Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το περίγραμμα λύσης για το χρέος που ψάχνει η κυβέρνηση

Σε ποιες αλλαγές στις αποφάσεις για το χρέος προσβλέπει η Αθήνα. Ο παράγοντας ανάπτυξη και η κρίσιμη φράση στο ανακοινωθέν. Ο φόβος «εκπλήξεων» με νέες ενστάσεις στα προαπαιτούμενα και το παζάρι για τη δόση. Οι κινήσεις Γαλλίας, Ντάισελμπλουμ και το Βερολίνο.

Το περίγραμμα λύσης για το χρέος που ψάχνει η κυβέρνηση

Με όλους τους παίκτες να έχουν επιδοθεί σε παρασκηνιακές διαβουλεύσεις θα κυλήσουν οι επόμενες ημέρες έως το κρίσιμο Eurogroup της Πέμπτης. Στόχος να βρεθεί η κοινή συμφωνία και να αποτραπεί το ενδεχόμενο το ελληνικό θέμα να παραπεμφθεί στη Σύνοδο Κορυφής, κάτι που φαίνεται να βρίσκει αντίθετους Γαλλία αλλά και Γερμανία.

Οι τροπολογίες που σύμφωνα με την κυβέρνηση καλύπτουν τις τελευταίες εκκρεμότητες αναφορικά με την αξιολόγηση ψηφίστηκαν χθες και σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο αυτό ήταν απαραίτητο για να αποφευχθεί οποιαδήποτε δικαιολογία από την πλευρά των δανειστών να αποφύγουν τη συζήτηση για το θέμα του χρέους. Μένει να φανεί το εάν θα προκύψουν νέοι αστερίσκοι από την πλευρά των Θεσμών που όπως έγινε ξεκάθαρο «σκανάρουν» και την τελευταία λεπτομέρεια γύρω από το συγκεκριμένο θέμα.

Το κρίσιμο ερώτημα ωστόσο παραμένει και είναι το εάν η συνάντηση των υπουργών οικονομικών μπορεί να παράξει αποφάσεις που θα δώσουν περισσότερη «διαύγεια» γύρω από το ελληνικό χρέος επιτρέποντας στην ΕΚΤ να ανάψει πράσινο φως για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και δημιουργώντας προϋποθέσεις για την σταδιακή έξοδο της χώρας στις αγορές.

Σε αυτό το επίπεδο, αλλά και στο κομμάτι της ανάπτυξης επικεντρώνονται οι προσπάθειες που εκδηλώνονται από διάφορες πλευρές, μεταξύ των οποίων και η Γαλλία, με τον υπουργό των Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ να αναμένεται στην Αθήνα κομίζοντας συμβιβαστικές προτάσεις.

Ο τελευταίος την προηγούμενη εβδομάδα είχε συναντήσεις με όλους τους βασικούς παίκτες (Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ κ.τλ.) και φαίνεται να κινείται έντονα σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές. Δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής ότι το Eurogroup θα διεξαχθεί λίγο πριν τον β’ γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών στον οποίο ο Εμμ. Μακρόν προσδοκά να εξασφαλίσει ευρεία πλειοψηφία για να υλοποιήσει το πρόγραμμά του.

Ο γάλλος Πρόεδρος είχε προεκλογικά υποσχεθεί να ηγηθεί της προσπάθειας για λύση στο θέμα του ελληνικού χρέους, ενώ όπως αποκάλυψε προ ημερών το Euro2day.gr μέσω της δημοσιοποίησης των πρακτικών του Eurogroup του Μαίου υπήρξε υποστηρικτικός των ελληνικών θέσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι «έχω εξουσιοδότηση από τον Γάλλο πρόεδρο για καθαρή λύση και όχι μετακύλιση».

Η Γαλλία φέρεται σύμφωνα με δημοσιεύματα του διεθνούς τύπου να πιέζει για μια λύση που θα συνδέει την αποπληρωμή του χρέους με την ανάπτυξη, ωστόσο ερώτημα είναι αν μπορεί αυτή να βρει αποδοχή στο Βερολίνο. Στο θέμα της ανάπτυξης στάθηκε και ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο της Concordia και δηλώνοντας πως με σαφείς αποφάσεις από τις Βρυξέλλες για αναπτυξιακές τονωτικές ενέσεις μπορεί να απαντηθεί στην πράξη η απαισιόδοξη εκτίμηση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα με τον γάλλο ΥΠΟΙΚ κινήσεις για να βρεθεί συμφωνία γίνονται και από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος είχε «υποσχεθεί» στο ευρωκοινοβούλιο προ εβδομάδων να επιστρέψει και να παρουσιάσει μια δίκαιη συμφωνία για το ελληνικό ζήτημα.

Ωστόσο η μέχρι στιγμής στάση της Γερμανίας αλλά και οι δυσοίωνες προβλέψεις του ΔΝΤ για την μακροπρόθεσμη πορεία της ελληνικής οικονομίας (εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα είναι μόλις 1% για το διάστημα έως το 2060) μπλοκάρει τα περιθώρια ευρύτερων συναινέσεων, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο το Eurogroup να καταλήξει απλά στην εκταμίευση της δόσης, πετώντας το ντενεκεδάκι για μετά τις γερμανικές εκλογές.

Επί της δόσης φαίνεται πως παίζεται ένα «παράλληλο θρίλερ» καθώς υπάρχουν πληροφορίες που την τοποθετούν στη ζώνη των 7 δισ. ευρώ (περίπου όσα χρειάζεται να πληρώσει η χώρα τον Ιούλιο για την εξόφληση ομολόγων) αλλά και προσπάθειες να αυξηθεί ακόμα και στα 10 δισ. ευρώ επιτρέποντας την ταχεία αποπληρωμή οφειλών του Δημοσίου προς την αγορά. Προϋπόθεση για την εκταμίευση φαίνεται πως είναι το «plan B» που αποκάλυψε η Κριστίν Λαγκάρντ, δηλαδή η υποβολή από το ΔΝΤ στο εκτελεστικό του συμβούλιο πρότασης συμμετοχής στο ελληνικό πρόγραμμα με τον όρο ότι η εκταμίευση θα γίνει μόνο όταν ξεκαθαρίσει το θέμα του χρέους. Μια συνταγή που οδηγεί σε πρακτικές του Ταμείο την δεκαετία του 1980, όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Τζέρι Ράις την περασμένη Πέμπτη.

Οι προσδοκίες της κυβέρνησης

Το περίγραμμα αυτών που περιμένει η Ελλάδα για το χρέος περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών μιλώντας στη Βουλή την Παρασκευή. Όπως εκτίμησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην απόφαση του Eurogroup:

* Θα διαγραφεί η αναφορά «αν είναι αναγκαίο» που υπήρχε στην προηγούμενη απόφαση των υπουργών Οικονομικών για το χρέος (Μάιος του 2016) αναφορικά με την εφαρμογή επιπλέον μέτρων ελάφρυνσης χρέους στη λήξη του προγράμματος. Να σημειωθεί ότι σε έκθεση της HSBC την προηγούμενη εβδομάδα σημειώνονταν ότι η απάλειψη της συγκεκριμένης αναφοράς θα μπορούσε να είναι αρκετή για την ΕΚΤ προκειμένου η κεντρική τράπεζα να κάνει θετική ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους και να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

* Θα υπάρξει αναφορά για μέτρα που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη προκειμένου να αυξηθεί ο παρονομαστής στη σχέση χρέος/ΑΕΠ και να αρθούν οι ενστάσεις του ΔΝΤ που προβλέπει μακροπρόθεσμο ρυθμό ανάπτυξης μόλις 1% του ΑΕΠ τινάζοντας έτσι στον αέρα την ανάλυση βιωσιμότητας χρέους.

* Θα υπάρξει αναφορά για επιτάχυνση των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που ήδη εφαρμόζονται.

* Θα υπάρξει μεγαλύτερη σαφήνεια σε ότι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

* Θα υπάρξει, ίσως, κάποιος μηχανισμός για μετά από το πρόγραμμα, πέραν από τα μεσοπρόθεσμα μέτρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v