Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Θα πάρουμε περισσότερα για το χρέος

Αναφορά σε αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και περισσότερα στοιχεία για τα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος προαναγγέλλει ο ΥΠΟΙΚ. Βλέπει να αποσύρεται η αναφορά ότι η ελάφρυνση χρέους θα γίνει «αν χρειαστεί». Υπερψηφίστηκαν οι τροπολογίες.

Τσακαλώτος: Θα πάρουμε περισσότερα για το χρέος

Στο προσεχές Eurogroup η απόφαση δεν θα έχει τη φράση ότι τα μέτρα στο χρέος θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος «αν χρειάζεται», όπως η απόφαση του Μαΐου του 2016 υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης των τροπολογιών για τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα.

Οι τρεις τροπολογίες εγκρίθηκαν από τη Βουλή κατά πλειοψηφία. Υπερ ψήφισαν 153 βουλευτές και κατά 84.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι ποτέ δεν είπαμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και κατήγγειλε τη ΝΔ ότι αυτό ήταν δική της θέση παλαιότερα. Η αντιπολίτευση πίστευε ότι θα μας εξευτελίσει αλλά δεν της βγήκε, όπως δεν της βγήκε ότι θα πέσει η κυβέρνηση, συμπλήρωσε.

Επανέλαβε ότι τα προαπαιτούμενα έπρεπε να κλείσουν για να μην υπάρξει καμία δικαιολογία στο Eurogroup. Η συμφωνία την Πέμπτη θα είναι καλύτερη από την προηγούμενη εκτίμησε.

Όπως προέβλεψε σε αυτή μπορεί:

* Να υπάρξουν αναφορές για την ανάπτυξη,

* Εμβάθυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων,

* Μεγαλύτερη σαφήνεια για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα αλλά και

* Πιθανά ένας μηχανισμός που θα ισχύσει για μετά το πρόγραμμα.

Μην μας λέτε ότι δεν έχουμε αξιοπιστία. Είναι λάθος να πιστεύετε τις εφημερίδες που σας υποστηρίζουν. Ακούστε τι λένε έξω από τα σύνορά μας για το ποιοι είναι αξιόπιστοι.

Είμαστε η μόνη κυβέρνηση που είχε πολιτική ήττα το καλοκαίρι του 2015 και πήγε σε εκλογές. Δεν είχαμε «Ζάππεια» και μετά συνεχίσαμε χωρίς εκλογές.

Εκτίμησε ότι στις εκλογές ο κόσμος θα κοιτάξει μπροστά και θα κρίνει ποιος έχει πρόταση που θα κάνει το καλύτερο για τα παιδιά του. Εμείς θα κρατήσουμε δημόσια την παιδεία και τα νοσοκομεία που δεν θα είναι σαν το Ερρίκος Ντυνάν. Κανείς δεν πιστεύει πια στο λαϊκό κόμμα της Ευρώπης ότι μπορεί να φέρει ανάπτυξη με δίκαιο τρόπο, υποστήριξε.

Κριτική στους δανειστές

Νωρίτερα ο Υπουργός Οικονομικών αιτιολογώντας την κατάθεση των τροπολογιών στο νομοσχέδιο για την αλιεία δήλωσε πως πρέπει να αποφύγουμε την προσπάθεια κάποιων να μεταφέρουν τη συζήτηση στο Eurogroup από το θέμα του χρέους και της ανάπτυξης στα προαπαιτούμενα.

Παράλληλα, επιτέθηκε στους δανειστές για το γεγονός ότι εμπλέκονται σε «μικροεπιτήρηση» των ελληνικών θεμάτων και επεμβαίνουν ακόμα και σε διατυπώσεις, χωρίς να καταλαβαίνουν απόλυτα την ελληνική νομοθεσία.

Γι’ αυτό κάναμε και κακούς νόμους τόσο επί προηγούμενων κυβερνήσεων όσο και τώρα. Όπως είπε, «γράψαμε διαμαρτυρία στους θεσμούς και στείλαμε επιστολή στο Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο για το θέμα».

Συμπλήρωσε ότι «διατηρούμε κάθε διακριτική ευχέρεια ακόμα και να πάμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για θεσμούς που πάνε πέρα από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, όπως με τον Θεμελιακό Χάρτη της Ευρώπης, και θα συνεχίσουμε».

Κατά τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, η βασική στρατηγική της κυβέρνησης είναι να φύγουμε από την επιτροπεία. Δεν θα γίνει σε μια ημέρα, είναι και στη φύση του καπιταλισμού: ακόμα και οι αγορές είναι μια μορφή επιτροπείας. Η συνεχής προσπάθειά μας θα είναι να το πετύχουμε αυτό.

Σχολιάζοντας τις τροπολογίες δήλωσε πως έχουμε μια σημαντική αλλαγή (σ.σ. την επέκταση του παγώματος στις συντάξεις και το 2022) και άλλες τέσσερις επουσιώδεις.

Οι αντίπαλοί μας δεν είναι ενιαίοι: υπάρχουν τέσσερις θεσμοί και 18 κράτη-μέλη. Υπάρχουν διαφωνίες εντός Κομισιόν, μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν, σημείωσε. Ο λόγος που θέλουμε να ψηφιστούν γρήγορα οι τροπολογίες είναι γιατί κάποιοι θέλουν να μεταφέρουν τη συζήτηση από το θέμα του χρέους στο θέμα των προαπαιτουμένων.

Θα κρίνουμε το αποτέλεσμα του Eurogroup αλλά για να μπορέσουμε να το δούμε και να κάνει κριτική η αντιπολίτευση, θα πρέπει να αποφύγουμε να μεταφερθεί η συζήτηση στους υπουργούς Οικονομικών από το αναπτυξιακό πακέτο και το θέμα του χρέους στα προαπαιτούμενα, κατέληξε.

Η κυβερνητική γραμμή

Ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι στο προηγούμενο Eurogroup έγιναν βήματα τόσο στο θέμα της ανάπτυξης όσο και σε αυτό του χρέους. Ο βασικός λόγος που δεν δεχτήκαμε τη συμφωνία της 22ας Μαΐου ήταν γιατί το ΔΝΤ έλεγε με πολύ καθαρό τρόπο ότι με τα μέτρα που έχουν παρθεί, το χρέος δεν είναι βιώσιμο.

Είναι περίεργο που το Ταμείο βάζει μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για 1% ανάπτυξη, τη στιγμή που μετείχε στη διαπραγμάτευση. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι πίεση στους Ευρωπαίους για περισσότερη ελάφρυνση του χρέους, σημείωσε.

Η κυβέρνηση παλεύει για περισσότερες εγγυήσεις σε ό,τι αφορά στην αναπτυξιακή στρατηγική. Θέλουμε ένα ανακοινωθέν που να δίνει καθαρή λύση και μέσω του QE να εξασφαλίζει πρόσβαση στις αγορές, τόνισε.

Γίνονται σοβαρές συζητήσεις σε όλα τα επίπεδα. Η εικόνα που δημιουργήθηκε στον ελληνικό λαό στις 23-24 Μαΐου (σ.σ. μετά το Eurogroup) δεν είχε καμία σχέση με τον διεθνή Τύπο. Δείτε σε ποιους απέδιδαν την ευθύνη και σε ποιους έδιναν εύσημα για τη στάση τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v