Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Ουραγός» η Ελλάδα στις ταχύτητες του Διαδικτύου

Οι νέες επενδύσεις για την ανάπτυξη δικτύων οπτικών ινών θα βελτιώσουν τη θέση της χώρας, με βάση την ταχύτητα πρόσβασης στο Διαδίκτυο. Σήμερα βρίσκεται στην προτελευταία θέση στην Ευρώπη. Τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Akamai.

«Ουραγός» η Ελλάδα στις ταχύτητες του Διαδικτύου

Στην προτελευταία θέση της Ευρώπης, με βάση τόσο τη μέση ταχύτητα σύνδεσης των χρηστών στο Διαδίκτυο, όσο και την ανώτατη ταχύτητα σύνδεσης, βρίσκεται η χώρα μας, σύμφωνα με την έκθεση της γνωστής αμερικανικής εταιρείας «διανομής περιεχόμενου» Akamai για το πρώτο τρίμηνο του 2017.

Τα στοιχεία της Akamai αναδεικνύουν την ανάγκη για επενδύσεις στα Δίκτυα Νέας Γενιάς που προωθούν αυτή την περίοδο οι τρεις μεγαλύτεροι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι. Τον τελευταίο χρόνο καταγράφεται, μάλιστα, στασιμότητα στη βελτίωση των ταχυτήτων σύνδεσης, με τις εταιρείες και τους χρήστες να αναμένουν τις επενδύσεις στα νέα δίκτυα οπτικών ινών (κυρίως μέχρι την καμπίνα - FttC). Η χώρα μας, κυρίως στη σταθερή τηλεφωνία αλλά και στην κινητή, βρίσκεται πολύ μακριά από τις περισσότερες χώρες της Ευρώπης με βάση τις ταχύτητες πρόσβασης στο Διαδίκτυο.

Σύμφωνα με την έκθεση της Akamai, η μέση ταχύτητα πρόσβασης στην Ελλάδα ήταν στο πρώτο τρίμηνο του έτους τα 7,9 Mbps και πίσω μας ήταν μόνο η Κύπρος με 6,9 Mbps.

Διεθνώς η Ελλάδα, με βάση τους δείκτες της Akamai, ήταν στην 72η θέση. Στις τρεις πρώτες θέσεις της Ευρώπης βρίσκονταν η Νορβηγία, η Σουηδία και η Ελβετία, με μέση ταχύτητα 23,5, 22,5 και 21,7 Mbps αντίστοιχα. Σε δεκαπέντε χώρες της Ευρώπης, οι συνδρομητές περιηγούνται στο Διαδίκτυο με σχεδόν διπλάσια ταχύτητα από την Ελλάδα.

Αλλά και με βάση την ανώτατη ταχύτητα σύνδεσης που επιτυγχάνεται στην Ελλάδα, η χώρα μας βρίσκεται πολύ μακριά από την υπόλοιπη Ευρώπη. Πάλι στην προτελευταία θέση, με 39,7 Mbps, αλλά με σημαντική βελτίωση (σχεδόν 25%) σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2016. Η Σουηδία, η Ρουμανία και η Ελβετία βρίσκονται στην πρώτη τριάδα της Ευρώπης, με μέσες ανώτερες ταχύτητες 95,3, 95 και 93,4 Mbps, δηλαδή υπερδιπλάσια της Ελλάδας.

Λίγο καλύτερη είναι η μέση ταχύτητα πρόσβασης στο Internet μέσω των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Σύμφωνα με την έκθεση της Akamai έφτασε τα 11,4 Mbps στην Ελλάδα, με τη μεγαλύτερη να καταγράφεται στη Βρετανία (26 Mbps). Σε τέσσερις χώρες της Ευρώπης οι συνδρομητές κινητής είχαν ταχύτητα πρόσβασης άνω των 20 Mbps (Βρετανία, Κύπρος, Γερμανία, Ελβετία).

Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων για την ανάπτυξη Δικτύων Νέας Γενιάς που προωθεί ο ΟΤΕ, η Vodafone Ελλάδος και η Wind Hellas, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα έχουν τη δυνατότητα παροχής συνδέσεων στο διαδίκτυο με ταχύτητες που θα ξεκινούν από τα 100 Mbps και θα φτάνουν το 1 Gbps (μέσω συνδέσεων οπτικής ίνας μέχρι το σπίτι - FttH).

Η διοίκηση του OΤΕ έχει ανακοινώσει πως το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεών του για την ανάπτυξη του δικτύου με βάση την τεχνολογία vectoring (προσφέρει ταχύτητες τουλάχιστον 100 Mbps πάνω στο υφιστάμενο δίκτυο χαλκού που συνδέει την καμπίνα με το κτίριο) θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους. Οι ανταγωνιστές του OΤΕ έχουν προθεσμία 28 μηνών μέχρι να ολοκληρώσουν τις δικές τους επενδύσεις ανάπτυξης των δικτύων οπτικών ινών μέχρι την καμπίνα και σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι το σπίτι.

Στην έκθεση της Akamai επισημαίνεται πως σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες λανσάρονται τους τελευταίους μήνες υπηρεσίες ευρυζωνικής σύνδεσης στο Διαδίκτυο με υψηλές ταχύτητες. Η British Telecom (bt) ανακοίνωσε τη σταδιακή παροχή υπηρεσίας που προσφέρει ταχύτητες 330 Mbps σε 138.000 κατοικίες ή επιχειρήσεις ανά τη Βρετανία, με την πλήρη εμπορική διάθεση να προγραμματίζεται μέχρι το τέλος του έτους. Η Virgin Telecom, επίσης στη Βρετανία, ανακοίνωσε δωρεάν αναβάθμιση των υπηρεσιών της με όσους συνδρομητές είχαν συνδέσεις των 50 Mbps να ανεβαίνουν στα 100 Mbps χωρίς πρόσθετο κόστος.

Αλλά και τα πακέτα συνδέσεων των 200 Mbps θα προσφέρουν πλέον χωρίς αύξηση συνδρομής σύνδεση στα 300 Mbps. Στη Βρετανία ανακοινώθηκαν επίσης επενδύσεις για υπηρεσίες με ταχύτητες 1 Gbps σε συνεργασία με δημοτικές αρχές και άλλους φορείς, όπως από την Gigaclear, τη Hyperoptic κ.α.

Στις ενδιαφέρουσες ανακοινώσεις του τριμήνου, κατά την Akamai, περιλαμβάνεται και η ανακοίνωση της Vodafone Iceland για έναρξη της υπηρεσίας που προσφέρει ταχύτητα 500 Mbps στο βόρειο τμήμα της χώρας, της Telecom Italia για παροχή συνδέσεων με ταχύτητα 300 Mbps σε «γκρίζες» ή «λευκές» περιοχές της Ιταλίας (όπως συμβαίνει με το έργο Rural Broadband στην Ελλάδα και το νέο έργο που έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ). Στόχος, η κάλυψη του 99% της Ιταλίας μέχρι το 2019, δύο χρόνια νωρίτερα από τον αρχικό προγραμματισμό. Τέλος, η φινλανδικών συμφερόντων Starman ανακοίνωσε μια συνεργασία με τη Nokia, μέσω της οποίας θα λανσάρει υπηρεσία με ταχύτητα 10 Gbps, με πρώτη χώρα την Εσθονία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v