Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παιχνίδια τελευταίας στιγμής από ΔΝΤ για το DSA

Τι «φοβούνται» οι υπουργοί Οικονομικών και γιατί το ΔΝΤ παραμένει αυστηρά σιωπηρό. Κλείνουν όλα τα ανοικτά θέματα αλλά το χρέος πάει για αργότερα. Η διαμάχη Σόιμπλε-Ντράγκι και η συμβουλή Γιούνκερ στον Τσίπρα.

Παιχνίδια τελευταίας στιγμής από ΔΝΤ για το DSA

Νέα Υόρκη, ανταπόκριση


Το σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχωρά κανονικά και αναμένεται να εγκριθεί, αν όχι στο Eurogroup της Πέμπτης, τότε μέχρι το τέλος του μήνα, καθώς η Αθήνα φαίνεται να συμφωνεί με την «ιδέα» που έχει εκπονήσει εδώ και καιρό ο Γερμανός αξιωματούχος, και που το Euro2day.gr έχει παρουσιάσει κατ’ αποκλειστικότητα, ότι αντί για σημαντική ελάφρυνση του χρέους, η Ελλάδα χρειάζεται ένα ισχυρό αναπτυξιακό σχέδιο. Ο κ. Σόιμπλε είχε ήδη μιλήσει με τα εμπλεκόμενα μέρη (Κομισιόν, ΕTEπ κ.λπ.) για ένα τέτοιο σχέδιο.

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, η μόνη εκδοχή που κάνει το Eurogroup να ανησυχεί είναι το γεγονός ότι το ΔΝΤ επί της ουσίας παραμένει σιωπηλό για το τι στάση θα κρατήσει. Και μπορεί η κ. Λαγκάρντ να είναι παρούσα και να έχει ήδη στηρίξει την πρόταση Ντάισελμπλουμ που αποκαλύψαμε από τα πρακτικά του περασμένου Eurogroup, όμως η ομάδα Τόμσεν δεν έχει πει την τελευταία της λέξη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι είτε στο Eurogroup, είτε μερικές εβδομάδες μετά, το ΔΝΤ θα δημοσιεύσει τη δική του έκθεση για τη βιωσιμότητα του χρέους (DSA), που ουσιαστικά θα τορπιλίσει ό,τι αποφασιστεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών. Και ο λόγος είναι ότι για να μπει το ΔΝΤ σε πρόγραμμα, έστω και επί της αρχής, θέλει νέα δεδομένα, νέα μέτρα και -ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν- αναθεώρηση στοιχείων και προβλέψεων από την ομάδα Τόμσεν. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, παρά το γεγονός ότι η κ. Λαγκάρντ ίσως ευθυγραμμιστεί με την ευρωπαϊκή λύση, τίποτα να μην εμποδίζει το Ταμείο από το να ανακαλέσει κατά τη διάρκεια της συζήτησης για το πρόγραμμα.

Αυτή είναι και η παγίδα της υπογραφής ενός προγράμματος επί της αρχής.

Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε υπολόγιζε ότι και η Αθήνα θα είναι η δεύτερη παράμετρος που θα φέρει εμπλοκή, όμως όλα δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η παράμετρος των επενδύσεων και της ανάπτυξης μπορεί να «σώσει» μια «ελλειμματική» απόφαση για το χρέος, την οποία παρεμπιπτόντως δικαιούται η Αθήνα από τον Μάιο του 2016.

Γιατί το 2016, αυτό που έγινε ουσιαστικά ήταν να σπρώξουν την απόφαση του 2012 -που έλεγε ξεκάθαρα ότι όταν η Ελλάδα θα πιάσει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε θα γίνει και η επιμήκυνση δανείων και ίσως διαφοροποίηση των επιτοκίων- για το 2018.

Μπροστά στον δρόμο του κ. Σόιμπλε για τις γερμανικές εκλογές, δεν βρίσκεται πλέον ούτε η Κομισιόν, καθώς σύμφωνα με την τριμερή συνάντηση που έγινε χθες στο Στρασβούργο μεταξύ Γιούνκερ-Μοσκοβισί και Ντομπρόβσκις, αποφασίστηκε ότι η Κομισιόν «θα πάει με τα νερά του Eurogroup». Μόνο εάν η Γαλλία υποβάλει δικό της σχέδιο, που δεν αναμένεται, τότε η Κομισιόν θα στηρίξει τη γαλλική πρόταση.

Προβληματισμός για Τσίπρα

Αρκετοί αξιωματούχοι δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους για το ότι η Αθήνα δεν πίεσε περισσότερο για καλύτερη πρόταση. Στα πρακτικά του περασμένου Eurogroup o υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε πει ότι η τότε πρόταση ήταν η «χειρότερη των χειρότερων» και ότι θα χρειαζόταν χρόνο για να δει πώς θα τη διαχειριστεί πολιτικά.

Από την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο φάνηκε ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση κλίνει προς την πολιτική διαχείριση της πρότασης, μιας ελαφρά βελτιωμένης πρότασης, παρά το γεγονός ότι δεν εξασφαλίζεται η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση της ΕΚΤ.

Κάποιοι βέβαια λένε ότι ο κ. Τσίπρας απλά ακολουθεί τη συμβουλή που του έδωσε πριν από μερικούς μήνες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, να αφήσει τα πράγματα να κυλήσουν μέχρι και τις γερμανικές εκλογές, καθώς υπάρχει σοβαρή πιθανότητα ο νέος συνασπισμός να φέρει και αλλαγή στο υπουργείο Οικονομικών καθώς κρίνεται πλέον πιο σημαντικό από το ΥΠΕΞ και το κόμμα του συνασπισμού θα το ζητήσει πρώτο απ' όλα.

Συμβουλή αρκετά ριψοκίνδυνη...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v