Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσακαλώτος: Υπάρχει τώρα φως στην άκρη του τούνελ

Αναγνωρίζουμε ότι δεν πρέπει το τέλειο να είναι εχθρός του καλού, τόνισε και δήλωσε πολύ πιο ευχαριστημένος απ' ό,τι στις 22 Μαΐου. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, η έξοδος στις αγορές θα κριθεί σε τεχνικό επίπεδο.

Τσακαλώτος: Υπάρχει τώρα φως στην άκρη του τούνελ

Θέλαμε διαύγεια για το συνολικό πρόγραμμα. Αυτό αισθανθήκαμε ότι δεν υπήρχε τον προηγούμενο μήνα για τον ελληνικό λαό και τις αγορές, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Τώρα υπάρχει πολύ σημαντικότερη διαύγεια. Ηταν όση περίμενε ο ελληνικός λαός μετά τις θυσίες που έκανε; Ισως όχι. Αναγνωρίζουμε ότι δεν πρέπει το τέλειο να είναι εχθρός του καλού. Ολοι ήθελαν να συμβιβαστούν.
Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό, την ομάδα διαπραγμάτευσης, τους βουλευτές, συμπλήρωσε.

Όπως είπαν πολλοί σήμερα, υπάρχει τώρα φως στο τέλος του τούνελ, τόνισε και ευχαρίστησε τόσο τον Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και τον Μπ. Λεμέρ.

Μπορούμε να κοιτάμε μπροστά με αισιοδοξία. Η τελευταία παράγραφος στην ανακοίνωση λέει ότι θα στηρίξουμε την Ελλάδα για να βγει στις αγορές και να σταθεί στα πόδια της.

Το πετυχαίνουμε με καλύτερη διαύγεια στο χρέος. Υπάρχει περισσότερη διαύγεια στα μεσοπρόθεσμα μέτρα και παράλληλα υπάρχει ένας μηχανισμός που θα σχετίζει την ανάπτυξη με την αύξηση ή μείωση των μέτρων για το χρέος.

Υπάρχει επίσης έμφαση στις επενδύσεις και την ανάπτυξη. Αυτό είναι κρίσιμο, γιατί βλέπουμε και τον παρονομαστή στη σχέση χρέος/ΑΕΠ.

Ολο αυτό μάς δίνει εμπιστοσύνη ότι θα είμαστε σε θέση να βγούμε από το πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018.

Είμαι πολύ πιο χαρούμενος τώρα, απ’ όσο ήμουν στις 22 Μαΐου, συμπλήρωσε με νόημα.

Οπως είπε, η έξοδος στις αγορές είναι τεχνικό θέμα. Με αυτή τη συμφωνία ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ θα κρίνει πότε και πώς θα κινηθεί. Δεν είναι πολιτική απόφαση. Το πολιτικό θέμα είναι το πλαίσιο που αποφασίστηκε στο Eurogroup. Το τεχνικό θέμα δεν θα το αποφασίσει ο υπουργός Οικονομικών.

Αναφορικά με τη θέση του ΔΝΤ τόνισε ότι είναι πιο υποστηρικτική απ’ ό,τι στις 22 Μαΐου. Είναι σημαντικό για τις αγορές. Δείχνει ότι είναι πιο ενεργό. Το γεγονός ότι λέει πως είναι ένα βήμα μπροστά, σίγουρα δεν είναι απογοητευτικό.

Δεν μπορώ να προκαταβάλω την απόφαση της ΕΚΤ για το QE. Για την ΕΚΤ ίσως είναι σημαντικό ότι αναλήφθηκε ευθύνη από το Eurogroup για να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα κανονικά.

Όπως είπε ο Γ. Χουλιαράκης, για πρώτη φορά υπάρχει ένας καθορισμός των μέτρων για το χρέος αλλά και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό στηρίζεται σε ρεαλιστικές παραδοχές για την ανάπτυξη αλλά και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις.

Συνολικά το πακέτο είναι θετικό, όπως πιστεύουμε.

Σε ό,τι αφορά στην εκταμίευση του ΔΝΤ, είπε ότι το ΔΝΤ θα επανακαθορίσει την εκτίμηση για το χρέος πολύ πριν λήξει το πρόγραμμα. Όπως είπε, δεν πιστεύει ότι θα χρειαστεί να χρηματοδοτήσει το ΔΝΤ το πρόγραμμα, δεδομένου ότι υπάρχει μεγάλο ποσό του ESM, που δεν φαίνεται ότι θα χρησιμοποιηθεί.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v