Μια αποκλειστική συνεργασία του Euro2day.gr

Αντωνακόπουλος: Δεν είχα καμία επαφή με στελέχη της μητρικής Siemens

"Δεν είχα καμία επαφή με στελέχη της μητρικής Siemens. Μια φορά είχε έρθει ο Χριστοφοράκος στο γραφείο μου να μου πει για ένα θέμα που αφoρούσε τη Cosmote. Δεν ήμουν αρμόδιος και τον παρέπεμψα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote. Ήταν η μόνο επαφή που είχα", ανέφερε ο Ελευθέριος Αντωνακόπουλος.

Αντωνακόπουλος: Δεν είχα καμία επαφή με στελέχη της μητρικής Siemens

"Μέχρι το 2007 δεν υπήρχε κανένας θόρυβος γύρω από τη Siemens και τον ΟΤΕ. Η συμφωνία πήγαινε καλά. Το 2007, άνοιξε το "κουτί της Πανδώρας". Ένιωσα θλίψη όταν άκουσα ότι υπήρχαν "μαύρα ταμεία" και δόθηκαν μίζες", υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ ( Μάρτιος 2002- Μάιος 2004) κ. Ελευθέριος Αντωνακόπουλος, καταθέτοντας στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων όπου εκδικάζεται η υπόθεση της Siemens,

Επιπλέον ο κ. Ελευθέριος Αντωνακόπουλος επιχείρησε να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες υπεγράφησαν και εκτελούντο οι συμβάσεις για την ψηφιοποίηση του δικτύου αλλα και τους λόγους που επελέγη η Siemens.

"Eπρεπε να δώσουμε τεχνογνωσία στο "Αθήνα 2004" ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτό έπρεπε να γίνει μέχρι τον Αύγουστο του 2002 και η συμφωνία για τη παραγγελία του τηλεπικοινωνιακού υλικού υπεγράφη τον Ιούλιο. Ήταν πολύ λίγος ο χρόνος . Γιαυτό και η Επιτροπή Αξιολόγησης δεν ζήτησε ανταγωνιστική προσφορά", είπε ο κ. Αντωνακόπουλος.

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους που επελέγη η Siemens υποστήριξε ότι " υπάρχει το ζήτημα της συμβατότητας των συστημάτων. Δεν είμαι τεχνικός , αλλά τότε οι αρμόδιες υπηρεσίες μου το είχαν εξηγήσει. Το 95% του δικτύου ήταν Siemens και Ιντρακομ", είπε. προσθέτοντας οτι " εάν ο ΟΤΕ ήθελε να έχει καλή εταιρεία, έπρεπε να παρέχει καλές υπηρεσίες και να έχει καλούς προμηθευτές".

Ως προς το αν τελικώς ο ΟΤΕ ζημιώθηκε από την συμφωνία, ο μάρτυρας έδωσε επί της ουσίας διπλή απάντηση. " Αν υποθέσουμε ότι δόθηκαν τα ποσά και αν είχαν συμπεριληφθεί (σ.σ. οι μίζες) στην τιμή μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία ο ΟΤΕ. Υποθετικά μπορεί να πει κανείς ότι υπέστη ζημία. Λέω υποθετικά γιατί πρέπει να εξεταστούν διάφορες πτυχές και θα πρέπει να αποδειχθεί και η δωροδοκία". Λίγο αργότερα, απαντώντας σε ερώτηση συνηγόρου υπεράσπισης, ο κ. Αντωνακόπουλος υποστήριξε ότι " ωφελήθηκε ο ΟΤΕ από την υπογραφή της σύμβασης με τη Siemens , ενώ ωφελήθηκε και το κράτος γιατί με την αύξηση των εσόδων έπαιρνε καλύτερα μερίσματα από τις μετοχές .

Ο κ. Αντωνακόπουλος είπε στο δικαστήριο ότι δεν γνωρίζει κανέναν από τους κατηγορούμενους Γερμανούς επικεφαλής της Siemens , ούτε και τον Πρόδρομο Μαυρίδη, ενώ για τον Χριστοφοράκο είπε ότι είχαν συναντηθεί μόνο μία φορά.

"Δεν είχα καμία επαφή με στελέχη της μητρικής Siemens. Μια φορά είχε έρθει ο Χριστοφοράκος στο γραφείο μου να μου πει για ένα θέμα που αφoρούσε τη Cosmote. Δεν ήμουν αρμόδιος και τον παρέπεμψα στον διευθύνοντα σύμβουλο της Cosmote. Ήταν η μόνο επαφή που είχα".

Ο κ. Αντωνακόπουλος ρωτήθηκε για τον ρόλο του εκ των κατηγορουμένων Γ. Σκαρπέλη (πρώην γενικού διευθυντή του ΟΤΕ). " Την περίοδο εκείνη ήταν εντεταλμένος αντιπρόεδρος. Δεν ήταν διακοσμητικός ο ρόλος του, αλλά στα θέματα σταθερής τηλεφωνίας δεν είχε εκτελεστικό ρόλο. Φυσικά γνώριζε τα θέματα και συμμετείχε στις αποφάσεις που λάμβάνονταν. Δεν ήταν στο περιθώριο", είπε.

Εύα Καραμανώλη e.karamanoli@euro2day.gr

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus