Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Τουρισμός: Οι αφανείς πρωταγωνιστές των διαδοχικών ρεκόρ

Σερβιτόροι, μπάρμαν, μάγειροι και καμαριέρες κυριάρχησαν στις νέες προσλήψεις τον Μάιο. Σε ποιες τουριστικές περιοχές έγιναν οι περισσότερες. Τι δείχνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» του υπ. Εργασίας.

Τουρισμός: Οι αφανείς πρωταγωνιστές των διαδοχικών ρεκόρ

Οι χιλιάδες αφανείς, καθημερινοί  πρωταγωνιστές του ελληνικού τουρισμού ήρθαν για λίγο στο προσκήνιο της δημοσιότητας με αφορμή τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος «Εργάνη» για την αγορά εργασίας στη χώρας κατά τον μήνα Μάιο, που δημοσιοποίησε πρόσφατα το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Στα ίδια στοιχεία αποτυπώνεται ο πρωταγωνιστικός ρόλος που έχει κατοχυρώσει ο ελληνικός τουρισμός στην εθνική οικονομία και η καθοριστική συμβολή του στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των 924.321 προσλήψεων πλήρους, μερικής και εκ περιτροπής απασχόλησης που καταγράφηκαν στο πρώτο πεντάμηνο της χρονιάς, σχεδόν οι 500.000 έγιναν κατά το δίμηνο Απριλίου-Μαΐου. Διάστημα κατά το οποίο πραγματοποιείται ο κύριος όγκος επαναπροσλήψεων στα καταλύματα και στις άλλες επιχειρήσεις που συνδέονται με τον τουρισμό.
 

 
 
Η διαπίστωση γίνεται ακόμα πιο ευδιάκριτη στα στοιχεία Μαΐου, που αντιπροσωπεύει τον βασικό μήνα επαναπροσλήψεων στις τουριστικές επιχειρήσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», από το σύνολο των 89.534 νέων θέσεων απασχόλησης (προσλήψεις μετά την αφαίρεση των συνολικών αποχωρήσεων) που καταγράφηκαν στον συγκεκριμένο μήνα, οι 42.871 (48%) αφορούσαν σε καταλύματα. Επιπλέον, 19.952 νέες θέσεις (22%) δημιουργήθηκαν σε επιχειρήσεις εστίασης, η λειτουργία των οποίων συνδέεται άμεσα με την τουριστική δραστηριότητα. Το 70%, δηλαδή, των νέων θέσεων απασχόλησης που καταγράφηκαν τον Μάιο συνδέονται με τον τουρισμό.


Ότι οι προσλήψεις που έγιναν τον Μάιο και οι νέες θέσεις απασχόλησης που προέκυψαν το συγκεκριμένο μήνα σε όλη τη χώρα αφορούν κατά βάση στον τουρισμό επιβεβαιώνεται και από τα επιμέρους στοιχεία για την κατανομή της απασχόλησης στις Περιφέρειες. Από αυτά προκύπτει πως από το σύνολο των 89.534 νέων θέσεων απασχόλησης του Μαΐου, οι 73.000 αφορούσαν τις τέσσερις βασικές τουριστικές περιοχές της χώρας -Κρήτη, Νότιο Αιγαίο, νησιά Ιονίου και Κεντρική Μακεδονία (με βασικό πόλο τη Χαλκιδική). Περιοχές στις οποίες οι επιχειρήσεις λειτουργούν εποχικά (καλοκαιρινή περίοδο) και ξεκινούν σταδιακά τη λειτουργία τους από τον Μάρτιο και Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο και Νοέμβριο.

Οι περισσότερες νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στα νησιά του νότιου Αιγαίου (Κυκλάδες, Δωδεκάνησα), όπου καταγράφηκαν συνολικά 28.056 νέες θέσεις και 36.118 από τις συνολικά 264.587 προσλήψεις που έγιναν τον Μάιο σε όλη τη χώρα.

Τα ίδια στοιχεία «φωτογραφίζουν» εμμέσως και την ανοδική δυναμική που καταγράφεται, ιδιαίτερα φέτος, για τους προορισμούς του Ιονίου, της Πελοποννήσου και της Δυτ. Ελλάδας. Έτσι, στην Πελοπόννησο έγιναν τον Μάιο 8.787 νέες προσλήψεις, στην Ήπειρο 5.220 και στη Δυτ. Ελλάδα 6.928. Ενδείξεις ανοδικής δυναμικής τη φετινή περίοδο για τους προορισμούς της Θεσσαλίας (ιδιαίτερα τη Μαγνησία και τις Σποράδες) σηματοδοτούν, σύμφωνα με παράγοντες του χώρου, οι 10.860 προσλήψεις Μαΐου. Προσλήψεις, ωστόσο, οι οποίες μεταφράστηκαν σε μόλις 2.650 νέες θέσεις

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία προσλήψεων και νέων θέσεων εργασίας του συστήματος «Εργάνη» φέρνουν στο προσκήνιο τους χιλιάδες αφανείς στυλοβάτες του ελληνικού τουρισμού. Τους εργαζόμενους, δηλαδή, στις επιχειρήσεις που συνδέονται άμεσα ή έμμεσα με τη φιλοξενία των ξένων επισκεπτών και είναι αυτοί που βρίσκονται πίσω από τα διαδοχικά ρεκόρ του ελληνικού τουρισμού από το 2013.
 

 
Σερβιτόροι, μπάρμαν, μάγειροι, υπάλληλοι  ρεσεψιόν, γκρουμ, καμαριέρες και λαντζέρηδες αναδεικνύονται όχι απλώς στυλοβάτες του ελληνικού τουρισμού, αλλά και οι απόλυτοι πρωταγωνιστές της αγοράς εργασίας τον Μάιο.

Είναι χαρακτηριστικό πως από το σύνολο των 89.534 νέων θέσεων απασχόλησης που κατέγραψε το σύστημα «Εργάνη» τον Μάιο, οι ειδικότητες που προαναφέραμε αντιπροσώπευσαν σχεδόν το 60% του συνόλου.

Τα γκαρσόνια μπορεί να έγιναν συνώνυμο της επαγγελματικής απαξίωσης («δεν θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης») στα πρώτα χρόνια των κυβερνήσεων του Α. Παπανδρέου, αλλά αποδεικνύονται οι απόλυτοι πρωταγωνιστές του ελληνικού καλοκαιριού. Κι αυτό καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία του «Εργάνη», σερβιτόρους, τραπεζοκόμους και μπάρμαν αφορούσαν το 21% των προσλήψεων του Μαΐου. Οι συνολικές προσλήψεις, ωστόσο, εργαζομένων σε αυτές τις ειδικότητες έφθασαν τις 48.805 το συγκεκριμένο μήνα, σε σύνολο 264.587.

Οι νέες θέσεις μαγείρων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια, την ίδια στιγμή, αντιπροσώπευαν το 14% (24.532 προσλήψεις τον Μάιο).

Τις 9.502 έφθασαν τον Μάιο οι νέες θέσεις για καμαριέρες (12.430 προσλήψεις) ενώ υπαλλήλους ρεσεψιόν και γκρουμ αφορούσαν το 7% των νέων θέσεων του ίδιου μήνα (8.668 προσλήψεις). Κύμα προσλήψεων (11.313) καταγράφηκε τον Μάιο για λαντζέρηδες, για τους οποίους καταγράφηκαν 5.450 νέες θέσεις απασχόλησης.
 

Παναγιώτης Δ. Υφαντής ifandis@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus