Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα από Νέα Υόρκη για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Αισιόδοξοι τόνοι από τα αποτελέσματα του Roadshow. Η αυξημένη συμμετοχή θεσμικών, τα τετ α τετ με τις εισηγμένες και οι ερωτήσεις που έστειλαν τα δικά τους σήματα. Πώς αξιολογούν στελέχη της αγοράς τη στάση των ξένων επενδυτών. Η εμφάνιση μακροπρόθεσμων και η επόμενη ημέρα.

Τα μηνύματα από Νέα Υόρκη για το ελληνικό Χρηματιστήριο

Aυξημένη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών, εμφάνιση νέων funds που βολιδοσκόπησαν αλλά και εξέφρασαν ενδιαφέρον για την εγχώρια αγορά, μεγάλη προσέλευση σε όλα τα fora και τις ομιλίες που πραγματοποιήθηκαν το τελευταίο τετραήμερο σε Ουάσιγκτον και Νέα Υόρκη, είναι τα κύρια μηνύματα της... αποφώνησης του 6ου Greek Investment Roadshow που έριξε αυλαία απόψε.

Ρεκόρ one to one meetings, τα οποία είχαν το επιπλέον στοιχείο εμφάνισης νέων funds, σημειώθηκε το τελευταίο διήμερο στη Νέα Υόρκη.

Και αν οι εκπρόσωποι φορέων και εισηγμένων επιχειρήσεων μετέβησαν στις ΗΠΑ με συγκρατημένη αισιοδοξία μετά τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup, τα μηνύματα που έλαβαν εκεί τους επιτρέπουν να επιστρέψουν με αυξημένα χαμόγελα.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε απ' όλους τους παριστάμενους στις ομιλίες τόσο του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου όσο και σε αυτή του πρέσβη των ΗΠΑ Geoffrey Pyatt.

Για «αλλαγή σελίδας» έκανε λόγο ο κ. Παπαδημητρίου, ο οποίος παρέθεσε αναλυτικά στοιχεία για όλες τις αλλαγές και τα σημαντικά βήματα που έχουν επιτευχθεί σε ό,τι αφορά στην ελληνική οικονομία, εξηγώντας για ποιους λόγους η έξοδος στις αγορές μπορεί πλέον να αποτελεί απολύτως ρεαλιστικό σενάριο.

«Είναι πλέον προφανές ότι οι εταίροι έχουν τη διάθεση να αντιμετωπίσουν το ελληνικό χρέος, το οποίο δεν θεωρείται ανασταλτικός παράγοντας. Είναι σαφές ότι απαιτείται ακόμα δουλειά, θα χρειασθούν περαιτέρω μεταρρυθμίσεις και ασφαλώς μία ενιαία στάση από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια αυτή» τόνισε ο πρέσβης των ΗΠΑ G. Pyatt, για να καταλήξει με το ισχυρό μήνυμα πως «μεταφέρω την υποστήριξη της κυβέρνησης των ΗΠΑ προς την Ελλάδα».

Αυξημένα κατά 40%- 50% one to one meetings σε ό,τι αφορά στις συστημικές τράπεζες, οι εκπρόσωποι των οποίων τόνισαν τη συνέπεια όσων ζήτησαν να πραγματοποιήσουν ανάλογες συναντήσεις μαζί τους. Για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια, ο παράγοντας πολιτική αστάθεια και ρίσκο έχει φύγει από το κάδρο ερωτήσεων των ξένων διαχειριστών και όπως χαρακτηριστικά σημείωναν εκπρόσωποι των τραπεζών, «αυτό έρχεται σε πλήρη συνάρτηση με ό,τι εσχάτως παρακολουθούμε και στο ταμπλό του ΧΑ».

Τέλος, για πρώτη φορά παρατηρείται δειλή αλλαγή στις τοποθετήσεις, καθώς αποχωρούν hedge funds και μετά από αρκετά χρόνια τοποθετούνται θεσμικά χαρτοφυλάκια.

Πώς θα μεταφρασθούν αυτά τα μηνύματα στις επιχειρήσεις και την εγχώρια αγορά; Σε αυξημένο τζίρο, είναι η πρώτη απάντηση, στοιχείο όμως που προφανώς δεν αναμένεται να φανεί συνολικά άμεσα αλλά σταδιακά.

«Είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από τις επαφές αλλά και το αντίκρισμα που αυτές είχαν στους εκπροσώπους της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας και όχι μόνο» δηλώνει στο Εuro2day.gr ο πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου κ. Σίμος Αναστασόπουλος, υπογραμμίζοντας παράλληλα το ιδιαίτερο ειδικό βάρος που είχαν οι παρουσίες τόσο του υπουργού Οικονομίας & Ανάπτυξης όσο και των δύο πρέσβεων στις εκδηλώσεις των τελευταίων ημερών.

«Οι πολλές νέες παρουσίες, η σαφώς αυξημένη συμμετοχή ξένων διαχειριστών στα one to one meetings αλλά και στο επενδυτικό forum, καθώς και η ποιότητα των ερωτήσεων που εκείνοι απηύθυναν, είναι αναμφισβήτητα στοιχεία που χρήζουν προσοχής» σημειώνει στο Euro2day.gr ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης.

Σε ερώτηση του Εuro2day.gr για το εάν υπάρχει πλέον αλλαγή κλίματος σε ό,τι αφορά στους ξένους επενδυτές, ο κ. Λαζαρίδης τόνισε πως «το γενικότερο κλίμα δημιουργεί και επιτρέπει αισιοδοξία. Και αυτό θεωρώ πως αποτελεί αίσθηση όλων των συμμετεχόντων, κυρίως δε των εισηγμένων επιχειρήσεων».

Υπενθυμίζεται πως το παρών στο φετινό Investment Roadshow έδωσαν υψηλόβαθμα στελέχη από τις εισηγμένες: Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Alpha Bank, ΟΠΑΠ, Μυτιληναίος, Μέτκα, Αegean Airilines, Ομιλος Χρηματιστηρίου, Μότορ Όιλ, Ελληνικά Πετρέλαια, Lamda Development, Fourlis, ΓΕΚ Τέρνα, Τerna Energy, Intralot, Creta Farms, Grivalia Properties, Marfin Investment Group, Πανγαία, Σαράντης, Πλαστικά Θράκης και Τιτάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v