Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ντάισελμπλουμ: Περισσότερη σαφήνεια αλλά όχι αριθμοί για χρέος

Περισσότερη σαφήνεια αλλά όχι «νούμερο» για το χρέος, καθώς αυτό θα συμβεί το 2018, βλέπει ο πρόεδρος του Eurogroup. Εχει εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα η Αθήνα. Θα υπάρξει λύση σήμερα, εκτιμά ο Ελληνας ΥΠΟΙΚ.

Ντάισελμπλουμ: Περισσότερη σαφήνεια αλλά όχι αριθμοί για χρέος

O υπουργός οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αισιόδοξος πως θα υπάρξει σήμερα συμφωνία για την Ελλάδα στο Eurogroup, όπως δήλωσε προσερχόμενος στο κτίριο όπου θα πραγματοποιηθεί η ετήσια συνέλευση του ESM. 

Ερωτηθείς για το αν περιμένει συμφωνία στη συνάντηση των ΥΠΟΙΚ, που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο, ο κ. Τσακαλώτος τόνισε ότι είναι "αισιόδοξος".

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι υπάρχει συμφωνία μεταξύ των θεσμών ότι η Αθήνα έχει εκπληρώσει όλα τα προαπαιτούμενα για τη δόση.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης δεν θα λάβουν σήμερα τελική απόφαση για το ύψος της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, ανέφερε ότι θα δώσουν περισσότερη σαφήνεια για το πώς θα μεθοδευτεί η ελάφρυνση χρέους του χρόνου. 

«Σήμερα θα δώσουμε περισσότερη σαφήνεια στην Ελλάδα και το ΔΝΤ που έχει ζητήσει αυτή τη σαφήνεια, για το πώς θα προχωρήσουμε, πώς θα μεθοδεύσουμε την απαιτούμενη ελάφρυνση χρέους του χρόνου», σημείωσε. 

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία του πώς θα ρυθμιστεί αυτή η ελάφρυνση, ποιος θα την υλοποιήσει και πώς θα αποφασίσουμε μετά για το συνολικό πακέτο. Αυτές τις συζητήσεις θα κάνουμε σήμερα. Δεν θα υπάρξει ένα νούμερο που θα διαρρεύσει μετά από αυτό. Το νούμερο θα προκύψει στο τέλος του προγράμματος», τόνισε.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ εμφανίστηκε αισιόδοξος δηλώνοντας ότι είναι μια νέα φάση, πηγαίνουμε σε διαδικασία προετοιμασίας της χώρας για την επιτυχημένη έξοδό της από το πρόγραμμα.

Αισιόδοξη για «λευκό καπνό» η Αθήνα 

Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος σημείωνε ότι μπορεί και να υπάρξει «λευκός καπνός» σήμερα, στο Eurogroup. Αλλά, συμπλήρωναν, είναι πολύ νωρίς ακόμη για να είναι κανείς βέβαιος ποια θα είναι η κατάληξη από τη σημερινή διαδικασία.

Αυτές οι εκτιμήσεις έρχονται μόλις ένα 24ωρο αφότου πάλι μέσω ΑΠΕ κυβερνητική πηγή κατέβαζε πολύ τον πήχη, υποστηρίζοντας ότι «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου. Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την "καυτή πατάτα" θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η κ. Μέρκελ».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v