Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΕΠΑ: Γκάζι... στα οικονομικά αποτελέσματα και στις επενδύσεις

Ισχυρή αύξηση σημείωσαν τα κέρδη της εταιρείας το προηγούμενο έτος. Το 70% των ποσοτήτων αερίου απορρόφησαν οι ηλεκτροπαραγωγοί, αφού μειώθηκε η παραγωγή ρεύματος από λιγνίτη. Νοικοκύρεμα και επενδύσεις, η «συνταγή» του CEO Θ. Κιτσάκου.

ΔΕΠΑ: Γκάζι... στα οικονομικά αποτελέσματα και στις επενδύσεις

Καρπούς άρχισε να αποδίδει στη ΔΕΠΑ το οικονομικό νοικοκύρεμα και οι σωστές προβλέψεις της διοίκησης της εταιρίας, με το μάνατζμεντ και τις επιλογές που άσκησε ο διευθύνων σύμβουλός της Θεόδωρος Κιτσάκος.

Έτσι, τα ετήσια αποτελέσματα της επιχείρησης κινήθηκαν το 2016 ανοδικά, χάρη φυσικά και στη μεγάλη αύξηση των πωλήσεων φυσικού αερίου, κυρίως προς τους ηλεκτροπαραγωγούς.

Αν και ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 10% στα 862 εκατ. ευρώ λόγω της μεγάλης βουτιάς των τιμών, εντούτοις ο περσινός όγκος των πωλήσεων αερίου ανήλθε στα 42,7 εκατ. MWh (χωρίς να ληφθούν υπόψη οι πωλήσεις στο ΔΕΣΦΑ για αέριο εξισορρόπησης). Ήταν δηλαδή αυξημένος κατά 34%, σε σχέση με τις πωλήσεις του 2015. Η άνοδος αυτή προήλθε από τον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής, όπου η μειωμένη τιμή του φυσικού αερίου κατέστησε το καύσιμο ανταγωνιστικό έναντι του λιγνίτη.

Ο όγκος των δημοπρασιών φυσικού αερίου της ΔΕΠΑ ανήλθε στα 3,2 εκατ. MWh, αυξημένος κατά 18% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Τα κέρδη μετά από φόρους για την εταιρία αυξήθηκαν στα 105,7 εκατ. ευρώ έναντι 14,1 εκατ. ευρώ το 2015, κι αυτό επειδή, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ, η εταιρία πέρυσι είχε κάνει προβλέψεις για ρήτρες που πλήρωσε.

Η συνολική αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα το 2016 ανήλθε σε 44,5 εκατ. MWh, έναντι 34,1 εκατ. MWh το 2015 και όπως προαναφέρθηκε, οι πωλήσεις της εταιρείας ανήλθαν πέρυσι σε 42,7 εκατ. MWh. Από αυτές, το 70% αντιστοιχεί στην ηλεκτροπαραγωγή, το 10% στη βιομηχανία, το 13% στις ΕΠΑ και το 7% στη Δημοπρασία.

Το 2016 η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας κατέγραψε οριακή μείωση 0,3%. Η συμμετοχή του φυσικού αερίου στο μείγμα παραγωγής ανήλθε σε 24,4% από 14,1% το 2015, ενώ του λιγνίτη μειώθηκε σε 29,1% από 37,8% το 2015. Η παραγωγή από ΑΠΕ σημείωσε αύξηση 8,5% ενώ η υδροηλεκτρική παραγωγή και οι καθαρές εισαγωγές κατέγραψαν μείωση κατά 10,2% και 8,46% αντίστοιχα.

Το 2016 η ποσότητα που εισήχθη στο ελληνικό σύστημα από τρίτους εκτιμάται σε περίπου 1,8 εκατ. MWh, εκ των οποίων 900 εκατ. MWh μέσω φορτίων LNG και 900 εκατ. MWh μέσω αερίου αγωγού.

Η ΔΕΠΑ παρέλαβε από την Gazprom Export (Ρωσία) συνολικά περίπου 2,38 δισεκατομμύρια Nm3 (2,56 δισεκατομμύρια κυβικά, στις μονάδες της σύμβασης), καλύπτοντας την υποχρέωση παραλαβής της ελάχιστης συμβατικής ποσότητας του έτους.

Αντίστοιχα, η ΔΕΠΑ παρέλαβε από την BOTAS (Τουρκία) περίπου 610 εκατ. Nm3 (690 εκατ. κυβικά, στις μονάδες της σύμβασης), καλύπτοντας την υποχρέωση παραλαβής της ελάχιστης συμβατικής ποσότητας του έτους. Επίσης, παρέλαβε από τη Sonatrach (Αλγερία) 15 φορτία Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου που ισοδυναμούν με ποσότητες περίπου 680 εκατ., καλύπτοντας την υποχρέωση παραλαβής της ελάχιστης συμβατικής ποσότητας του έτους.

Επενδύσεις

Οι επενδυτικές πρωτοβουλίες του ομίλου της ΔΕΠΑ περιλαμβάνουν την ανάπτυξη δικτύων αερίου σε υφιστάμενες και νέες περιοχές, την τροφοδοσία απομακρυσμένων από το δίκτυο περιοχών και πελατών, την ενίσχυση του δικτύου πρατηρίων φυσικού αερίου για τροφοδοσία οχημάτων, την ανάπτυξη υποδομών LNG μικρής κλίμακας, την προώθηση της χρήσης LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου καθώς και τη συμμετοχή για δημιουργία υποδομών στρατηγικού χαρακτήρα (IGB, East Med).

Έτσι, εντός του 2016, συνεχίστηκε η υλοποίηση του επιχειρηματικού σχεδίου αεριοκίνησης για τη διείσδυση του CNG στη λιανική αγορά καυσίμων κίνησης οχημάτων. Το επιχειρηματικό σχέδιο περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός βασικού δικτύου 12 πρατηρίων σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Λάρισα, Λαμία, μέσα σε υπάρχοντα πρατήρια με σήματα του ομίλου των ΕΛΠΕ, καθώς και δράσεις προβολής και προωθητικές ενέργειες, σε συνεργασία με αυτοκινητοβιομηχανίες και άλλους φορείς, για την απόκτηση πελατών και την ενεργοποίηση του κοινού.

Επιπλέον δημιουργήθηκε ομάδα έργου για την ανάπτυξη της δραστηριότητας τροφοδοσίας CNG σε περιοχές εκτός δικτύου. Στόχος της δραστηριότητας είναι η οδική μεταφορά φυσικού αερίου σε συμπιεσμένη μορφή για την τροφοδοσία καταναλωτών, απομακρυσμένων από το δίκτυο διανομής, που οι γεωγραφικές και οικονομικές συνθήκες δεν επιτρέπουν τη σύνδεσή τους.

Η δραστηριότητα θα ξεκινήσει με την τροφοδοσία με CNG μεμονωμένων βιομηχανικών και εμπορικών πελατών σε σχετικά μικρή απόσταση (έως 100 χλμ.) από υφιστάμενα δίκτυα, μέσω σταθμών συμπίεσης που θα δημιουργηθούν σε σημεία του υφιστάμενου συστήματος μεταφοράς και διανομής, επιτυγχάνοντας τη μεγαλύτερη δυνατή κάλυψη των δυνητικών καταναλωτών, σε Θράκη, Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησο. Οι αναγκαίες υποδομές της δραστηριότητας περιλαμβάνουν τους σταθμούς συμπίεσης, φορτηγά μεταφοράς CNG με ειδικές συστοιχίες αποθήκευσης και σταθμούς αποσυμπίεσης στις εγκαταστάσεις του καταναλωτή.

Η ΔΕΠΑ επίσης προχωρά και σε έργα ανάπτυξης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) μικρής κλίμακας. Οι δράσεις του ευρωπαϊκού προγράμματος POSEIDON MED II, στο οποίο η ΔΕΠΑ είναι συντονιστής, εκτελούνται σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου. Σκοπός του είναι η εκπόνηση όλων των τελικών μελετών για τη δημιουργία της πλήρους αλυσίδας τροφοδοσίας του LNG ως ναυτιλιακού καυσίμου στη Ν.Α. Μεσόγειο. Στο πλαίσιο της συμμετοχής της, η εταιρεία, μεταξύ άλλων, μελετά όλες τις πτυχές πιθανών συνεργειών, των πιθανών τερματικών αποθήκευσης καθώς και των πλοίων μεταφοράς, με σκοπό τη βιωσιμότητα της δραστηριότητας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v