Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Fitch: Αναβάθμισε τα rating βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών

Η αναβάθμιση αντανακλά σύμφωνα με τη Fitch τη βελτιωμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών. Ενισχύεται η εμπιστοσύνη από το κλείσιμο της αξιολόγησης, διευκολύνοντας μια ισχυρότερη ανάπτυξη των καταθέσεων.

Fitch: Αναβάθμισε τα rating βιωσιμότητας των ελληνικών τραπεζών

H Fitch αναβάθμισε τις αξιολογήσεις βιωσιμότητας (Viability Ratings) της Εθνικής Tράπεζας, της Eurobank, της Πειραιώς και της Αlpha Bank σε «CCC» από «F». 

Tην ίδια στιγμή, ο οίκος αξιολόγησης διατήρησε την μακροπρόθεσμη αξιολόγηση του αξιόχρεου (IDR) των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών σε καθεστώς «περιορισμένης χρεοκοπίας» (Restrective Default).

Η αναβάθμιση των «αξιολογήσεων βιωσιμότητας» αντανακλά τη βελτιωμένη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με το διεθνή οίκο.

Αντανακλά επίσης την εκτίμηση των αναλυτών του οίκου πως η επιτυχής ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος θα μειώσει τα πολιτικά ρίσκα, θα βελτιώσει την εμπιστοσύνη και θα διευκολύνει μια ισχυρότερη ανάπτυξη των καταθέσεων στο δεύτερο εξάμηνο του 2017.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατέγραψε συνολικά περίπου 6 δισ. ευρώ εισροών σε καταθέσεις στην Ελλάδα από τότε που επιβλήθηκαν τα capital controls ως το τέλος του Απριλίου του 2017, οι μισές εκ των ήταν καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα. Σχεδόν όλες οι εισροές έγιναν μετά το τέλος του Μαϊου του 2016, ύστερα από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την χαλάρωση των capital controls τον Ιούλιο του 2016. Η συμφωνία που επιτεύχθηκε ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της στις 15 Ιουνίου του 2017 για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και η εκταμίευση περίπου 8,5 δισ. ευρώ, θα ανοίξει το δρόμο για περαιτέρω βελτίωση της εμπιστοσύνης. Αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανάπτυξη των καταθέσεων, ειδικά από τη στιγμή που το νέο χρήμα στο τραπεζικό σύστημα δεν υπόκειται σε περιορισμούς» γράφουν.

Oι ίδιοι τονίζουν ωστόσο, πως οι «αξιολογήσεις βιωσιμότητας» αντανακλούν επίσης και την αδύναμη ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών και την κεφαλαιακή επιβάρυνση από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Η Fitch επισημαίνει ακόμα πως δεν αναμένει πλήρη άρση των capital controls βραχυπρόθεσμα, αλλά αναμένει σταδιακά βήματα προς μια χαλάρωση των ελέγχων και συγκεκριμένα μια σταδιακή κατάργηση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών από τραπεζικούς λογαριασμούς. Μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, αναμένεται μια περαιτέρω αύξηση στο μηνιαίο όριο αναλήψεων. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v