Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέος κύκλος ενισχύσεων 140 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ

Ειδικά κίνητρα για τις μικρές και τις εξαγωγικές επιχειρήσεις ενεργοποιεί το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης. Σχεδιάζονται και «ανεξάρτητα» προγράμματα για τους εξαγωγείς αλλά και για την ίδρυση τουριστικών επιχειρήσεων.

Νέος κύκλος ενισχύσεων 140 εκατ. ευρώ για τις ΜμΕ

Βελτιωμένος και πιο απλός στη χρήση του θα είναι για τις μικρές επιχειρήσεις ο δεύτερος κύκλος του προγράμματος «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων».

Ο νέος κύκλος συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ (δημόσια δαπάνη) που πρόκειται να ανακοινωθεί στο τέλος του επόμενου μήνα θα μπορεί να αξιοποιηθεί και από τις μεσαίες επιχειρήσεις, όπως αυτές προσδιορίζονται με τον κανονισμό της ΕΕ (σ.σ. άνω των 250 εργαζομένων και κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. eυρώ).

Ωστόσο, για αυτές τις επιχειρήσεις οι προϋποθέσεις υπαγωγής στο πρόγραμμα θα είναι πιο αυστηρές από εκείνες που ισχύουν για τις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, στο νέο κύκλο θα υπάρχει διαχωρισμός των επενδυτικών σχεδίων ανάλογα με τον προϋπολογισμό τους. Συγκεκριμένα για όσα επενδυτικά σχέδια ο προϋπολογισμός τους κυμαίνεται από 15.000 ευρώ έως και 70.000 ευρώ, τα κριτήρια θα είναι λιγότερα σε σχέση με τα επενδυτικά σχέδια από 71.000 ευρώ έως και 350.000 ευρώ, που θα είναι το ανώτατο όριο του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, για την πρώτη κατηγορία θα λαμβάνονται κατά κύριο λόγο υπόψη τρεις αριθμοδείκτες, με βασικότερο αυτόν της ικανότητας συμμετοχής της επιχείρησης με ίδιους πόρους ή δανεισμό στο επενδυτικό πρόγραμμα. Για τα μεγαλύτερα επενδυτικά σχέδια, πέραν όσων θα ισχύουν για τις μικρές επιχειρήσεις, θα λαμβάνεται υπόψη και η μελλοντική βιωσιμότητα της επιχείρησης, καθώς και η αύξηση της απασχόλησης.

Ουσιαστικά, η διάκριση αυτή θα γίνει προκειμένου να προκρίνονται οι μικρές επιχειρήσεις έναντι των μεγαλύτερων, καθώς όπως προέκυψε, στις προτάσεις που κατατέθηκαν στον προηγούμενο κύκλο, ο μέσος όρος των επενδυτικών σχεδίων ήταν της τάξεως των 55.000 ευρώ. Συνεπώς, φαίνεται ότι το πρόγραμμα είναι πιο προσαρμοσμένο για τις μικρές επιχειρήσεις.

Όπως και στο πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης των πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο νέος κύκλος ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων θα έχει δύο περιόδους υποβολής αιτήσεων.

Σύμφωνα με την ειδική γραμματέα διαχείρισης των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και του Ταμείου Συνοχής (ΤΑ) Ευγενία Φωτονιάτα, η πρώτη ημερομηνία υποβολής αιτήσεων θα ανοίξει τον Σεπτέμβριο και η δεύτερη, στις αρχές του 2018.

Η ίδια μιλώντας χθες στο συνέδριο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ) προανήγγειλε ότι στον νέο κύκλο ενισχύσεων θα πριμοδοτούνται και οι εξαγωγικές επιχειρήσεις. Το μπόνους μπορεί να είναι της τάξεως του 15%, φτάνοντας έτσι το ποσοστό ενίσχυσης για τις εξαγωγικές το 60% έναντι του 45% που ισχύει για τους λοιπούς κλάδους.

Πρακτικά, όπως ανέφερε, το ποσοστό ενίσχυσης των επιχειρήσεων αυτών μπορεί να ξεπεράσει και το 60% καθώς οι εξαγωγικές επιδόσεις θα προσθέτουν 10% στα προβλεπόμενα ποσοστά ενίσχυσης και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας επιπλέον 5%.

Αναφορικά με τα οριστικά αποτελέσματα των «επιλαχόντων» του πρώτου κύκλου, αυτά αναμένονται την επόμενη εβδομάδα.

Η κ. Φωτονιάτα ανήγγειλε επίσης την προκήρυξη μιας νέας δράσης ειδικά για τις μικρομεσαίες εξαγωγικές επιχειρήσεις, που θα ενισχύει τη συμμετοχή σε εκθέσεις και σε επιχειρηματικές αποστολές. Η δράση αυτή, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, θα ενεργοποιηθεί στο τέλος Ιουλίου.

120 εκατ. για τουριστικές επιχειρήσεις

Πέραν των παραπάνω, το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού, βρίσκονται στην τελική φάση διαμόρφωσης των όρων για την προκήρυξη χρηματοδοτικού προγράμματος ύψους 120 εκατ. ευρώ για την ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι ανάλογο πρόγραμμα για τον τουρισμό υπήρξε και το προηγούμενο διάστημα, πλην όμως, αφορούσε την ενίσχυση υφιστάμενων επιχειρήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v