Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο από το Eurogroup

Η Αθήνα δεν έχει άλλη επιλογή από το να δεχτεί τη διαθέσιμη συμφωνία, σημειώνει η JP Morgan. Αναμένονται εύσημα για την προσαρμογή και μεγαλύτερη δόση, σε εκκρεμότητα το χρέος. Πιθανή μια δέσμευση για συζήτηση του QE εντός του έτους.

JP Morgan: Ποιο είναι το χειρότερο σενάριο από το Eurogroup

Το Eurogroup της 15ης Ιουνίου αναμένεται να αποφασίσει την εκταμίευση της επόμενης δόσης για την Ελλάδα, ωστόσο η συμφωνία που εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί δύσκολα θα ανοίξει τον δρόμο για συμμετοχή της χώρας στο QE, αναφέρει η JP Morgan σε ανάλυσή της. 

Ο οίκος επισημαίνει ότι το θέμα της συμμετοχής στην ποσοτική χαλάρωση θα παραμείνει σε εκκρεμότητα για τους επόμενους μήνες και θα ξανανοίξει πιο δημιουργικά προς το τέλος του έτους, μετά και τις γερμανικές εκλογές. 

Οι προσδοκίες της Αθήνας για επαρκείς λεπτομέρειες αναφορικά με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και ένα θετικό DSA από όλους τους θεσμούς -κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για το QE-, έχουν αποδειχθεί υπερβολικές, δεδομένων των αποκλίσεων μεταξύ του ΔΝΤ και της Ευρώπης.

Σύμφωνα με την JP Morgan, η Ελλάδα θα λάβει τα εύσημα για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και θα αποφασιστεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης. Το ζήτημα της ελάφρυνσης χρέους αναμένεται να παραμείνει σε εκκρεμότητα, μετά τον διαφαινόμενο συμβιβασμό με συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα «επί της αρχής».

Οπως αναφέρει ο οίκος, αυτό είναι το maximum που μπορεί να πετύχει η Αθήνα σε αυτή τη φάση. Είναι πιθανό να υπάρξει μια νέα δέσμευση των Ευρωπαίων για να συζητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους πριν το τέλος του έτους αλλά και μια μεγαλύτερη δόση, άνω των 10 δισ., με στόχο και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου. Η Αθήνα δεν έχει επιλογή παρά να δεχτεί τη διαθέσιμη συμφωνία. 

Στο χειρότερο σενάριο, ενδέχεται η ελληνική κυβέρνηση να οδηγήσει τις τελικές αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής της 22ας Ιουνίου, αλλά ο αμερικανικός οίκος αναμένει ότι οι εταίροι θα εξηγήσουν ότι δεν υπάρχει αξία σε αυτή την πρόσθεση καθυστέρηση. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v