Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Αποφασιστική δράση» για την Ελλάδα ζητά ο Κερέ

Η Ελλάδα έκανε ότι της αναλογούσε, σειρά των ευρωπαίων υπουργών να βρουν λύση που θα οδηγήσει σε επιστροφή επενδύσεων και καταθέσεων, τονίζει. Εντελώς διαφορετική συζήτηση το QE. Πώς θα κινηθεί η κεντρική τράπεζα.

«Αποφασιστική δράση» για την Ελλάδα ζητά ο Κερέ

Οι υπουργοί οικονομικών πρέπει να συμφωνήσουν στη λήψη «αποφασιστικής δράσης» για την Ελλάδα ώστε να τονώσουν την οικονομία της χώρας, τόνισε ο Μπερνουά Κερέ σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

Μιλώντας τρεις ημέρες πριν το Eurogroup στο οποίο θα συζητήσει το θέμα του χρέους, το μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της κεντρικής τράπεζας κάλεσε τους υπουργούς οικονομικών να βρουν μια λύση που θα οδηγήσει στο να επιστρέψουν οι επενδυτές και οι καταθέσεις. Μια συμφωνία είναι απαραίτητη για να εκταμιευτούν χρήματα πριν τις λήξεις ομολόγων του Ιουλίου, θυμίζει το πρακτορείο.

«Ευελπιστώ ολόψυχα, και η ΕΚΤ ευελπιστεί ολόψυχα (very much hopes) ότι αυτό θα είναι το αποτέλεσμα της συνεδρίασης», είπε ο Μπ. Κερέ. «Η ελληνική κυβέρνηση έκανε ότι της αναλογούσε, έκαναν ότι τους αναλογούσε σε ότι αφορά τις πολιτικές, σε ότι αφορά το MoU και τώρα εναπόκειται στους υπουργούς του Eurogroup σε ότι αφορά την επιβεβαίωση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους» πρόσθεσε.

Η Ελλάδα μπορεί να μη λάβει μια ουσιαστικά βελτιωμένη πρόταση για την ελάφρυνση του χρέους στη συνεδρίαση και οι πιστωτές της ευρωζώνης δεν αναμένεται να δεσμευτούν σε περαιτέρω συγκεκριμένα μέτρα πέρα από την επιμήκυνση των ωριμάνσεων των δανείων διάσωσης, σημείωσαν αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις.

Ένα βασικό σημείο τριβής προέρχεται από τις διαφορετικές απόψεις των πιστωτών για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα. Ο συμβιβασμός που πρόσφερε η ευρωζώνη για επιμήκυνση των ωριμάνσεων κατά 15 έτη κρίθηκε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ότι είναι ανεπαρκής να οδηγήσει το χρέος της χώρας σε βιώσιμο μονοπάτι.

Η Ελλάδα βασίζεται σε μια συμφωνία για να ανοίξει ο δρόμος για την συμπερίληψη της στον πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, ένα βήμα που θα διευκόλυνε την επιστροφή της χώρα στις αγοράς, θυμίζει το πρακτορείο. Ο κ. Κερέ προειδοποίησε ενάντια στη σύνδεση των δύο ζητημάτων.

«Αυτή είναι μια διαφορετική συζήτηση, είναι μια απόφαση νομισματικής πολιτικής, οπότε το Διοικητικό Συμβούλιο θα λάβει υπόψη ότι προκύψει από το Eurogroup και αυτό θα εξεταστεί και θα αξιολογηθεί με βάση τους κανονισμούς μας» τόνισε ο Μπενουά Κερέ.

«Είναι βέβαιο πως δεν θα είμαστε μέρος του πολιτικού quid pro quo στο Εurogroup. Αυτές είναι δύο διαφορετικές συζητήσεις» πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v