Δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά Γιάννου Παπαντωνίου

Και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τον υπουργό και τη σύζυγό του. Ενας εκ των τριών λογαριασμών που έδωσαν στη Δικαιοσύνη οι ελβετικές Αρχές ανήκει στη λίστα Μπόργιανς και περιέχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό.

Δίωξη για ξέπλυμα μαύρου χρήματος κατά Γιάννου Παπαντωνίου

Ποινική δίωξη για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος ασκήθηκε σε βάρος του πρώην υπουργού Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του Σταυρούλας Κουράκου ενώ εκδόθηκε και διάταξη για απαγόρευση εξόδου από τη χώρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένας εκ των τριών λογαριασμών που έδωσαν στην ελληνική Δικαιοσύνη οι ελβετικές εισαγγελικές Αρχές ανήκει και στη λίστα Μπόργιανς και περιέχει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό. 

Αυτό ήταν το εύρημα που προκάλεσε την άσκηση της ποινικής δίωξης, αλλά και τη διάταξη για απαγόρευση εξόδου στο ζεύγος Παπαντωνίου, ενώ η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς συνεχίζει την έρευνά της που σχετίζεται με την περιουσιακή κατάσταση του πρώην υπουργού, μετά την εμπλοκή του με τα εξοπλιστικά προγράμματα.

Η δίωξη ασκήθηκε  μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής έρευνας για να διαπιστωθεί η νομιμότητα των καταθέσεων αλλά και του τιμήματος αγοράς ακίνητης περιουσίας του κ.Παπαντωνίου. Εάν, δηλαδή, η περιουσία του πρώην υπουργού είναι "καθαρή" ή εάν πίσω από την απόκτησή της υπάρχει οσμή μαύρου χρήματος από μίζες εξοπλιστικών.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως καταλυτικό ρόλο έπαιξε ο εντοπισμός ενός νέου λογαριασμού  του κ. Παπαντωνίου στη λίστα Μπόργιανς που αφορά την τράπεζα UBS και φέρεται το 2006 να ήταν στα 3 εκάτ. ευρώ.  Πρόκειται για έναν από τους 3 λογαριασμούς για τους οποίους αναμένονται στοιχεία από τις ελβετικές αρχές μετά από αίτημα δικαστικής συνδρομής που έχει υποβληθεί από τις 22 Μαρτίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες  στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται πως τα δηλωθέντα εισοδήματα του κ.Παπαντωνίου και της κ. Κουράκου παρουσιάζουν μεγάλη απόκλιση και είναι εντελώς δυσανάλογα με τις καταθέσεις τους και το τίμημα για την αγορά 4 ακινήτων.

Οι εισαγγελείς έκριναν ότι προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ότι κάποιες από τις αγορές καταθέσεις έγιναν με μαύρο χρήμα από μίζες σε εξοπλιστικά και όχι από μία ενδεχόμενη φοροδιαφυγή καθώς Παπαντωνίου – Κουράκου είναι αμειβόμενοι από το Δημόσιο, δεν ασκούν δηλαδή κάποια  επιχειρηματική δραστηριότητα από την οποία θα μπορούσαν να έχουν αδήλωτα εισοδήματα.

 

 

 

 

Νωρίτερα, ο Γιάννος Παπαντωνίου και η σύζυγός του δεν κατάφεραν να καταθέσουν τα δικαιολογητικά για το ποσό των 1.923.000 ευρώ το οποίο βρίσκεται σε 46 διαφορετικούς λογαριασμούς σε τράπεζες της Ελλάδας. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v