Παπακωνσταντίνου: Η Γερμανία φταίει για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις

Ο Σόιμπλε δεν θέλει να πει ξεκάθαρα ότι θα υπάρξει ελάφρυνση χρέους, λόγω των εκλογών στη Γερμανία. ΔΝΤ και Γερμανία δεν κάνουν τα απαραίτητα βήματα για να βρεθούν κάπου στη μέση, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Παπακωνσταντίνου: Η Γερμανία φταίει για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις

Η Γερμανία ευθύνεται για το γεγονός πως η Ελλάδα ακόμη περιμένει τους πιστωτές να ανταποκριθούν στις υποσχέσεις τους για ελάφρυνση χρέους, δήλωσε ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου μιλώντας στο CNBC.

«Φαίνεται πως έχουμε εγκλωβιστεί μεταξύ ανταγωνιζόμενων απαιτήσεων και προτεραιοτήτων από το ΔΝΤ, από τη μία πλευρά, και τη Γερμανία, από την άλλη», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών απευθυνόμενος στο διεθνές δίκτυο.

Όπως επανέλαβε, αν η Γερμανία είχε συμφωνήσει τον προηγούμενο μήνα σε ελάφρυνση χρέους για την Ελλάδα, το ΔΝΤ θα είχε συμφωνήσει να συμμετάσχει στη διάσωση και θα είχε δώσει κάποια μετρητά στην Ελλάδα.

«Καμία από τις δύο πλευρές δεν έκανε τα απαραίτητα βήματα για να βρεθούν κάπου στη μέση. Η Γερμανία έχει εκλογές τον Σεπτέμβριο, οπότε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν ήθελε να το πει ξεκάθαρα ότι, ναι, θα υπάρξει κάποια ελάφρυνση χρέους», τόνισε ο Παπακωνσταντίνου.

Ο πρώην υπουργός προέβλεψε ότι θα επιτευχθεί συμφωνία επί της αρχής, με την οποία το ΔΝΤ θα μπει στο πρόγραμμα, αλλά ότι θα καταβληθούν χρήματα το καλοκαίρι του 2018, όταν οι γερμανικές εκλογές θα έχουν φύγει από τη μέση και τα μέτρα για το χρέος θα έχουν σκιαγραφηθεί.

Κατέληξε επαναλαμβάνοντας ότι η καθυστέρηση στην ελάφρυνση χρέους καθιστά δυσκολότερο για την ΕΚΤ να εξετάσει πιθανή περίληψη της Ελλάδας στο πρόγραμμα QE, βάζοντας φρένο για περισσότερο καιρό στη δυνατότητα της χώρας να εκδώσει χρέος.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v