Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Οχημα» για την Αναπτυξιακή Τράπεζα το Παρακαταθηκών

Θα είναι ο βασικός πυλώνας της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο. Τα 5,5 δισ. ευρώ καταθέσεων θα αποτελέσουν την προίκα της Αναπτυξιακής. Εντατικές διαβουλεύσεις για την ίδρυσή της.

«Οχημα» για την Αναπτυξιακή Τράπεζα το Παρακαταθηκών

Η μετατροπή του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων (ΤΠ&Δ) σε βασικό πυλώνα της Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί την κυρίαρχη σκέψη του οικονομικού επιτελείου για την ίδρυσή της. Πρόκειται για μια σκέψη που είχε κατατεθεί πριν ακόμα από την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής κυβέρνησης, η οποία ωστόσο έως τις 15 Ιουνίου 2017 «απαγορευόταν» κατηγορηματικά από τους θεσμούς.

Με την επίτευξη της συμφωνίας για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η ίδρυση της Αναπτυξιακής εγκρίθηκε από τους θεσμούς και πλέον η κυβέρνηση καλείται να την υλοποιήσει. Τόσο σε θεσμικό επίπεδο, όσο και σε επίπεδο ρευστότητας.

Σε κάθε περίπτωση, η δημιουργία της Εθνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αποτελεί για την κυβέρνηση εγχείρημα μακράς πνοής, γι' αυτό, όπως δηλώνει, προτίθεται να το υλοποιήσει με όρους ευρύτερης συνεργασίας, μέσα από ανοιχτή διαβούλευση, λαμβάνοντας υπόψη θέσεις και προτάσεις άλλων πολιτικών δυνάμεων, επιστημονικών και επαγγελματικών φορέων.

Όπως επισημαίνουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου με τα οποία συνομίλησε το Euro2day.gr, η μετατροπή του ΤΠ&Δ σε Αναπτυξιακή ήταν το αποκλειστικό σενάριο εργασίας που συζητήθηκε στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) την περασμένη Δευτέρα.

Την εκδοχή αυτή επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου από την Ουάσινγκτον, στη διάρκεια εκδήλωσης που διοργανώθηκε από τον Σύλλογο Ελλήνων Εργαζομένων στην Παγκόσμια Τράπεζα.

Ειδικότερα, ο κ. Παπαδημητρίου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, περιέγραψε την Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα ως ένα φορέα που θα ενώσει το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και άλλους αντίστοιχους φορείς με διαθέσιμα κεφάλαια για να επιτύχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και σημείωσε ότι έχουν ήδη δείξει ενδιαφέρον για να συμμετάσχουν αντίστοιχες ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά και η αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Την ίδια στιγμή, αλλά από την Ελλάδα, κύκλοι του οικονομικού επιτελείου σημειώνουν ότι οι καταθέσεις του ΤΠ&Δ, που ανέρχονται στα 5,5 δισ. ευρώ, μπορούν να αποτελέσουν μια ισχυρή βάση για την κεφαλαιακή διάθρωση της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σε συνδυασμό με τα 3,6 δισ. ευρώ διαθέσιμα, σύμφωνα με τα στοιχεία 31.12.2015. Παράλληλα επισημαίνουν ότι στην Αναπτυξιακή Τράπεζα θα προστεθούν κεφάλαια και από αντίστοιχες τράπεζες της ΕΕ, αλλά όπως είπε και ο κ. Παπαδημητρίου και από την αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν πάντως ότι η ενοποίηση των διάσπαρτων σήμερα φορέων που ασχολούνται με αναπτυξιακά προγράμματα οφείλει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να εξασφαλίζει την ομαλή και απερίσπαστη συνέχιση των εργασιών τους μέχρι τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα.

Δεδομένη, σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, θεωρείται η υπαγωγή στην Αναπτυξιακή Τράπεζα και του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) αλλά και των λοιπών χρηματοδοτικών φορέων καθώς και η πριμοδότησή της από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Ωστόσο, για φέτος δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα καθώς το 1 δισ. ευρώ που αποτελεί το εθνικό σκέλος του ΠΔΕ έχει ήδη κατανεμηθεί για προγραμματισμένες αναπτυξιακές παρεμβάσεις.

Πάντως, η κυβέρνηση αφού σχεδιάζει να εντάξει στην Αναπτυξιακή και το ΕΤΕΑΝ, θα πρέπει να επισπεύσει τις διαδικασίες, αφού από τον Σεπτέμβριο προγραμματιζόταν η έναρξη παροχής ρευστότητας από πόρους του ταμείου και των τραπεζών, κάτι που εκ των πραγμάτων θα ανατραπεί.

Στο ερώτημα, αν πλέον έχουν αρθεί οι ενστάσεις των δανειστών για τη μετατροπή του ΤΠ&Δ σε Αναπτυξιακή Τράπεζα, οι ίδιοι κύκλοι απαντούν ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα». «Οι θεσμοί ζητούν να στηθεί η Αναπτυξιακή Τράπεζα σύντομα και αυτό θα γίνει» σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Για τη σύσταση της Αναπτυξιακής Τράπεζας έχουν προσδιοριστεί στο τέλος του μήνα επαφές με τη γερμανική KfW, από την οποία ζητούμε τεχνογνωσία αλλά και χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, έως τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυσή της, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν και επαφές για τη χρηματοδότησή της.

Σημειώνεται ότι το ΤΠ&Δ αποτελεί αυτόνομο χρηματοπιστωτικό οργανισμό και είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, που τελεί υπό την εποπτεία του υπουργού Οικονομικών.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του εγχειρήματος, με βάση και τις ως τώρα αποφάσεις του ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π, είναι τα εξής:

1. Η Εθνική Αναπτυξιακή Τράπεζα θα έχει δημόσιο χαρακτήρα και θα δημιουργηθεί σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές.

2. Δεν θα είναι ανταγωνιστική προς το υφιστάμενο τραπεζικό σύστημα. Αντίθετα θα διαμορφώνονται πεδία συνεργασίας.

3. Θα έχει σημαντικό ρόλο: α) Ως μηχανισμός συνεργασίας με διεθνείς χρηματοδοτικούς θεσμούς, β) Ως φορέας σχεδιασμού, συντονισμού, προτεραιοποίησης έργων και χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας στο πλαίσιο της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής.

4. Η δημιουργία του αναπτυξιακού τραπεζικού ιδρύματος θα γίνει με ολοκληρωμένο σχέδιο, το οποίο θα αποφασίσει το ΚΥ.Σ.ΟΙ.Π. έπειτα από εισήγηση του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v