Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

CNBC: Δεν θα αγοράσει ακόμα η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα

Η κεντρική τράπεζα χρειάζεται σαφήνεια γύρω από τα μέτρα για το χρέος, τόνισαν κύκλοι με γνώση των γεγονότων. Αυτή η σαφήνεια μπορεί να μην έρθει πριν το τέλος του προγράμματος διάσωσης το 2018, διευκρίνισε.

CNBC: Δεν θα αγοράσει ακόμα η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν προτίθεται να αγοράσει ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος του QE στο άμεσο μέλλον, όπως δήλωσε πηγή με γνώση των γεγονότων μιλώντας σήμερα στο CNBC. Ωστόσο οι ελληνικοί τίτλοι μπορεί να γίνουν μέρος του ισολογισμού της κεντρικής τράπεζας με άλλους τρόπους.

"Όπως έχουμε κάνει ξεκάθαρο στο παρελθόν, η εξειδίκευση στα μέτρα για το χρέος είναι απαραίτητος όρος ώστε το εκτελεστικό συμβούλιο της ΕΚΤ να εξετάσει τις αγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP”.

Όπως πρόσθεσε, η σαφήνεια αυτή μπορεί να μην έρθει πριν η Ελλάδα ολοκληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης το 2018, γεγονός που θα καθυστερήσει την απόφαση της κεντρικής τράπεζας.

Παρότι η ελληνική πλευρά έχει επαναλάβει πολλές φορές πως η περίληψη στο QE θα βοηθούσε τη χώρα να επιστρέψει στις αγορές, ο αξιωματούχος επιβεβαίωσε πως «είναι πολύ νωρίς για να πούμε» αν η κεντρική τράπεζα θα αγοράσει ομόλογα στο πλαίσιο του προγράμματος.

Πρώτον, το πρόγραμμα θα πρέπει να παραταθεί. Και δεύτερον, η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει να επανεπενδύσει κάποια κυβερνητικά ομόλογα που λήγουν στο μεταξύ και να αγοράσει ελληνικά ομόλογα με τα χρήματα που έβγαλε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v