Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αγώνας δρόμου και αγκάθια για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Τεχνογνωσία και χρηματοδότηση από τη γερμανική KfW ζητεί το υπ. Οικονομίας. Δύσκολο το εγχείρημα, καθώς θα πρέπει να βρεθούν πόροι για την προικοδότησή της. Γιατί είναι δύσκολη η «αναβάθμιση» ΕΤΕΑΝ.

Αγώνας δρόμου και αγκάθια για την Αναπτυξιακή Τράπεζα

Σε έντονη κινητοποίηση, προκειμένου να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατό οι διαδικασίες για την ίδρυση και τη λειτουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χώρα, θα επιδοθεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Ήδη, όπως ανέφερε στο Euro2day.gr ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, στο επόμενο διάστημα και σε κάθε περίπτωση έως το τέλος του μήνα, θα υπάρξουν επαφές με τη γερμανική τράπεζα KfW, ώστε να παρασχεθεί σε πρώτη φάση τεχνογνωσία και σε δεύτερη χρηματοδότηση, ώστε ο διαχρονικός στόχος γα την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας στην Ελλάδα να πάρει σάρκα και οστά.

Τις επαφές από ελληνικής πλευράς θα επιβλέπει προσωπικά ο υπουργός Δημήτρης Παπαδημητρίου.

Η ανάγκη δημιουργίας της Αναπτυξιακής Τράπεζας είναι επιβεβλημένη για την Ελλάδα, ωστόσο, ο στόχος κάθε άλλο παρά εύκολος είναι. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της και στη συνέχεια να «προικοδοτηθεί» με τους απαραίτητους πόρους. Συνθήκη όπου, με τα σημερινά δεδομένα, είναι αρκετά δύσκολη.

Αυτή τη στιγμή, δημόσιοι πόροι που θα μπορούσαν να την προικοδοτήσουν δεν υπάρχουν. Τα κονδύλια του εθνικού σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τα οποία ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ, είναι δεσμευμένα για συγκεκριμένες δράσεις, οπότε δεν υπάρχει η δυνατότητα για τη μεταφορά τους. Επίσης, κοινοτικά κονδύλια δεν μπορούν να αποσπαστούν για την εκκίνηση των εργασιών της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

Συνεπώς, η μόνη ενδεδειγμένη λύση είναι η αναζήτηση πόρων από αναπτυξιακές τράπεζες των χωρών της ΕΕ, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και όπως ανέφερε το ανώτατο στέλεχος του υπουργείου, ιδιωτικά και ενδεχομένως κινέζικα κεφάλαια. Πρόκειται σαφώς για μια διαδικασία που θα απαιτήσει αρκετό καιρό και δεν είναι βέβαιο ότι θα έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Γνωρίζοντας τις δυσκολίες, το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και το ενδεχόμενο αναβάθμισης του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) σε αναπτυξιακή τράπεζα. Ωστόσο, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο μία αναπροσαρμογή του ΕΤΕΑΝ μάλλον θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα παρά θα έλυνε. Ο αναπροσανατολισμός του ΕΤΕΑΝ θα είχε νόημα αν είχε πραγματοποιηθεί από το περασμένο φθινόπωρο, όταν το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης κατέθεσε συγκεκριμένο σχέδιο στους θεσμούς, οι οποίοι όμως το απέρριψαν.

Έκτοτε, στο ΕΤΕΑΝ μεταφέρθηκαν πόροι του ΕΣΠΑ ύψους 400 εκατ. ευρώ για τη σύσταση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ ΙΙ), ακολούθησαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες για την υλοποίηση του προγράμματος και εντός των επόμενων ημερών αναμένεται η προκήρυξη πρόσκλησης ενδιαφέροντος στις τράπεζες για να επενδύσουν στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ και από πλευράς τους 400 εκατ. ευρώ (συνεπένδυση 1:1).

Μια αλλαγή του καταστατικού του ΕΤΕΑΝ που θα του επέτρεπε να χορηγεί απευθείας δάνεια, θα έθετε σε κίνδυνο την προγραμματισμένη παροχή ρευστότητας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που εκτιμάται να αρχίσει από τον Σεπτέμβριο. Το σημαντικότερο ωστόσο πρόβλημα είναι ότι, εκ των συνθηκών, θα ακύρωνε την υποσχετική του τραπεζικού συστήματος για τη διοχέτευση των συμφωνημένων πόρων στην αγορά, σε μια περίοδο που την έχει μεγάλη ανάγκη, καθώς το ΕΤΕΑΝ θα λειτουργούσε ανταγωνιστικά με το πιστωτικό σύστημα.

Δύσκολη και χωρίς νόημα θα ήταν και η δημιουργία μιας «Αναπτυξιακής Τράπεζας», η οποία θα αποτελούσε φορέα-ομπρέλα των χρηματοδοτικών μηχανισμών της χώρας. Σε ό,τι αφορά το ΕΤΕΑΝ, οι λόγοι προαναφέρθηκαν, ενώ σε ό,τι αφορά το Ταμείο Συνεπενδύσεων (Equi Fund), το οποίο εκτιμάται ότι θα είναι σε επιχειρησιακή λειτουργία το ερχόμενο φθινόπωρο, υπενθυμίζουμε ότι τη διαχείρισή του την έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, το οποίο έχει εισφέρει και τα 60 εκ των 260 εκατ. αρχικών κεφαλαίων του Ταμείου.

Γι' αυτό και θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί ένα σχέδιο υπαγωγής του σε έναν ευρύτερο και μάλιστα δημόσιο φορέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v