Η συνταγή για εξωστρέφεια και περισσότερες επενδύσεις

Περισσότεροι από 30 εκατ. τουρίστες θα έρθουν φέτος τόνισε η Ελ. Κουντουρά από το βήμα συνεδρίου του ΠΣΕ. Υπόσχεση για οριστική άρση των capital controls από τον Δημ. Τζανακόπουλο. Τις προϋποθέσεις για επανάκτηση της εμπιστοσύνης κατέγραψε ο Κ. Χατζηδάκης.

Η συνταγή για εξωστρέφεια και περισσότερες επενδύσεις

Ρεκόρ προκρατήσεων που κυμαίνεται από 15% έως και 70% κατέγραψε τους πρώτους μήνες του έτους η ελληνική τουριστική αγορά και αν πάνε όλα καλά, φέτος θα έχουμε πάνω από 30 εκατ. τουρίστες. Αυτό σημείωσε σήμερα η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, μιλώντας στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) «Οι δρόμοι της εξόδου από την κρίση: Εμπιστοσύνη, Επενδύσεις, Εξαγωγές».

Σύμφωνα με την υπουργό, τα αποτελέσματα του πενταμήνου ξεπερνούν κάθε προσδοκία. Σε αφίξεις, σε έσοδα και σε θέσεις εργασίας, τονίζοντας ότι επτά στις 10 νέες θέσεις εργασίας προέρχονται από τον τουρισμό.

Πάντως η κ. Κουντουρά απηύθυνε έκκληση στην τουριστική αγορά «να δεχθούμε όσους τουρίστες μπορούμε να εξυπηρετήσουμε, προκειμένου να μη δημιουργήσουμε αρνητικές εντυπώσεις κατά τη διάρκεια φιλοξενίας των τουριστών».

Όπως ανέφερε η υπουργός, ο τουρισμός αποτελεί ανάσα για την οικονομία και βασικό μοχλό ανάπτυξης, συνεισφέροντας άνω του 20% του ΑΕΠ, παρέχοντας ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας.

Εκτός από τα ρεκόρ αφίξεων που έχουν καταγραφεί τα τελευταία δύο έτη, υπάρχουν και τα ρεκόρ επενδύσεων, σημείωσε η ίδια αναφέροντας ότι πέραν του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδήλωσε στην πρώτη φάση του αναπτυξιακού νόμου, το 2016 κατατέθηκαν 142 επενδυτικοί φάκελοι για την αναβάθμιση τετράστερων και πεντάστερων μονάδων, αλλά και την κατασκευή νέων ξενοδοχείων άνω των 300 κλινών.

Η ίδια εστίασε στην προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος και τη μείωση της γραφειοκρατίας, τονίζοντας ότι «κωδικοποιήσαμε τη νομοθεσία 100 ετών σε μια πλατφόρμα».

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Οριστική άρση των capital controls

Την οριστική άρση των capital controls στο προσεχές διάστημα υποσχέθηκε από την πλευρά του στους εξαγωγείς ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Μιλώντας στο συνέδριο, ο κ. Τζανακόπουλος ανέδειξε τη σημασία των εξαγωγών για την ανάπτυξη της οικονομίας και κάλεσε τους παραγωγικούς φορείς «να σχεδιάσουμε όλοι μαζί την επόμενη ημέρα».

Αναφερόμενος στις θετικές επιδόσεις των εξαγωγών, σημείωσε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για περαιτέρω βελτίωση. Οι προϋποθέσεις αυτές, τόνισε, προκύπτουν από την πρόσφατη απόφαση του Eurogroup, η οποία αίρει τις αβεβαιότητες που σχετίζονται με το χρέος, την έξοδο στις αγορές και τη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη.

«Μας ασκήθηκε κριτική για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης. Σημασία δεν είχε το ποτέ αλλά το πώς. Κριτήριό μας δεν ήταν το κλείσιμο αλλά οι όροι. Είναι γνωστό ότι απορρίψαμε μια πρόταση στις 22 Μαΐου, η οποία δεν προέβλεπε τίποτα για τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο στις αγορές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τζανακόπουλος.

Η χώρα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω την κρίση και την καταστροφική ύφεση, να ολοκληρώσει το τρίτο πρόγραμμα, ώστε να μην επανέλθει ποτέ στον φαύλο κύκλο της ύφεσης, υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας.

Κωστής Χατζηδάκης: Πέντε προϋποθέσεις για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη

Στις πέντε προϋποθέσεις για να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία αναφέρθηκε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της ΝΔ, η πρώτη προϋπόθεση είναι μια μεταρρυθμιστική κυβέρνηση η οποία θα μπορέσει να εμπνεύσει εμπιστοσύνη εντός και εκτός συνόρων.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η δραστική αντιμετώπιση του ζητήματος των κόκκινων δανείων. Η κυβέρνηση έφερε, δυστυχώς, πρόσφατα έναν γραφειοκρατικό νόμο που μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα αντί να το λύσει. Έναν νόμο που μπορεί να προκαλέσει εσφαλμένες προσδοκίες, αλλά και «μποτιλιάρισμα» στην ίδια του την εφαρμογή.

Η τρίτη προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης έχει να κάνει με τη φορολογία, τονίζοντας ότι η πρόταση της ΝΔ περιλαμβάνει την αύξηση των αποσβέσεων στις νέες επενδύσεις παγίων σε ποσοστό μέχρι 200% αλλά και μείωση του φορολογικού συντελεστή επιπλέον 2%, όταν επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον 50 εργαζομένους αυξάνουν τις θέσεις εργασίας κατά 10% και πάνω.

Η τέταρτη προϋπόθεση έχει να κάνει με την ταχεία προώθηση ιδιωτικοποιήσεων. Οι οποίες εκτός από το ότι θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα βάλουν πολύτιμους πόρους στα ταμεία μας, θα συμβάλουν στην αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, ενισχύοντας τον εξαγωγικό προσανατολισμό της οικονομίας, ενώ ως πέμπτη προϋπόθεση ανέδειξε τις διαρθρωτικές αλλαγές.

Στέργιος Πιτσιόρλας: Πρέπει να αλλάξει το στρεβλό μοντέλο

Μπορούμε να τα καταφέρουμε, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις να βγούμε από την κρίση, σημείωσε ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, τονίζοντας ότι οι διεθνείς εξελίξεις μεταφέρουν το βάρος της οικονομίας προς την Ευρασία, στην οποία η Ελλάδα έχει στρατηγική θέση.

Η γεωγραφική θέση της χώρας μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο, συνέχισε ο ίδιος, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα διαμορφώσουμε μια εθνική στρατηγική. Δεν έχουμε το περιθώριο να προτάξουμε τους εαυτούς μας. Είναι πλέον διεθνής τάση, κάτι που πρόσφατα αποτυπώθηκε στη Γαλλία με τον Μακρόν.

Τόνισε επίσης ότι θα πρέπει να παραδεχθούμε ορισμένα λάθη. Διαμορφώσαμε ένα κράτος αντιπαραγωγικό, μη φιλικό προς την επιχειρηματικότητα. Είχαμε μια οικονομία στραμμένη σε λάθος κατεύθυνση. Το στρεβλό αυτό μοντέλο πρέπει να το αλλάξουμε. Αυτή είναι η βάση για να ανακτήσουμε την εμπιστοσύνη.

Μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, έχουμε μπροστά μας δύο χρόνια πολιτικής σταθερότητας. Σ’ αυτό το διάστημα, ενωμένοι θα πρέπει να ομονοήσουμε σε ένα εθνικό σχέδιο εξυγίανσης του κράτους και ανάπτυξης της οικονομίας.

Χριστίνα Σακελλαρίδη: Αναγκαία η εμπέδωση της εμπιστοσύνης

Στην ανάγκη εμπέδωσης της εμπιστοσύνης στάθηκε και η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη, σημειώνοντας ότι αποτελεί τη βάση και την απαραίτητη προϋπόθεση για να ακολουθήσουν οι επενδύσεις, οι οποίες με τη σειρά τους θα ενισχύσουν ουσιαστικά την παραγωγική μηχανή της χώρας και τις εξαγωγές της.

Στο πρόσφατο κρίσιμο Eurogroup, σημείωσε η πρόεδρος του ΠΣΕ, η ανάδειξη της Ελλάδας ως φερέγγυου εκ νέου εταίρου είναι σημαντικότερο γεγονός -μακροπρόθεσμα- από την εκταμίευση της δόσης ή τις διατυπώσεις για το χρέος. Η σχεδόν ομόφωνη παραδοχή ότι η Ελλάδα παράγει και παραδίδει αποτελέσματα, κατά τα συμφωνηθέντα, σύντομα θα έχει θετικό αντίκτυπο και στην πραγματική οικονομία. Εκεί που η Ελλάδα συνεχίζει να παράγει και να παραδίδει προϊόντα ασφαλή, ποιοτικά και καινοτόμα, όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης, εν μέσω σκληρών αντιξοοτήτων και το κυριότερο κατόρθωσε να ανοίξει Νέες Αγορές.

Ήδη σε επίπεδο 4μήνου, τόνισε, οι συνολικές εξαγωγές ξεπέρασαν τα 9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας ρυθμούς αύξησης της τάξης του 18%. Ακόμη και αν αφαιρεθούν τα πετρελαιοειδή από τον υπολογισμό, οι εξαγωγές είναι κατά 226 εκατ. ευρώ υψηλότερες σε σχέση με πέρυσι, ή κατά 3,7%. Σημειώνεται ότι το 2016 έκλεισε με ιστορικό ρεκόρ εξαγωγών -χωρίς τα πετρελαιοειδή- σε επίπεδα άνω των 18,5 δισ. ευρώ.

Ακόμη και η αύξηση του εμπορικού ελλείμματος στην ίδια περίοδο, στοιχείο στο οποίο πολύ εστιάζουν, εμπεριέχει θετικές προοπτικές σε μεσομακροπρόθεσμο ορίζοντα, καθώς προέρχεται κυρίως από τις παραγγελίες και παραλαβές νέων πλοίων, που θα ενισχύσουν περαιτέρω την ελληνική ναυτιλία. Οι αυξημένες αυτές εισαγωγές είναι στην πραγματικότητα μία ακόμη μαρτυρία για εξελισσόμενες επενδύσεις.

Ιωάννου (Eurobank): Μονόδρομος αλλά όχι εύκολος η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου

Στην ανάγκη εξωστρέφειας του συνόλου της οικονομίας στάθηκε από την πλευρά του ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου, σημειώνοντας ότι η ανάληψη επιχειρηματικού ρίσκου είναι πλέον μονόδρομος, ωστόσο αυτός δεν είναι εύκολος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι για να αυξηθεί η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος θα πρέπει να επιστρέψουν καταθέσεις, να αρθούν τα capital controls, να επιστρέψει το Δημόσιο στις διεθνείς αγορές, ενώ όπως είπε χαρακτηριστικά, θετική εξέλιξη θα ήταν και η ένταξη στο QE.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην προσπάθεια μείωσης των «κόκκινων» δανείων, τονίζοντας ότι είναι ένα μεγάλο στοίχημα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, χρειάζεται η τόνωση και η προσέλκυση των επενδύσεων, αλλά και η εμπέδωση κλίματος εμπιστοσύνης.

*Δείτε την ομιλία του Σ. Ιωάννου της Eurobank στη δεξιά στήλη "Συνοδευτικό Υλικό".  

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v