Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Λαγκάρντ: Να προσδιοριστούν άμεσα τα μέτρα για το χρέος

«Είναι ώρα να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, σε θετικές εξελίξεις», δηλώνει η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ. Ζητά να αποσαφηνιστούν το γρηγορότερο τα μέτρα για το χρέος. Ολοι αναγνωρίζουν ότι χρειάζεται αναδιάρθρωση.

Λαγκάρντ: Να προσδιοριστούν άμεσα τα μέτρα για το χρέος

Ισχυρή έκφραση στήριξης χαρακτήρισε την έγκριση που έδωσε το Eurogroup, για την εκταμίευση 8,5 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Ήταν μια σημαντική στιγμή γιατί όλοι αναγνώρισαν την τεράστια προσπάθεια του ελληνικού λαού και τις θυσίες που έγιναν, σημείωσε η Κριστίν Λαγκάρντ αναφορικά με το Eurogroup. Όπως είπε «είναι ώρα να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη, τις επενδύσεις, σε θετικές εξελίξεις».

Ωστόσο τόνισε ότι το Ταμείο ζητεί να προσδιοριστούν άμεσα οι παράμετροι για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προκειμένου να συμμετάσχει χρηματοδοτικά στο πρόγραμμα.

Η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι θα εισηγηθεί στο δ.σ. του Ταμείου την έγκριση μίας «επί της αρχής» συμφωνίας, επέμεινε ωστόσο ότι εκταμίευση χρημάτων από το ΔΝΤ, θα υπάρξει μόνο με σαφήνεια στα μέτρα για το χρέος.

Σημείωσε επίσης ότι οι πιστωτές αναγνωρίζουν πως το χρέος πρέπει να αναδιαρθρωθεί.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ, στην ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, τόνισε ότι απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις για το εύρος και τον τύπο των μέτρων που θα παρασχεθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας σε ό,τι αφορά στο χρέος.

Παράλληλα σημείωνε ότι με την κατ’ ερχήν έγκριση, η αποδέσμευση των κονδυλίων του ΔΝΤ θα εξαρτάται από την εφαρμογή των πολιτικών και από τη λήψη εξασφαλίσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε αυτό να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο.

Η ανακοίνωση της Κ. Λαγκάρντ

«Θα ήθελα να ανακοινώσω την πρόθεσή μου να προτείνω στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ την Κατ’ Αρχήν Έγκριση μιας νέας Συμφωνίας Stand-By του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Παρατηρήσαμε πρόσφατα μια σημαντική πρόοδο στον τομέα των μεταρρυθμίσεων στις πολιτικές εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης, με μια τεχνική συμφωνία που συνοδεύτηκε από σχετική νομοθεσία που ενέκρινε η Ελληνική Βουλή για την υποστήριξή της.

Παρατηρήσαμε επίσης μια πρόοδο στην ελάφρυνση του χρέους, αν και απαιτούνται περαιτέρω συζητήσεις για το εύρος και τον τύπο των μέτρων που θα παρασχεθούν από τους Ευρωπαίους πιστωτές της Ελλάδας. «Η Κατ’ Αρχήν Έγκριση είναι μια διαδικασία στην οποία βασίστηκε το ΔΝΤ κατά το παρελθόν, όταν είχε υπάρξει συμφωνία σχετικά με τις πολιτικές στις οποίες θα βασιζόταν ένα πρόγραμμα που υποστηριζόταν από το ΔΝΤ, χωρίς όμως να έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία μεταξύ της χώρας-μέλους και των πιστωτών της σχετικά με νέα χρηματοδότηση ή την ελάφρυνση του χρέους.

Στην περίπτωση της Ελλάδας, η Κατ’ Αρχήν Έγκριση θα επέτρεπε στο ΔΝΤ να υποστηρίξει την πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των πολιτικών, ενώ η αποδέσμευση των πόρων βάσει της συμφωνίας του ΔΝΤ θα γινόταν υπό τον όρο ότι οι Ευρωπαίοι πιστωτές της Ελλάδας θα παρείχαν δεσμεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, οι οποίες θα ήταν επαρκείς για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι η Κατ’ Αρχήν Έγκριση συμβαδίζει με την αρχή που ακολουθεί από παλιά το ΔΝΤ, ότι οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα με την Ελλάδα πρέπει να βασίζεται στην προϋπόθεση των «δύο πυλώνων», δηλαδή των μεταρρυθμίσεων στις πολιτικές σε συνδυασμό με την ελάφρυνση του χρέους.

Με την Κατ’ Αρχήν Έγκριση, η αποδέσμευση των κονδυλίων του ΔΝΤ θα εξαρτάται από την εφαρμογή των πολιτικών και από τη λήψη εξασφαλίσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ώστε το χρέος να μπορεί να θεωρηθεί βιώσιμο. Περαιτέρω, η εκτίμηση της βιωσιμότητας του χρέους θα γίνει αποκλειστικά βάσει της ανάλυσης της βιωσιμότητας του χρέους που θα πραγματοποιηθεί από το ίδιο το ΔΝΤ. Αναμένεται ότι η Κατ’ Αρχήν Έγκριση θα περιλαμβάνει μια προληπτική συμφωνία Stand-By για ένα ποσό δανείου που θα είναι πολύ χαμηλότερο από το κατώτατο όριο της κατ’ εξαίρεσιν πρόσβασης. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα χρειαστεί να προσδιορίσει τις συγκεκριμένες λεπτομέρειες της Κατ’ Αρχήν Έγκρισης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η χρήση της Κατ’ Αρχήν Έγκρισης θα επιτρέψει στο ΔΝΤ να αξιοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και την ελάφρυνση του χρέους. Θα παράσχει την πεποίθηση στους πιστωτές να κάνουν εκταμιεύσεις στην Ελλάδα τον Ιούλιο βάσει του προγράμματος του ΕΜΣ -μειώνοντας με τον τρόπο αυτό πιθανές σοβαρές πιέσεις στην ελληνική οικονομία- και θα δημιουργήσει επίσης εμπιστοσύνη στους επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και της ευημερίας του ελληνικού λαού.

Ευελπιστώ ότι η συζήτηση σχετικά με συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορέσει να ολοκληρωθεί σύντομα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v