Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ερχεται νέα διασταύρωση για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Από 15 Ιουλίου και μετά, η ΑΑΔΕ θα ξανατρέξει το εγχείρημα της διασταύρωσης, προκειμένου να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα. Ενεργοποιούνται οι διαδικασίες για πίστωση των ποσών σε όσους πλήρωσαν.

Ερχεται νέα διασταύρωση για τα ανασφάλιστα ΙΧ

Μέσα στις επόμενες 22 ημέρες, το 1.151.000 ιδιοκτήτες οχημάτων που έλαβαν ειδοποιητήριο με το ηλεκτρονικό παράβολο των 250 ευρώ ενσωματωμένο, θα πρέπει είτε να ασφαλίσουν το όχημά τους -εάν πράγματι ήταν ανασφάλιστο-, είτε να διορθώσουν το λάθος στα αρχεία των διαφόρων υπηρεσιών του δημοσίου, για να μην ξαναβρεθούν ενώπιον δυσάρεστων εκπλήξεων.

Και στις δύο περιπτώσεις , έως τις 14 Ιουλίου δεν θα επιβάλλεται το πρόστιμο των 250 ευρώ ενώ για όσους το έχουν ήδη πληρώσει, ενεργοποιούνται οι διαδικασίες πίστωσής του στους τραπεζικούς λογαριασμούς των φορολογουμένων, όπως έχουν δηλωθεί στο Taxis.

Από τις 15 Ιουλίου και μετά, ανά πάσα χρονική στιγμή η οποία επί του παρόντος δεν έχει ανακοινωθεί, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ξανατρέξει το εγχείρημα της διασταύρωσης -με ορθότερα αποτελέσματα, ελπίζουμε, αυτή τη φορά-, προκειμένου να εντοπιστούν τα ανασφάλιστα οχήματα. Η διασταύρωση μάλιστα συχνά πυκνά θα επαναλαμβάνεται μέσα σε κάθε έτος, ώστε να ασκηθεί η μέγιστη δυνατή πίεση ασφάλισης όλων των οχημάτων.

Νωρίτερα, με διάταξη νόμου, θα προσαρμοστούν σε νέα χαμηλότερα επίπεδα τα ηλεκτρονικά παράβολα για όσους δεν συμμορφωθούν. Από τις 15 Ιουλίου και μετά σε όποιον εντοπιστεί με ανασφάλιστο όχημα θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ εφόσον έχει ανασφάλιστο δίκυκλο έως 250 κυβικά εκατοστά, 200 ευρώ για οχήματα 251 έως 1.000 κυβικά εκατοστά και 250 ευρώ για οχήματα κυβισμού μεγαλύτερου των 1.000 κυβικών εκατοστών.

Στην αρχική του μορφή ο νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2013, προέβλεπε πρόστιμο 500 ευρώ. Το 2014 η διάταξη τροποποιήθηκε και το πρόστιμο περιορίστηκε σε 250 ευρώ και τώρα αναμένεται η τρίτη τροποποίηση, χωρίς στο μεσοδιάστημα των τεσσάρων ετών, οι αρμόδιες υπηρεσίες να έχουν καταφέρει να υλοποιήσουν μια διασταύρωση της... προκοπής.

Αρμόδιες πηγές το προηγούμενο διάστημα εξηγούσαν ότι η καθυστέρηση στη διενέργεια της διασταύρωσης είχε να κάνει με την αδυναμία υλοποίησής της εξαιτίας του γεγονότος ότι οι βάσεις δεδομένων κυρίως από την πλευρά του υπουργείου Μεταφορών ήταν ελλιπείς. Αντίστοιχα προβλήματα επισημαίνονταν και στις βάσεις δεδομένων των ασφαλιστικών εταιρειών.

Προβλήματα όμως φαίνεται να υπάρχουν και στις βάσεις δεδομένων της εφορίας. Δεν εξηγείται αλλιώς το εκτεταμένο φαινόμενο -όπως προκύπτει από αγανακτισμένους πρώην ιδιοκτήτες οχημάτων- μηχανάκια και αυτοκίνητα να έχουν κλαπεί εδώ και δεκαετίες, στο μεσοδιάστημα να μην έχουν εκδοθεί ποτέ ειδοποιητήρια για τέλη κυκλοφορίας από την εφορία και ξαφνικά οι πρώην ιδιοκτήτες τους να καλούνται να πληρώσουν πρόστιμο για την ασφάλιση του κλεμμένου τους οχήματος.

Τα λάθη τα οποία συνδέονται με κλεμμένα οχήματα, λανθασμένη αποτύπωση πινακίδων κυκλοφορίας ή οχήματα τα οποία έχουν μεταβιβαστεί μέσω ΚΕΠ χωρίς να έχει εκδοθεί ακόμα η οριστική άδεια κυκλοφορίας στο όνομα του νέου ιδιοκτήτη θα πρέπει να διορθωθούν από τους φορολογούμενους, οι οποίοι έλαβαν το κατά λάθος μπουγιουρντί των 250 ευρώ. Θεωρητικά, θα μπορούσαν να διορθωθούν από την υπηρεσία. Αλλά για να έχετε το κεφάλι σας ήσυχο, σπεύσατε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v