυτό παρά για τα προδιαγραφόμενα ενισχυμένα οικονομικά μεγέθη». Ο ίδιος σημείωσε ότι η νέα δομή της διοίκησης θα δώσει άλλα 30 με 50 χρόνια ζωής στον όμιλο.

«Η εταιρία παύει να είναι προσωποπαγής και γίνεται corporate», συνέχισε να εξηγεί και έκανε επίσης γνωστό: «Εγώ πια δεν θα είμαι πρόεδρος. Δεν γίνεται σε αυτή τη νέα μορφή να είμαι πρόεδρος. Έπρεπε να διαλέξω ή πρόεδρος χωρίς εκτελεστικές αρμοδιότητες ή CEO. Θα είμαι CEO», είπε για να εισπράξει τις επευφημίες των μετόχων.

Οι μέτοχοι βγαίνουν κερδισμένοι από τον μετασχηματισμό και όπως εξήγησε ο κ. Μυτιληναίος, τα 200 εκατ. ευρώ EBITDA δεν έφταναν στους μετόχους. Τα οφέλη μετά τον μετασχηματισμό θα ξεπεράσουν τα 120 εκατ. ευρώ. Τα 50 εκατ. ευρώ πήγαιναν στις θυγατρικές, ενώ 70 εκατ. ευρώ κατευθύνονταν στα χρηματοοικονομικά έξοδα, τόκους και έξοδα εγγυητικών. Πλέον αυτά τα έξοδα θα μειωθούν στα 20 εκατ. ευρώ, ενώ άλλες λειτουργικές συνέργειες θα προσφέρουν άλλα 20 εκατ. ευρώ.

Το Αλουμίνιο και η ΜΕΤΚΑ

Ο Ευάγγελος Μυτιληναίος ρωτήθηκε για το Αλουμίνιον της Ελλάδας και τη ΜΕΤΚΑ και για τη θέση τους στη νέα δομή του ομίλου.

«Όταν είχα προτείνει τη συγχώνευση του Αλουμίνιου με τον όμιλο έγινε ανταρσία από τους μικρούς μετόχους. Αν δεν είχε συγχωνευτεί την περίοδο της κρίσης, η εταιρία θα είχε πτωχεύσει τρεις φορές. Η ισχύς εν τη ενώσει...», τόνισε αποφασιστικά και για τη ΜΕΤΚΑ σημείωσε: «Οι μέτοχοί της είναι κερδισμένοι σε σχέση με το αν έμεναν απέξω. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι σε βάρος των μετόχων της μειοψηφίας», πρόσθεσε.

Ο δείκτης MSCI

Στις ερωτήσεις των μετόχων ήταν κι εκείνες σχετικά με το αν η εταιρία έχει θέση στον δείκτη MSCI. Ο κ. Μυτιληναίος είπε πως «κανείς δεν ξέρει πώς διαμορφώνεται ο δείκτης. Ξέρουμε όμως ότι τα κριτήρια είναι κερδοφορία και free float. Θα πληρούμε τα κριτήρια. Δεν θέλω να καλλιεργήσω προσδοκίες».

Η οικονομική κατάσταση της χώρας

Ο πρόεδρος του ομίλου μίλησε και για την οικονομική κατάσταση της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας κι επικαλέστηκε τις εκτιμήσεις του κ. Watsa: «Βλέπει την οικονομία σαν ένα πιεσμένο ελατήριο το οποίο είναι έτοιμο να εκτιναχθεί. Εκτιμά ανάπτυξη τον πρώτο χρόνο 5% και το δεύτερο 7%».

Κατά τον κ. Μυτιληναίο, το μεγάλο πρόβλημα που υπήρχε στη χώρα αφορούσε την πολιτική σταθερότητα. «Έχουμε άρση αυτού του εμποδίου. Έχουμε μία κυβέρνηση που μετά από χρόνο μπήκε σε δρόμο και παίρνει δύσκολες αποφάσεις και μέτρα. Από την άλλη μεριά, έχουμε και μία δυνάμει κυβέρνηση, αντιπολίτευση, φιλελεύθερη υπέρ της επιχειρηματικότητας».

Ο πρόεδρος του ομίλου εκτίμησε ότι «είναι λανθασμένη τακτική να σηκώνουμε ψηλά τον πήχη του χρέους. Το χρέος δεν είναι τόσο σημαντικό όσο η αντίληψη για το χρέος. Η Ιαπωνία έχει μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι «στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου και στην Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 22ας Ιουνίου δεν θα περιμένουμε θεαματικά αποτελέσματα».

Ο κ. Μυτιληναίος υποστηρίζει ότι πρέπει να κλείσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση για να εκταμιευτεί η δόση. Όταν ρωτήθηκε αν τα έχει πει αυτά στον πρωθυπουργό, απάντησε ότι «τα έχει συζητήσει μαζί του».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v