Ολη η πρόταση της Επιτροπής για επικαιροποίηση του Μνημονίου

Το έγγραφο της Κομισιόν που εισηγείται τις τροποποιήσεις στο πρόγραμμα διάσωσης μετά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης. Οι προβλέψεις για πλεονάσματα, χρέος, μεταρρυθμίσεις.

Ολη η πρόταση της Επιτροπής για επικαιροποίηση του Μνημονίου

Η πρόταση της Επιτροπής για την απόφαση που θα επικαιροποιεί το Μνημόνιο που υπέγραψε η Ελλάδα το 2015, μετά τις εξελίξεις και τις αποφάσεις που ελήφθησαν στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, παρουσιάζεται σε έγγραφο της Κομισιόν.

Στο έγγραφο, που περιγράφονται τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο πλαίσιο της β’ αξιολόγησης, σημειώνεται πως η οικονομία επέδειξε ανθεκτικότητα στη διάρκεια της περιόδου αβεβαιότητας και σύμφωνα με την Κομισιόν μπορεί φέτος να αναπτυχθεί με ρυθμό 2,1% του ΑΕΠ.

Καταγράφει την απόφαση του Μαΐου του 2016 αναφορικά με τη ρύθμιση του χρέους με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα που εφαρμόζονται, τα μεσοπρόθεσμα που αν χρειαστεί θα εφαρμοστούν στο τέλος του προγράμματος και τα μακροπρόθεσμα μέτρα.

Σημειώνεται η στόχευση για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% φέτος και 3,5% από το 2018 και για μεσοπρόθεσμο διάστημα. Επ’ αυτού η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για επιπρόσθετα δομικά μέτρα που θα οδηγούν σε εξοικονόμηση 0,3% του ΑΕΠ ως το 2018.

Καταγράφεται το πακέτο μέτρων-αντιμέτρων για το 2019 και το 2020 (συντάξεις-αφορολόγητο), αλλά και οι δεσμεύσεις για τον οδικό χάρτη άρσης των capital controls. Υπάρχει επίσης η απαίτηση εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ και η πρόβλεψη ότι δεν θα ανατραπούν οι αλλαγές στα εργασιακά που επιβλήθηκαν το 2011 πριν από τη λήξη του προγράμματος.

* Δείτε όλο το έγγραφο στη στήλη Συνοδευτικό Υλικό.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v