Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ESM: Νέα αβεβαιότητα θα υπονομεύσει την ανάκαμψη της Ελλάδας

Η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα, το μεγάλο φορολογικό βάρος και οι αδυναμίες του τραπεζικού τομέα περιορίζουν την ανάπτυξη, σημειώνει το Ταμείο. Υπέρ της διεύρυνσης της φορολογικής βάσης. Δεσμευμένη σε μεταρρυθμίσεις η κυβέρνηση.

ESM: Νέα αβεβαιότητα θα υπονομεύσει την ανάκαμψη της Ελλάδας

Παρά τις σημαντικές επιτυχίες του προγράμματος, η Ελλάδα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις, τονίζει ο ESM στο ετήσιο δελτίο του.

Οπως σημειώνει, η πολιτική και οικονομική αβεβαιότητα αποσταθεροποιεί το επιχειρηματικό περιβάλλον. Σε συνδυασμό με το μεγάλο φορολογικό βάρος και έναν εγχώριο τραπεζικό τομέα που είναι επιβαρυμένος με ένα μεγάλο φορτίο μη εξυπηρετούμενων δανείων, η συνολική κατάσταση περιορίζει την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Οι μεταρρυθμίσεις του 2016 στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό σύστημα ήταν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση.

Αλλά το συνταίριασμα της αναγκαίας μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής σταθερότητας με τη βιώσιμη ανάπτυξη απαιτεί πιο φιλόδοξες πρωτοβουλίες, όπως η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Εξίσου, ο τραπεζικός τομέας πρέπει να μειώσει σημαντικά τον υψηλό λόγο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, το οποίο θα βοηθήσει να ξεκλειδώσει ο τραπεζικός δανεισμός, να στηριχτούν οι επενδύσεις και να ολοκληρώσει μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της διοικητικής δομής των τραπεζών.

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων σημείωσε κάποια πρόοδο το 2016, αλλά πρέπει να ενισχυθεί η ανεξαρτησία του από πολιτικές επιρροές. Στο ίδιο πνεύμα, η κυβέρνηση πρέπει να ενισχύσει το πλαίσιο ιδιωτικοποιήσεων, καθιστώντας το νέα ταμείο ιδιωτικοποιήσεων, την Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας, πλήρως λειτουργικό, ώστε η Ελλάδα να προωθήσει γρήγορα το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
Παρά τα ορατά σημάδια ανάκαμψης, η ελληνική οικονομία συνεχίζει να λειτουργεί σε ένα δύσκολο περιβάλλον.

Περαιτέρω καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος και η νέα πολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν κίνδυνο υπονόμευσης των επιτυχιών του προγράμματος και άσκησης σημαντικών πιέσεων στην οικονομία. Η ελληνική κυβέρνηση, σε στενή συνεργασία με τους εταίρους, καλείται να αντιμετωπίσει αποφασιστικά τις εναπομείνασες αδυναμίες και να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος. Η αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων είναι εξαιρετικά κρίσιμη σε αυτό το σταυροδρόμι για να διασφαλιστεί μια ομαλή μεταμόρφωση της ακόμα εύθραυστης ανάκαμψης σε μια βιώσιμη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη.

Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι η χώρα πρέπει να αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα από άλλες για να εκσυγχρονίσει την οικονομία της και η διακοπή αυτής της διαδικασίας στις αρχές του 2015 είχε εξαιρετικά μεγάλο κόστος. Αλλά και η Ελλάδα μπορεί να σταθεί στα πόδια της, εφόσον εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που συμφώνησε με τους πιστωτές.

Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει μια έγκαιρη και επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος του ESM, μια επιστροφή στη βιώσιμη πρόσβαση στις αγορές και μια μακροχρόνια ανάπτυξη. Η ελληνική κυβέρνηση είναι δεσμευμένη σε μεταρρυθμίσεις που έχουν στόχο την αποκατάσταση της δημοσιονομικής βιωσιμότητας, τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, της τόνωσης της ανάπτυξης, της ανταγωνιστικότητας και των επενδύσεων.

Για παράδειγμα, πρέπει να απορρυθμίσει την αγορά ενέργειας, να διατηρήσει τη μεγαλύτερη ευελιξία που επιτεύχθηκε στην αγορά εργασίας και να μεταρρυθμίσει τη δημόσια διοίκηση.

Η οικονομία «έκατσε» στα τέλη του 2016

Η κυβέρνηση εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 3,9% το 2016, ανέφερε η Eurostat τον Απρίλιο του 2017 (το οποίο μεταφράστηκε σε 4,2% με βάση τον ορισμό του πλεονάσματος στο πρόγραμμα), υπερβαίνοντας κατά πολύ τον στόχο του 0,5% του ΑΕΠ. Αυτή η σημαντική υπεραπόδοση δείχνει ότι οι δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις, ειδικά στην πλευρά των εσόδων, αποδίδουν καρπούς.

Στο τέλος Δεκεμβρίου, οι αρχές εξυπηρέτησαν καθυστερούμενες οφειλές 3,4 δισ. ευρώ σε καθαρούς όρους, κυρίως στον κοινωνικό τομέα, με χρηματοδότηση τόσο από τα ταμεία του ESM όσο και από τους πόρους της κυβέρνησης. Το επίσημα καταγεγραμμένο ύψος των καθυστερούμενων οφειλών, συμπεριλαμβανομένων των επιστροφών φόρου, ανήλθε στα 4,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016. Το χρέος σκαρφάλωσε στο 179% του ΑΕΠ το 2016.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v